Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και του οικοπέδου των Αδελφάτων

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
27 Φεβρουαρίου 2019 / 07:26
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη δημοσιοποίησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) αδειοδότησε τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και το οικόπεδο στη θέση «ΚΟΕΡΟΥ» Τεμπλονίου (Αδελφάτα), ενώ ταυτόχρονα

η Κυβέρνηση διέρρευσε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την διάσπαση της Κέρκυρας σε τρεις δήμους (Βορρά, Μέσης και Νότου). Επίσης, για μια ακόμη φορά, το συριζέικο κουαρτέτο της αλαζονείας (περιφερειάρχης, δήμαρχος, βουλευτές) διεξήγαγε «διάλογο» μέσω των ΜΑΤ και μέσω πύρινων καταγγελιών περί «αντιδημοκρατικής» εκτροπής στα τοπικά ΜΜΕ. 
Τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τους πρόσφατους θεατρινισμούς του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, πανελλαδικά γνωστά για την αδυναμία τους να λύσουν ένα πρόβλημα απλής κοινωνικής λογικής, επιδιώκουν πάση θυσία την επιστροφή των ΜΑΤ στη Λευκίμμη και την επαναφορά κλίματος τυφλής βίας. Τελευταίο τους χαρτί ο ανεύθυνος δρόμος της πόλωσης και του κοινωνικού χάους, που όπως έχει δείξει η Ιστορία, καλλιεργείται έντεχνα από το κατεστημένο και ευνοεί  το φασισμό. Η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, χτίζεται στις παρανομίες του παρελθόντος και του παρόντος όπως ομολογούν και οι ίδιοι. Οι πολιτικές επιλογές των δικών τους συμφερόντων κι όχι των λαϊκών στρωμάτων αντικατοπτρίζονται τόσο στη Λευκίμμη όσο και στο Τεμπλόνι. Η δική τους πολιτική επιλογή οδηγεί στον εκφασισμό της ζωής και στην καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος.
Είναι απορίας άξιο, πώς οι Λευκιμμιώτες, ενώ κατάφεραν, και μάλιστα δύο φορές, να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, παραμένει αδύνατο να συναντηθούν με την ΠΙΝ και τον Δήμο.
Είναι απορίας άξιο, πώς κάθε φορά που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διαλόγου, τόσο η ΠΙΝ όσο και ο Δήμος τινάζουν στον αέρα κάθε δυνατότητα πολιτικής λύσης, καταφεύγοντας στην ίδια πάντα μέθοδο της αστυνομικής καταστολής με τους Λευκιμμιώτες.
Είναι απορίας άξιο, πώς μετά από κάθε επίσκεψη των υπηρεσιών της ΠΙΝ στη Λευκίμμη με ευρήματα που δικαιώνουν τις ανησυχίες των κατοίκων για την καταλληλότητα και τη νομιμότητα του ΧΥΤΑ, ως δια μαγείας ακολουθούν προβοκάτσιες σε ένα επί 24ωρου βάσεως φρουρούμενο χώρο.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα στον κερκυραϊκό και λευκιμμιώτικο λαό αυτή τη μεθόδευση και καλούμε τους Κερκυραίους και τους Λευκιμμιώτες να απομονώσουν τους πολιτικούς τυχοδιώκτες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσουν συλλογικά και αλληλέγγυα την λύση του προβλήματος των απορριμμάτων σε δημόσια, ολοκληρωμένη και κοινωνικά δίκαιη βάση. Το έγγραφο αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης αποτελεί, μετά από δεκαετίες κρατικής κοροϊδίας, την πρώτη επίσημη και δημόσια ομολογία της ΠΙΝ ότι ο ΧΥΤΑ έχει ελλείψεις, προβλήματα και επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή.
Ίσως όλο αυτό το νέο σκηνικό να είναι και ο πραγματικός λόγος του σημερινού πολιτικού νευρικού κλονισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που εξυπηρετεί και όχι η αγανάκτηση των κατοίκων της Λευκίμμης για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που βιώνουν καθημερινά.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία της Κέρκυρας να μαυρίσει την πολιτική τους και να τσακίσει το φίδι της Χρυσής Αυγής, που καραδοκεί να εισπράξει πολιτικά οφέλη από τον θυμό,  την αγανάκτηση και την απελπισία που προκαλούν στα λαϊκά στρώματα οι κυρίαρχες πολιτικές.
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.