Εσωτερικές μετακινήσεις για να καλυφθούν τα κενά λόγω ελλείψεων αγροτικών γιατρών

Από το Κέντρο Υγείας Καλλονής… στον Άι-Στράτη!

31/12/2013 - 14:56

Διογκώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αγροτικούς γιατρούς του νησιού. Αυτήν τη φορά, περιοδικά κενά που παρουσιάζονται σε Λήμνο και Άι-Στράτη έχουν αντίκτυπο και στη λειτουργία των μονάδων υγείας της Λέσβου.

Διογκώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αγροτικούς γιατρούς του νησιού. Αυτήν τη φορά, περιοδικά κενά που παρουσιάζονται σε Λήμνο και Άι-Στράτη έχουν αντίκτυπο και στη λειτουργία των μονάδων υγείας της Λέσβου. Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής εξυπηρετούν εκ περιτροπής το Αγροτικό Ιατρείο του Άι-Στράτη, καθώς η γιατρός που υπηρετούσε εκεί πήρε άδεια για λίγο καιρό, μετά από έναν ολόκληρο περίπου χρόνο.

Οι Ευστράτιος Σούβατζης, Αθανάσιος Γκουλιάμας και Ευστράτιος Γελαγώτης είναι οι γιατροί που δέχθηκαν να πάνε στο γειτονικό νησί για λίγες μέρες ο καθένας, ώστε να καλύψουν το κενό. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να δουλεύουν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, μετά από συνεργασία των δύο διευθύνσεων ουσιαστικά εξυπηρετούν το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς.

«Δεν είναι η πρώτη φορά»
Για τον κ. Γελαγώτη δεν είναι η πρώτη φορά που δέχθηκε να καλύψει κενά στον Άι-Στράτη. Όπως είπε, έχει συμπληρώσει από την έναρξη του 2013 ήδη 52 ημέρες εργασίας εκεί. Συμπλήρωσε δε, ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί όσο υπάρχει θέμα με τους αγροτικούς γιατρούς, όσο δεν είναι υποχρεωτική η θητεία τους όπως ήταν παλιά και όσο δε δίνονται κίνητρα στους γιατρούς. Επίσης τόνισε ότι από τη στιγμή που στη Λέσβο παρατηρούνται ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς σε περιφερειακά ιατρεία όπως της Άγρας, είναι επόμενο η ζήτηση σε ιατρεία ακόμη πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας να είναι περιορισμένη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σούβατζη, που επίσης προσέθεσε ότι το ζήτημα με τους αγροτικούς γιατρούς είναι μείζονος σημασίας και θα πρέπει να λυθεί προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα, όχι μόνο στον Άι-Στράτη, αλλά σε Λέσβο, Λήμνο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Γελαγώτης θα πάει στις 5 Ιανουαρίου στον Άι-Στράτη και θα μείνει εκεί για εννέα ημέρες. Θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μετά τον κ. Γκουλιάμα, που ήδη έχει επιστρέψει, και τον κ. Σούβατζη που βρίσκεται τώρα εκεί.

«Οξύνεται το πρόβλημα»
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Νάιεφ Αλτζαϊούσι, εξηγεί ότι η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς ήταν ήδη προβληματική και με τον καιρό οξύνεται όλο και περισσότερο. Έσπευσε δε να τονίσει ότι το Κ.Υ. Καλλονής στέλνει δικούς του αγροτικούς ιατρούς σε Άντισσα και Πολιχνίτο για να εξυπηρετείται ο κόσμος, δεδομένου ότι αυτές οι μονάδες παρουσιάζουν περισσότερες ελλείψεις. «Τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Και κάθε μέρα καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο χωριό “θα ρίξουμε” για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους ενός άλλου χωριού», είπε και συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που έχουμε ήδη πρόβλημα με τις βάρδιες, καταλαβαίνετε πως και η έλλειψη ενός γιατρού επηρεάζει τη λειτουργία της μονάδας.»

Σχετική με όλα τα παραπάνω, και η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, που με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «μπάλωμα» τις μετακινήσεις αυτές των γιατρών, χωρίς να λύνεται επί της ουσίας το πρόβλημα. Όπως αναφέρεται, η διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και των δύο. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι πριν από λίγο καιρό είχαν γίνει μετακινήσεις τριών παθολόγων από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο Νοσοκομείο Λήμνου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρέπει να αποσυνδεθούν τα δύο Νοσοκομεία και να ενισχυθούν ώστε να καλύπτουν αυτοδύναμα τις ανάγκες τους. Ακόμη, να δοθούν θετικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας και να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey