Συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στις 24 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη βραδιά αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, που θα γίνει στις 24 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους 25 σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές άρχισαν τις πρόβες. Ο συνθέτης εξέφρασε την επιθυμία να παρίστανται στη συναυλία όχι μόνο οι 25 τραγουδιστές, αλλά και το σύνολο των συνάδελφών του συνθετών με τους οποίους από κοινού δημιούργησε το ρωμαλέο ελληνικό τραγούδι. Τα τραγούδια επιλέγει ο ίδιος ο συνθέτης με σκοπό να δημιουργηθεί μια βραδιά ανεπανάληπτη. Δε θα είναι μόνο τραγούδια αντίστασης και αμφισβήτησης, αλλά και έργα από τους μεγάλους σταθμούς της 80χρονης πορείας του και έργα μεγάλων ποιητών.Επίλεκτοι εκπρόσωποι του πνεύματος, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, στελέχη του αθλητισμού, Ολυμπιονίκες και αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα και σήκωσαν τη γαλανόλευκη ψηλά θα είναι εκεί για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη. Συγγενείς αγωνιστών, του Λαμπράκη, του Παναγούλη, του Μουστακλή, του Μανδηλαρά, που θυσιάστηκαν παλεύοντας εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών, θα είναι εκεί για να ακούσουν τα τραγούδια-σύμβολα του αγώνα κατά της επτάχρονης τυραννίας.Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα μιλήσει για το τιτάνιο έργο του Θεοδωράκη σε σχέση με τη μουσική και την ποίηση και ο Μίμης Ανδρουλάκης θα μιλήσει για τον αγωνιστή και τον ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη. Τα εισιτήρια της συναυλίας κοστίζουν 12, 15 και 25 ευρώ.Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος, Ηρώ Σαΐα, Πασχάλης Τόνιος, Λάκης Χαλκιάς, Zülfü Livaneli, Arja Saijonmäa και κάποιες άλλες εκπλήξεις.Συμμετέχει η Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Διεύθυνση, Σταύρος Μπερής, η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου. Διεύθυνση, Δημήτρης Τυπάλδος και η Παιδική Χορωδία Στέφανου Καρδιόλακα. Διεύθυνση, Στέφανος Καρδιόλακας.

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία

“Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων. Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας. Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια. Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης. Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον. Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα; ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθείστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!»”.

Η τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου μίλησε για τη συναυλία αλλά και τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη.

1) Tι συμβολίζει για εσάς ο Μίκης Θεοδωράκης σαν άνθρωπος σαν δημιουργός

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα παγκόσμιο πνεύμα, ένας δημιουργός ανυπέρβλητος, μια προσωπικότητα με εκτόπισμα , μια φυσιογνωμία ηρωική. Τον παρομοιάζω με την Ακρόπολη που στέκει αγέρωχη στον ιερό βράχο και μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν μας και μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στα μελλούμενα.

2) Πότε συναντηθήκατε για πρώτη φορά μαζί του, ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση από εκείνον και ποια μετέπειτα αφού συνεργαστήκατε με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης;

Πρώτη φορά τον συνάντησα στο πλατό της εκπομπής «Στην Υγειά μας» τον Ιούνιο του 2010. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η συνεργασία μου με τη Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Πήγα τον αγκάλιασα τον φίλησα ήταν πολύ ευδιάθετος και χαμογελαστός, όπως ήταν με όλους βέβαια σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Τον θαύμασα πραγματικά για τον τρόπο που μιλάει, την άνεση, το χιούμορ του, την μεγαλοψυχία και την αγάπη που έδειχνε σε όλους μας. Ένιωσα ότι ήταν ένας άνθρωπος από εμάς « οικείος» και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που φέρει το βάρος της προσωπικότητας του, της ιστορίας του και της ιστορίας της χώρας μας . Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πνευματικός ογκόλιθος.

3) Μπορείτε να διακρίνετε κάποιο τραγούδι του που αγαπάτε περισσότερο ;

Αγαπώ όλα τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, είναι ένας τεράστιος συνθέτης. Εάν πρέπει να απαντήσω κάτι πιο προσωπικό σε αυτή την ερώτηση θα έλεγα οτι όταν τραγουδάω Τα Περβόλια από το « Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» αρχίζουν και κυλάνε τα δάκρυα μου και δεν μπορώ να το ολοκληρώσω, κάθε φορά συγκλονίζομαι. Ξέρετε είναι τόσο μεγάλα τα τραγούδια του Θεοδωράκη, που όσο τα τραγουδάς τόσο δονούνται μέσα σου συναισθήματα. Σε κάποια συναυλία με παρότρυνε η Μαργαρίτα, η κόρη του να πω « Της Αγάπης Αίματα» και τότε ένιωσα τη μεγάλη δύναμη της μελωδίας του Μίκη Θεοδωράκη σε συνδυασμό με την ποίηση του Ελύτη, ήταν μια αποκάλυψη για μένα παρόλο που όλοι μας και εγώ ιδιαίτερα έχουμε ακούσει το τραγούδι αυτό. Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη είναι αριστουργήματα.

4) Πως αισθάνεστε που θα συμμετέχετε στο Καλλιμάρμαρο;

Αισθάνομαι συγκινημένη, περήφανη και ευγνώμων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ