Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για την άδεια του ΙΕΚ Όμηρος

Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα αδειοδότησης του κτιρίου των ΙΕΚ Ομηρος και Aegean College στη Λάρισα διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαρίσης, μετά και τα συνεχόμενα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» για την υπόθεση.

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν και πλέον χρόνο, όταν τα ΙΕΚ Ομηρος και Aegean College (ιδίων συμφερόντων) μίσθωσαν ένα κτίριο στην πόλη της Λάρισας, καθώς ήθελαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, το κτίριο έχει καεί δύο φορές στο παρελθόν! Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, κυρίως για το γεγονός ότι, όταν θα άνοιγαν οι σχολές, θα φιλοξενούσαν πολλά νέα παιδιά.

Σήμερα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, το κτίριο ανεγέρθηκε με βάση την αρ. 83/1988 οικοδομική άδεια του πολεοδομικού γραφείου του Δήμου Λάρισας.

Η άδεια ανέφερε πως επρόκειτο για πενταώροφη οικοδομή με χρήση καταστημάτων στο ισόγειο και κατοικίας στους πάνω ορόφους, ενώ τα περιελάμβανε 23 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο. Ωστόσο, ο χώρος του υπογείου στη διάρκεια των χρόνων υπέστη αυθαίρετες παρεμβάσεις και δημιουργήθηκαν χώροι αποθηκών. Με την άδεια δόμησης αρ. 78/2018 της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου «επετράπη» η αλλαγή χρήσης της οικοδομής σε εκπαιδευτήριο και προβλέφθηκαν 11 χώροι στάθμευσης. Στον φάκελο που υποβλήθηκε για να εκδοθεί η παραπάνω άδεια περιλαμβάνεται και σχέδιο κάτοψης του υπογείου, στο οποίο απεικονίζεται η κατάστασή του, όπως προβλεπόταν στην αρχική οικοδομική άδεια, χωρίς να αποτυπώνεται η κατάσταση με τις αυθαίρετες τροποποιήσεις, η οποία ήταν γνωστή τόσο στους ιδιοκτήτες του ΙΕΚ Ομηρος και Aegean College όσο και στην Πολεοδομία και στον Δήμο Λάρισας!

Παραλείψεις

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε για όλα τα παραπάνω, κυρίας για την ψευδή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κωνσταντίνο Πάντο και την παράλειψη ελέγχου από την αρμόδια υπάλληλο της ΥΔΟΜ Λάρισας Καλλιόπη Κολέλη.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, με βάση την παραδοχή της τεχνικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε από το ΤΕΕ σχετικά με τη διαπιστωμένη στατική ανεπάρκεια, προχώρησε στην ανάκληση της άδειας ή έλαβε υπηρεσιακά κάποιο μέτρο και ποιοι είναι αυτό. Σημειώνεται πως η Πολεοδομία έχει μείνει παγερά αδιάφορη , παρά τις αλλεπάλληλες μηνύσεις και καταγγελίες, γεγονός που μόνο ανεπίτρεπτο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πηγή: Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ