Εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Καισαριανή: Το ΚΚΕ δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του

«Η ιστορία όσων ‘Έπεσαν για τη Ζωή’ παραμένει ζωντανή γιατί το ΚΚΕ αντέχει και προχωρά κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης, η μνήμη τους παραμένει ζωντανή γιατί το παράδειγμά τους είναι συστατικό στοιχείο του ΚΚΕ. Η φυσιογνωμία κάθε κόμματος καθορίζεται από το πρόγραμμα και τη δράση του, την ταξική του σύνθεση και την ιστορία του. Η ιστορία των χιλιάδων που έπεσαν στη σύγκρουση με τους αστικούς μηχανισμούς εγχώριους και ξένους, μαρτυρά τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα, μαρτυρά πως και σήμερα το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει. Χωρίς τέτοιους πρωτοπόρους αγωνιστές είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ δεν θα άντεχε όχι 100 χρόνια, αλλά ούτε 100 μέρες» υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής και για την παρουσίαση της έκδοσης της Κεντρικής Επιτροπής «Έπεσαν για τη ζωή», που πραγματοποίησε η Κ.Ο. Αττικής, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Καισαριανής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παρόντες ήταν επίσης ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλιούπολης Τασία Τσατσούλη, Ζωγράφου Ανδρέας Καραβίδας, Δάφνης-Υμηττού Ναυσικά-Τόλια Κηπουρού και Αλίμου Κυριακή Καμαρινού.

Επίσης παρούσα ήταν η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγλαΐα Κυρίτση, η Αννα Βασιλάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πολλοί ακόμα υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν ακόμα οι ηθοποιοί, Κώστας Καζάκος και Τιτίκα Σαριγκούλη.

Στις 7.210 σελίδες της έκδοσης που αποτελείται συνολικά από 18 βιβλία καταγράφονται ονομαστικά περίπου 65.000 νεκροί και όπως τόνισε ο Γ. Πρωτούλης «μιλάμε για μια πραγματική στρατιά χιλιάδων συντρόφων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης».

Μίλησε για τα ομαδικά εγκλήματα, τις ομαδικές εκτελέσεις, τις καταστροφές χωριών και κωμοπόλεων, τα μπλόκα και τις δολοφονικές επιδρομές στις εργατογειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων από τους Γερμανούς ναζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες γερμανοτσολιάδες.

«Απάντηση στο μαύρο του φασισμού είναι μόνο το κόκκινο. Και στις εκλογές που έχουμε μπροστά, πρώτη απάντηση είναι μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και να πετάξουμε από την τρίτη θέση τους μαχαιροβγάλτες εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ τόσο πιο μεγάλο το χτύπημα στο φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον ταΐζει» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του εργατικού κινήματος, στους κομμουνιστές συνδικαλιστές-εργατικούς ηγέτες που «συγκέντρωσαν το μίσος των αστικών μηχανισμών που δεν δίστασαν να τους βγάλουν από τη μέση», στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και στην πάλη για την διατήρησή τους, τονίζοντας «γι’ αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί πόσο επικίνδυνη είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για τα μέτρα που αφαίρεσαν ακόμα περισσότερα από τους εργαζόμενους και τα έδωσαν στους καπιταλιστές. Αλλά και γιατί περιστέλλει το δικαίωμα στην απεργία με το μανδύα του ψευτοπροοδευτισμού και του δήθεν αριστερού. Δικαίωμα που για να κατακτηθεί χύθηκε αίμα».

»Η πραγματικά προοδευτική λύση είναι η εργασία με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες ανάγκες» τόνισε.

«Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί το ΚΚΕ μαζί με το λαό αντιμετώπισε πολύ ισχυρότερους αντίπαλους από τους σημερινούς, την καταστολή που πήρε πιο άγριες διαστάσεις, αλλά και αναμετρήθηκε με τη διαβρωτική επίδραση του οπορτουνισμού που δείχνει πάντα εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και μίσος στην εργατική. Συνεχίζουμε έχοντας χαραγμένο στο μυαλό μας τους στίχους του Γ. Ρίτσου: ‘Ετούτος δω ο λαός δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του’.

Το ΚΚΕ δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του» κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Πρωτούλης.

Για την έκδοση μίλησαν ακόμα οι Φάνης Παρρής, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της έκδοσης.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση ντοκουμέντων η οποία περιελάμβανε ένα δείγμα από το Αρχείο του ΚΚΕ γύρω από τις διώξεις και εκτελέσεις κομμουνιστών και αγωνιστών.

Μεταξύ αυτών, τα τελευταία γράμματα πριν την εκτέλεση κομμουνιστών την περίοδο της Κατοχής και του αγώνα του ΔΣΕ, το μαντήλι ενός εκτελεσμένου από τους 200 στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 που έγραψε δυο λόγια αποχαιρετισμού στα βιαστικά, οι αναγγελίες σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς δολοφονιών και εκτελέσεων κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια.

Η τελευταία προθήκη της έκθεσης ήταν αφιερωμένη στη δουλειά που διήρκεσε 32 χρόνια για τη συγκέντρωση και καταγραφή στοιχείων των νεκρών κομμουνιστών και αγωνιστών.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ