Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Καλλονής θεωρούν αδιανόητο το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας της περιοχής

Αναβάθμιση και όχι κλείσιμο…

05/11/2013 - 16:08

Ένα νέο Κέντρο Υγείας, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται εκεί, αλλά και τις ανάγκες αυτού, ζητούν οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω χωριών, που θεωρούν την παρουσία της πρωτοβάθμιας αυτής μονάδας υγείας καίριας σημασίας για τη ζωή τους και την ασφάλειά τους.

Ένα νέο Κέντρο Υγείας, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό που εξυπηρετείται εκεί, αλλά και τις ανάγκες αυτού, ζητούν οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω χωριών, που θεωρούν την παρουσία της πρωτοβάθμιας αυτής μονάδας υγείας καίριας σημασίας για τη ζωή τους και την ασφάλειά τους. Παράλληλα χαρακτηρίζουν καταστροφικό το κλείσιμο του Κ.Υ., καθώς το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό όσο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί το Κ.Υ. Καλλονής, όπως αυξημένος είναι και ο αριθμός των περιστατικών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρία Κ.Υ. του νησιού. Δεδομένων τούτων, τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό, επισημαίνουν ότι η μονάδα πρέπει να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν κάθε είδους κενά που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Κ.Υ..

«Οτιδήποτε συμβεί, πρώτα ερχόμαστε εδώ και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, μας στέλνουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αν κλείσουν το Κ.Υ. Καλλονής, τι θα κάνουμε, θα πρέπει με το παραμικρό να πηγαίνουμε στη Μυτιλήνη; Και αν συμβεί κάτι επείγον, ένα τροχαίο για παράδειγμα, δε θα πρέπει να παρασχεθούν στον τραυματία οι πρώτες βοήθειες;», είπε ο Κώστας Παφλιώτης από τη Φίλια, που βρισκόταν το μεσημέρι της Κυριακής στο Κ.Υ. Καλλονής γιατί είχε προκύψει ένα πρόβλημα υγείας και, όπως είπε, ήταν η πλησιέστερη μονάδα υγείας που μπορούσε να τον εξυπηρετήσει.

Ο κ. Κώστας Παφλιώτης

«Μας καταδικάζουν»

«Αν κλείσουν το Κ.Υ., είναι σα να μας καταδικάζουν», είπε η Κατερίνα Βερβέρη, κάτοικος Καλλονής, που βρισκόταν στη μονάδα καθώς δεν αισθανόταν καλά στην υγεία της. Προσέθεσε ότι οι γιατροί αλλά και το προσωπικό φροντίζουν να εξυπηρετούν τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Καλλονής που εξυπηρετούνται από αυτό, αλλά και κάτοικοι των τριγύρω περιοχών. Η ίδια είναι νεφροπαθής και όπως τόνισε, θα έπρεπε να υπάρχει μονάδα στο Κ.Υ. Καλλονής που να εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς προκειμένου οι τελευταίοι να μην είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν από Σίγρι ή Ερεσό ως τη Μυτιλήνη όταν τα μεταφορικά έξοδά τους δεν καλύπτονται όπως γινόταν παλιά (πλέον καλύπτεται μόνο ένα μέρος).

«Από το μισό νησί εδώ έρχονται», είπε ο Βασίλης Καραμήτρος, που διατηρεί κατάστημα απέναντι από το Κ.Υ., και τόνισε ότι αρκετές φορές έρχονται ασθενείς από περιοχές όπου υπάρχουν άλλα Κ.Υ., όπως Άντισσα και Πολιχνίτο, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της μονάδας.

Η κ. Κατερίνα Βερβέρη

«Δεν πρέπει να κλείσει»

«Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει», είπε ο Κώστας Χατζηκυριάκος και προσέθεσε: «Αλλιώς είναι αν κάποιος τραυματιστεί, είτε πάθει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, να πάει πρώτα στο Κ.Υ. για να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάστασή του και αλλιώς είναι να φύγει κατευθείαν για το Νοσοκομείο, όταν η απόσταση είναι σημαντική.»

«Είναι σημαντική η ύπαρξή του, νιώθεις ότι έχεις μια ασφάλεια δίπλα σου όταν σου συμβεί κάτι. Αν το κλείσουν, τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος;», είπε ο Γιάννης Γεωργίου.

Η Αγγελική Πετρή, που κατοικεί στα Δάφια, επισκέπτεται όπως είπε αρκετά συχνά το Κ.Υ. Καλλονής, καθώς γράφει φάρμακα για το σίδηρό της. «Αν κλείσει το Κ.Υ., τι θα κάνουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί για να γράψουν τα φάρμακά τους; Θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά, όταν ήδη αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.»

Ο κ. Γιάννης Γεωργίου

Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας

Στο Κ.Υ. Καλλονής οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί, όπως επισημαίνει ο επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής, Δούκας Μ. Ζεϊμπέκης, που μιλώντας στο «Ε» είπε: « Έχουμε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όσον αφορά στην προσέλευση των ασθενών στο Κ.Υ.. Άρα οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί στα πρωινά ιατρεία, στη συνταγογράφηση, καθώς και στα επείγοντα περιστατικά.» Το γεγονός αυτό συνηγορεί στην αλλαγή του οργανογράμματος που υπάρχει και κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής προ 20ετίας, και προσαρμογή αυτού στα νέα δεδομένα.

Οι θέσεις όλων των γιατρών είναι καλυμμένες. Όσον αφορά στους αγροτικούς, ούτε εδώ υπάρχει πρόβλημα, με εξαίρεση το κενό της Άγρας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των αγροτικών είναι καλυμμένες σε χωριά της περιοχής, εν τούτοις οι κάτοικοι αυτών δεν εξυπηρετούνται καθημερινά, καθώς οι γιατροί πηγαίνουν σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν αγροτικοί για να εξυπηρετήσουν και τους εκεί κατοίκους. Οι γιατροί Ελπινίκη Χατζοπούλου και Βασίλης Βλάτσιος, οι οποίοι υπηρετούν στο Πολυϊατρείο της Πέτρας, είπαν σχετικά: «Αν και στο συγκεκριμένο Ιατρείο υπάρχουν δύο γιατροί - εμείς οι δύο -, το Ιατρείο ανοίγει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα γιατί πηγαίνουμε Σκουτάρο, Λαφιώνα, Άντισσα, για να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες.»

Η κ. Αγγελική Πετρή

Με λειψούς οδηγούς…

Την Κυριακή το μεσημέρι υπήρχαν έξω από το Κέντρο Υγείας δύο ασθενοφόρα, ωστόσο κανένας οδηγός για να μεταφέρει ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τέσσερις οδηγούς οι βάρδιες δε βγαίνουν. Μία θέση έχει μείνει κενή εδώ και ενάμιση χρόνο και ακόμη δεν έγιναν ενέργειες από τους αρμοδίους, για να καλυφθεί. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας καλύπτει τις ανάγκες τού Κ.Υ. όταν παρουσιάζονται προβλήματα στις βάρδιες. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει μισή ώρα περίπου για να έρθει το ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη και άλλη μισή για να τον οδηγήσει στο Νοσοκομείο, άρα χάνεται μία ώρα, μία ώρα κρίσιμη για τη ζωή του ασθενούς. Να προσθέσουμε ότι τα ασθενοφόρα τού Κ.Υ. καλύπτουν μια περιοχή που εκτίνεται έως το Μανταμάδο, τη Μήθυμνα, το Σκαλοχώρι, αλλά και την Άντισσα, όταν υπάρχουν εκεί προβλήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, βάρδιες καλύφθηκαν από στελέχη τού ΕΚΑΒ, ενώ και με πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου κάποιες βάρδιες κάλυψαν οδηγοί του στρατού. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ακόμη ότι δύο ασθενοφόρα που υπήρχαν σε Πέτρα και Μόλυβο για τις ανάγκες των περιοχών αυτών, σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε φύλακες, ο αριθμός των οποίων όπως επισημάνθηκε δεν επαρκεί για τις ανάγκες της μονάδας.

Ο επιμελητής Α΄ τού Κ.Υ. Καλλονής, Δούκας Μ. Ζεϊμπέκης

Και χωρίς υλικά…

Οι απαιτήσεις που υπάρχουν σε υλικό, λόγω της κίνησης στο Κ.Υ., είναι αυξημένες και πολλές φορές τα υλικά που έχουν παραγγείλει οι υπεύθυνοι της μονάδας, δεν είναι όσα φτάνουν τελικά στο Κ.Υ.. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασθενείς αγόρασαν από φαρμακείο γάζες ή επιδέσμους, καθώς δεν υπήρχαν στη μονάδα. Ελλείψεις παρουσιάζονται κατά καιρούς και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο ή στο παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για κάποιες εξετάσεις, ενώ αν υπήρχαν τα υλικά, δε θα χρειάζονταν να παραπεμφθεί ο ασθενής. Πολλές παραπομπές δε θα γίνονταν, αλλά και τα έξοδα για το σύστημα υγείας θα ήταν μειωμένα, αν υπήρχε και δεύτερη ακτινολόγος. Αν και το οργανόγραμμα προβλέπει μόνο μία θέση, κατά γενική ομολογία στο Ακτινολογικό Εργαστήριο χρειάζεται ακόμη ένα άτομο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόβλημα παρουσιάζεται και στη γραφική ύλη. Ενδεικτικά στο Ιατρείο Πέτρας οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν φύλλα χαρτιού μεγέθους Α4 γιατί οι γιατροί δεν έχουν χαρτί για να εκτυπώσουν τις συνταγές!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey