Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;

Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

25/10/2018 - 11:29 Ενημερώθηκε 25/10/2018 - 00:43

Επιμέλεια

Στέλλα Ηλία - Θάλεια Βουγδή

Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους στο δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.800 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα, ώστε να επωφελείται της έγκαιρης διάγνωσης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας αιτία εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

  1. Ηλικία έναρξης περιόδου και εμμηνόπαυσης.
  2. Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης (μείωση της γεννητικότητας)
  3. Θηλασμός. Η μητέρα οφείλει να θηλάζει το βρέφος.
  4. Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
  5. Οικογενειακό ιστορικό
  6. Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
  7. Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
  8. Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων - προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
  9. Διατροφικοί παράγοντες.

Ενισχυτικοί στην ανάπτυξη καρκίνου µαστού είναι:

Η µεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Το κάπνισµα.

Η υπερκατανάλωση κορεσµένων λιπών.

Προστατευτικοί:

Τα λαχανικά.

Τα φρούτα.

Η φυσική άσκηση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Πως μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία της γυναίκας;

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας, το οποίο απειλεί να ανατρέψει την άποψη πού έχει διαμορφώσει σχετικά με τον εαυτό της, τους άλλους, το μέλλον και τη ζωή της γενικότερα. Άγχος, απώλεια της αίσθησης του ελέγχου και της ασφάλειας καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να εμφανισθούν μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, πλήττει τον μαστό, ένα όργανο το οποίο αποτελεί σύμβολο της θηλυκότητας μιας γυναίκας.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού και στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου. Η παρουσία ενός ειδικού συμβούλου ψυχικής υγείας κρίνεται αναγκαία για την ψυχολογική στήριξη τόσο των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.

Τέλος, υπάρχουν αξιόλογες οργανώσεις και σύλλογοι, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», οι οποίοι προσφέρουν ενημέρωση, στήριξη και οργανωμένη αλληλοβοήθεια σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους (τηλεφωνική γραμμή στήριξης: 210-8253 253)

 

 

Συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής

Γράφει ο Γεώργιος Ζαμπάκος

Η συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί μόνο τον μαζικό αδένα αφήνοντας άθικτο το δέρμα και τη θηλή του μαστού. Με την τεχνική αυτή, που λέγεται και υποδόρια μαστεκτομή, ο χειρουργός δημιουργεί μία «τσέπη» η οποία μπορεί να γεμίσει με ένα ένθεμα σιλικόνης, προσφέροντας εξαιρετικά φυσικά αισθητικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην συντηρητική μαστεκτομή και στην κλασική μαστεκτομή;

Η κλασική μαστεκτομή αφαιρεί όλο τον μαζικό αδένα μαζί με το δέρμα και τη θηλή που βρίσκεται από πάνω του, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό ακρωτηριασμό της γυναίκας. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει αποκατάσταση μετά την μαστεκτομή, αλλά η συντηρητική μαστεκτομή προσφέρει πολύ καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, αφού το εξωτερικό του μαστού διατηρείται στην ολότητά του.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η συντηρητική μαστεκτομή;

Η συντηρητική μαστεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου του μαστού, καθώς και σε περιπτώσεις γυναικών υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού (όπως σε περιπτώσεις μετάλλαξης του γονιδίου BRCA), ως προφυλακτική επέμβαση. Η απόφαση για το αν μια ασθενής είναι κατάλληλη για μια τέτοια επέμβαση λαμβάνεται από τον χειρουργό μαστού σε συνεργασία με τον ογκολόγο.

Πώς γίνεται η επέμβαση και η αποκατάσταση;

Η επέμβαση γίνεται μέσα από μια τομή στο κάτω μέρος του μαστού (στην υπομάστιο πτυχή) ή με μία τομή στο πλάι της θηλής.

Μέσα από την τομή αυτή, ο χειρουργός μαστού αφαιρεί όλον σχεδόν τον μαζικό αδένα αφήνοντας άθικτο το δέρμα και την θηλή του μαστού.

Στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός, τοποθετεί συνήθως ένα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης, με την σύγχρονη χρήση ενός βιολογικού πλέγματος κολλαγόνου για την προστασία του ενθέματος.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση αυτή από ογκολογική άποψη;

Για τις περιπτώσεις προφυλακτικής μαστεκτομής σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώνεται από 85-90% σε κάτω από 5% με την επέμβαση αυτή.

Για τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που ενδείκνυται να κάνουν την επέμβαση αυτή υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, όπως μικρός περιφερικός όγκος σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 εκατοστών από το δέρμα ή τη θηλή, θετικός για ER και PR και χωρίς υπερέκφραση του HER2, ή μη διηθητικός όγκος τύπου DCIS.

Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις για την επέμβαση αυτή;

Η επιτυχία της επέμβασης αυτής εξαρτάται από την καλή αιμάτωση του δέρματος του μαστού, και γι’αυτό ασθενείς που καπνίζουν ή έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία της περιοχής μπορεί να έχουν πρόβλημα και θα πρέπει να συζητήσουν διεξοδικά τις πιθανές επιπλοκές και τις διαθέσιμες επιλογές τους με την χειρουργική ομάδα.

 

Καρκίνος του μαστού: πώς θα προστατευτούμε μέσω της διατροφής;

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, ενώ το 2012 αποτελούσε τον δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνο που διαγνώστηκε, αποτελώντας το 11,9% των διαγνώσεων καρκίνου.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πληθώρας τύπων καρκίνου. Έτσι, και στον καρκίνο του μαστού η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος. Ας δούμε τι δείχνει η έρευνα για τη σχέση διατροφής και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Σάκχαρα: Αν και δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για τη σχέση υψηλής κατανάλωσης ελευθέρων σακχάρων και καρκίνου του μαστού, φαίνεται ότι η προσκόλληση σε διατροφή πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα αυξάνει τον κίνδυνο νόσου, ενδεχομένως μέσω της αύξησης του σωματικού βάρους. Πηγές ελευθέρων σακχάρων αποτελούν η ζάχαρη, το μέλι, οι χυμοί και τα ροφήματα με ζάχαρη, τα αναψυκτικά καθώς και τα γλυκά, τα μπισκότα και πολλά δημητριακά πρωινού.

Φυτικές ίνες και φρούτα: Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τρόφιμα που είναι πηγές φυτικών ινών είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε αντιοξειδωτικά, ενώ οι φυτικές ίνες σιταριού μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αναφορικά με τα φρούτα γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, μάλλον λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Λιπαρά: Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όμως φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είναι που αυξάνει τον κίνδυνο. Κοινές πηγές κορεσμένων λιπαρών αποτελούν το λίπος του κρέατος και των παραγώγων του, το βούτυρο, τα τυριά, η κρέμα γάλακτος, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα. Αντιθέτως, άτομα που καταναλώνουν συχνά ψάρια, άρα και ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες ψαριού.

Πρωτεΐνες: Μια πρόσφατη έρευνα με δεδομένα από 46 μελέτες έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (φρέσκο και επεξεργασμένο) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ η υψηλή κατανάλωση προϊόντων σόγιας και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο. Πηγές πρωτεϊνών αποτελούν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και το αβγό.

Γαλακτοκομικά: Ένας μύθος γύρω από τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η κατανάλωση γάλακτος ή και γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει. Μάλιστα, μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα βρισκόντουσαν σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ η κατανάλωση γάλακτος δεν συσχετιζόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, επίσης, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Καφές και αλκοόλ: Ο καφές φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ (1 ποτό κάθε μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σόγια: Αν και πολλοί θεωρούν ότι η κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου, το αντίθετο φαίνεται να ισχύει, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους!

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για πιο σαφή συμπεράσματα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, η έρευνα έχει αναδείξει τη Μεσογειακή Διατροφή ως πρότυπο διατροφής, στο οποίο η προσκόλληση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνων, εκ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey