Ο Συντονιστής της Μονάδας παθολόγος γιατρός Στρ. Γιαννίκος μιλά στο «Ε» και εξηγεί τη νέα δομή υγείας

Λειτουργεί και στη Μυτιλήνη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ)

19/10/2019 - 17:36 Ενημερώθηκε 18/10/2019 - 17:43

Η ΤΟΜΥ, δηλαδή Τοπική Μονάδα Υγείας, είναι ένας καινούριος θεσμός, μια νέα δημόσια δομή υγείας η οποία σου παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία σου, τη μόνιμη κατοικία σου, την ιθαγένεια σου ή από το αν εργάζεσαι ή είσαι ασφαλισμένος. Ιδρύθηκε από έναν νόμο το 2016, ενώ στη Μυτιλήνη λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2019.

Η ομάδα της κάθε ΤΟΜΥ αποτελείται από Οικογενειακούς Γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς και έναν υπεύθυνο για την φροντίδα του ασθενή. Συγκεκριμένα όσον αφορά την ομάδα της ΤΟΜΥ εδώ στη Μυτιλήνη, υπάρχει εκτός από τον γιατρό, δύο νοσηλεύτριες, επισκέπτης υγείας και κοινωνική λειτουργός. Αυτή τη στιγμή τον ρόλο του συντονιστή της ΤΟΜΥ Λέσβου έχει ο Παθολόγος γιατρός, Στρατής Γιαννίκος, ενώ η ομάδα τους είναι πλήρως στελεχωμένη, με μόνη εξαίρεση την έλλειψη Παιδιάτρου και αυτό γιατί δεν υπήρξε υποψηφιότητα όταν είχε βγει η σχετική προκήρυξη.

Άμεση πρόσβαση

Ο συντονιστής Στρατής Γιαννίκος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε πως «ο Οικογενειακός Γιατρός είτε μέσω της ΤΟΜΥ, είτε μέσω του Κέντρου Υγείας, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίες είναι γιατρός που γνωρίζει τον ασφαλισμένο, παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα και γνωρίζει το ιστορικό, τις ανάγκες του, ακόμα και το περιβάλλον διαβίωσης του και εργασίας του». Όλα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχονται σε κάποιον που είναι εγγεγραμμένος στον Οικογενειακό Γιατρό και κατ’ επέκταση στη ΤΟΜΥ, καθώς μέσω αυτού αναπτύσσεται μια πιο προσωπική σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Η εγγραφή στη ΤΟΜΥ διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες και μια συνεχή φροντίδα από την ομάδα επαγγελματιών υγείας που στελεχώνουν τη δομή αυτή. Οι εγγεγραμμένοι επιπλέον έχουν την δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας για οποιαδήποτε περίπτωση στη Γραμματεία της δομής στο 2251021186, όπου μετά συνδέονται από εκεί με όποιον αρμόδιο χρειάζονται. «Τα ραντεβού μας είναι αρκετά προσβάσιμα με λίγων ημερών αναμονή» σημείωσε ο κ. Γιαννίκος.

Τα περιστατικά που ελέγχονται από έναν Οικογενειακό Γιατρό είναι ευρείας γκάμας, όπως τακτά περιστατικά, χρόνια περιστατικά τα οποία είναι κατόπιν ραντεβού, αλλά και έκτακτα περιστατικά ακόμα και αν δεν είναι εγγεγραμμένος κάποιος στη δύναμη της ΤΟΜΥ, αφού ως επαγγελματίες θα δεχτούν να παρέχουν ιατρική βοήθεια.

Μόλις 800 οι εγγεγραμμένοι

Αυτή τη στιγμή στη ΤΟΜΥ Λέσβου είναι εγγεγραμμένα πάνω από 800 άτομα, ενώ ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, καθώς πάρα πολλοί πολίτες το επιλέγουν. Σύμφωνα με τον συντονιστή, υπάρχει ακόμα δυνατότητα εγγραφής νέων μελών αφού το όριο εγγεγραμμένων βρίσκεται μακριά.

Για να εγγραφεί κάποιος στη δύναμη της ΤΟΜΥ και στον Οικογενειακό Γιατρό, θα πρέπει να προσκομίσει μια φωτοτυπία της ταυτότητας του και κάποιο λογαριασμό ΔΕΚΟ όπου να αποδεικνύεται ο τόπος κατοικίας του, στην Γραμματεία της ΤΟΜΥ που, όπως και όλη η δομή, στεγάζεται στο πρώην ΙΚΑ, στο σημερινό Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι τα ιδιαίτερα επείγοντα περιστατικά, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο χώρο του Κέντρου Υγείας αλλά στην μονάδα που εφημερεύει. Καθώς όπως μας είπε ο κ. Γιαννίκος: «Εμείς ασχολούμαστε με ένα έκτακτο περιστατικό και το διεκπεραιώνουμε μέχρι το σημείο που μας δίνεται η δυνατότητα. Αν δούμε όμως ότι λόγω εργαστηριακής υποστήριξης για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, το περιστατικό θα διακομιστεί σε κάποια υψηλότερη βαθμίδα, όπως στο Νοσοκομείο».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν για εγγραφή το Κέντρο Υγείας τις ώρες που λειτουργεί, δηλαδή Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πρωινές ώρες 8 με 3 και Πέμπτη Παρασκευή 2 με 9 το απόγευμα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey