Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με σχέδιο και πρώτο χρονοδιάγραμμα 180 ημερών, απαντούν στα προβλήματα οι 180 μοίρες

δημοτικές εκλογές
21 Μαΐου 2019 / 07:22

Το όνομά τους παραπέμπει ευθέως και ολίγον τεχνοκρατικά στην πρόθεσή τους να φέρουν τα πράγματα τούμπα, αποκαθιστώντας μια νέα κατάσταση στην πόλη και την ύπαιθρο του Δήμου της κεντρικής Κέρκυρας.

1. Ιεραρχείστε τα προβλήματα του νέου δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 
 
Καταγράψαμε το σύνολο των προβλημάτων του Δήμου μας, απευθυνόμενοι τόσο σε κατοίκους όσο και σε επαγγελματίες του τόπου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης την οποία οργανώσαμε ως κίνηση. 
Η παρακάτω ιεράρχηση προέρχεται από τα θέματα που προέκυψαν: 
Απορρίμματα, κατάσταση οδικού δικτύου, κυκλοφοριακό, θέσεις στάθμευσης, περιφερειακά πάρκινγκ, ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σήμανση, ποδηλατόδρομοι, κατάληψη δημόσιου χώρου, τουριστικές και πολιτιστικές υποδομές, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, άναρχη δόμηση, γραφειοκρατία, ελλιπές δημοτικό προσωπικό, άλση, παιδικές χαρές, είναι τα κύρια θέματα που συζητήσαμε με τους δημότες και βάσει των οποίων καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας. 
Ένα πρόγραμμα που αξιολογήσαμε τεχνοκρατικά και το οποίο θέτουμε προς υλοποίηση μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια 180 ημερών, ενός έτους, 18 μηνών, δύο και τριών ετών. 
Βρείτε το πρόγραμμά μας στη διεύθυνση www.kerkyra180.gr
 
2. Πως θα φτάσουμε στο 50% της ανακύκλωσης;
 
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση πρέπει να στοχεύει στο φεγγάρι, όχι στο δάκτυλο μας.
Αρχικά, Δήμος οφείλει να υιοθετήσει κάποια από τις άμεσες λύσεις που είναι ήδη στο τραπέζι (όπως τον ειδικό εξοπλισμού που έχει ήδη προταθεί να προστεθεί στο κύτταρο του Τεμπλονίου για την ανάκτηση πρώτων υλών από ήδη θαμμένα απορρίμματα, με δυνατότητα καθαρισμού ενός κυττάρου ανά 6 μήνες και μέγιστη δυναμική επεξεργασίας 100.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, χωρίς κόστος για τον Δήμο και τους Δημότες, αλλά με παραχώρηση του υποπροϊόντος στους ιδιώτες που υλοποιούν την επένδυση - επιλογή μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν με λειτουργικό τρόπο στην όλη διαδικασία καθώς είναι κύριοι διαθέτες ανακυκλώσιμων προϊόντων. 
Είναι επιτακτική ανάγκη το ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης να μεγιστοποιηθεί άμεσα ώστε το ανακυκλώσιμο υλικό να φεύγει εκτός Κέρκυρας και το κομπόστ να γίνεται λίπασμα. Με αυτό τον τρόπο το υπόλειμμα προς διαχείριση θα είναι τελικά 10% του αρχικού όγκου και άρα πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση και να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα προς ταφή, γιατί ως νησί, με περιορισμένο χώρο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να ανοίγουμε τον ένα ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ μετά τον άλλο. Αυτό απαιτεί ένα σύγχρονο σχέδιο δράσης το οποίο ξεκινά από την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων και θα παρέχει οδηγίες για να εξοικειωθούμε με τις σωστές διαδικασίες που θα μας απαλλάξουν από τα βουνά των σκουπιδιών και ταυτόχρονα θα προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη. 
 
3. Πως θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό άγος και τι πρέπει να γίνει με τα τουριστικά λεωφορεία;
 
Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Κέρκυρα το οποίο απαιτείται να επιλυθεί ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και με γνώμονα την αύξηση του επιπέδου ζωής των κατοίκων. Η βασική παράμετρος εδώ είναι η επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων και η εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη. 
Το σχέδιό μας αποτυπώνεται στα παρακάτω βήματα:
 
Βήμα 1 (180 ημέρες): 
Καθορισμός ορίων δακτυλίου στο κέντρο της πόλης (πιλοτικά), περιφερειακών χώρων στάθμευσης, απαγόρευση στάσης και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σημεία του Δήμου με έντονο πρόβλημα κυκλοφορίας.
Αποβίβαση και η επιβίβαση επισκεπτών από τα τουριστικά λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους και στάθμευση σε χώρο εκτός ιστορικού κέντρου 
Δωρεάν μετακίνηση των δημοτών από τα μέσα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο (τρενάκια, κόκκινα λεωφορεία κτλ) ή εναλλακτικά μερικός αποκλεισμός των μέσων αυτών από το ιστορικό κέντρο.
Βήμα 2 (1ο έτος): 
Αποτύπωση θέσεων στάθμευσης μόνιμων κατοίκων σε όλη την παλιά πόλη με διαγράμμιση (δακτύλιος) και αρίθμηση θέσεων σε όλα τα σημεία, δημιουργία φυλασσόμενων περιφερειακών πάρκινγκ για όλους τους δημότες και μεταφορά τους με δωρεάν μικρό λεωφορείο από και προς το κέντρο της πόλης σε κομβικά σημεία.
Προτεραιότητα πρόσβασης στα κεντρικά πάρκινγκ της πόλης σε άτομα με αναπηρία, δημότες γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, άτομα με προσωρινά προβλήματα μετακίνησης
Βήμα 3 (2ο έτος): 
Ελεγχόμενη πρόσβαση στο δακτύλιο της πόλης με μπάρες με χρήση της κάρτα δημότη, θέσεις πάρκινγκ για τους κατοίκους και ελεύθερη είσοδο στο δακτύλιο. 
Υποστήριξη εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.
Βήμα 4 (3ο έτος): 
Διασύνδεση με ποδηλατόδρομο και πλήρη πεζοδρόμηση οδών που συνδέουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και φορείς πολιτισμού (μουσεία, φιλαρμονικές κτλ).
 
4. Με ποιο τρόπο θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν τα μνημεία της πόλης; 
 
Τα μνημεία της πόλης θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν μέσα από προγράμματα συντήρησης και ανάδειξης σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ήδη μέλη του συνδυασμού μας υλοποιούν (εργαστήριο inArts του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόγραμμα Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων για την ανάδειξη των 75 σημείων που συνθέτουν το το μνημείο της πόλης που περιγράφεται στο σχέδιο διαχείρισης της UNESCO με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γιάννη Δεληγιάννη)
 
5. Πώς θα συμβιώσουν αρμονικά οι κάτοικοι της πόλης–μνημείου UNESCO και η τουριστική της δραστηριότητα;
 
Η Κέρκυρα είναι μια ιστορική πόλη, ενταγμένη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος του δήμου είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει τους πολίτες και να υλοποιήσει ορθολογικές πρακτικές ώστε όλοι, δημότες και επαγγελματίες να σταθούν ισόρροπα έναντι της ανάγκης να υπάρξει ταυτόχρονα, οικονομική δραστηριότητα και προστασία του αρχιτεκτονικού και φυσικού τοπίου. 
Η ένταξή μας στην UNESCO δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά εργαλείο ώστε και επισκέπτες να προσελκύσουμε και τον τόπο μας να προστατεύσουμε μέσα από προσυμφωνημένες δράσεις. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να είναι ορατές και σαφώς καθορισμένες ώστε να μην χρησιμοποιούνται “ala carte” και χωρίς αποτέλεσμα.