Trump Towers: Οι μπίζνες του προέδρου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη – Η “ομολογία” του για τη σύγκρουση συμφερόντων

Επιμέλεια: Ελένη Καραμήτσου

Ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις προκαλεί τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στη Δύση η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να “αδειάσει” κυριολεκτικά τους Κούρδους και να δώσει με τον τρόπο του “πράσινο φως” στον Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.

Η απάντηση, ή έστω ένα μέρος της αλήθειας, μπορεί να βρίσκεται στη δήλωση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων καθώς διαθέτει επιχειρήσεις στη χώρα, δεδομένου ότι το 2012 ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός τότε, ήταν παρών στα εγκαίνια των Πύργων Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό φαίνεται και στην ανάρτηση της Ιβάνκα Τραμπ στο twitter όπου ευχαριστούσε τον Ερντογάν για την παρουσία του.

Σύμφωνα με την Washington Post, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον Στιβ Μπάνον, τότε επικεφαλής του «Breitbart News» και μετέπειτα ανώτερο σύμβουλό του στον Λευκό Οίκο: «Έχω μία μικρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί έχω ένα σημαντικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση. Είναι οι Πύργοι Τραμπ και είναι δύο πύργοι αντί για έναν, όχι ένας, όπως συνήθως, αλλά δύο. Γνώρισα την Τουρκία πολύ καλά και είναι υπέροχοι άνθρωποι, είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Έχουν έναν ισχυρό ηγέτη και τώρα ο ισχυρός ηγέτης πολεμά λίγο πολύ με τον Πούτιν, αν κοιτάξεις τι γίνεται, γίνονται πολλά και υπάρχει πολύ άγχος και πολλή αγωνία εκεί».

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι το 2010 ο Τραμπ πούλησε το brand name των Πύργων του στην Κωνσταντινούπολη σε Τούρκους ιδιοκτήτες και ο ίδιος δεν έχει συμμετοχή ωστόσο στα εγκαίνια το 2012 ήταν και ο ίδιος και η Ιβάνκα παρόντες όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ της Washington Post, αναλύοντας την πολύπλοκη προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, εργαζόταν το 2016 για την τουρκική κυβέρνηση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Τραμπ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Ερντογάν και είχε υπερασπιστεί τη βίαιη καταστολή ως μέσο που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος για να καθυποτάξει τους αντιφρονούντες. Το δημοσίευμα της WP θέτει το ερώτημα ως προς το κατά πόσο ο Τραμπ μπορεί να διαχωρίσει την προεδρική του ιδιότητα με αυτή του επιχειρηματία που κάνει δουλειές στην Τουρκία, όταν καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με αυτήν.

Τα αμερικανικά Μέσα σχολιάζουν ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ στην Τουρκία επηρεάζουν τις αποφάσεις του ως προέδρου και δικαιολογούν την ελαστικότητά του απέναντι στον Ερντογάν και τις κινήσεις του. Και αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ενώ απειλεί την Τουρκία με ισχυρές κυρώσεις και οικονομική καταστροφή από την άλλη καλεί τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου και παράλληλα πλέκει το εγκώμιο των Κούρδων μαχητών της Συρίας.

Από την πλευρά του ο πρώην εξ απορρήτων σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον βρίσκεται στην Αθήνα και δήλωσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος χαρακτήρας.

“Είμαι μεγάλος υποστηρικτής των Κούρδων. Οι Κούρδοι ήταν καταπληκτικοί σύμμαχοι. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του Ντόναλντ Τραμπ, να μην πετυχαίνει σε αυτά τα μακρινά μέτωπα, την εμπλοκή και άλλων στη Συρία όπως το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επωμίζονται το βάρος. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του αλλά οι Κούρδοι είναι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι” υπογράμμισε και πρόσθεσε:

“Ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος χαρακτήρας και οι ισλαμιστικές του τάσεις είναι πολύ επικίνδυνες και οι απειλές που εξαπέλυσε προχθές προς την Ευρώπη να αφήσει περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες να περάσουν προς τα σύνορα, θα είναι μεγάλη απειλή προς την Ελλάδα. Αυτός ο άνθρωπος είναι σύμμαχος; Όταν απειλεί τα Βαλκάνια, την Ελλάδα με 4 εκατ. πρόσφυγες; Δεν τα κάνει αυτά ένας σύμμαχος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ