Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας για τον «εργασιακό μεσαίωνα» της κυβέρνησης

ΕΛΜΕ Κέρκυρας
16 Σεπτεμβρίου 2019 / 11:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, στην οποία γίνεται λόγος για «εργασιακό ηλεκτρονικό μεσαίωνα» και με την οποία υπογραμμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πλήξει το εργατικό κίνημα και να περιορίσει τη δράση των συνδικάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει τα εξής:


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ


«Δεν υποκύπτουμε στον εργασιακό τους ηλεκτρονικό μεσαίωνα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ με την ανάληψη των καθηκόντων της  θέτει σε εφαρμογή το «αναπτυξιακό της πρόγραμμα». Δεν είναι τυχαία η επιλογή των Βρούτση και Γεωργιάδη, οι οποίοι έδειξαν με τις δηλώσεις τους πού θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα( Ερημίτης, εξορύξεις , αιγιαλός, κατάργηση δικαιώματος αιτιολόγησης της απόλυσης ). 

Για την εφαρμογή των σχεδίων ανάπτυξης των μεγάλων αφεντικών, εγχώριων και ξένων χρειάζεται να επιβληθούν αντιλαϊκά μέτρα και να χτυπηθεί ο κόσμος της εργασίας.

Μετά το πρώτο χτύπημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 50 +1 στο δικαίωμα της απεργίας το 2018, η κυβέρνηση της Ν.Δ σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως τις γενικές συνελεύσεις.

Είναι προφανές πως οι «επενδύσεις», για να πραγματοποιηθούν πρέπει να μην έχουν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Γι αυτό:

Από τη μια καταργεί, για χατίρι του ΣΕΒ, την αιτιολόγηση της απόλυσης δήθεν «για να μην φακελώνονται οι εργαζόμενοι» και από την άλλη θέλει να δημιουργήσει «ηλεκτρονικό μητρώο όσων συνδικαλίζονται» και «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη απεργιακής απόφασης». Πλήρες φακέλωμα δηλαδή για να «παίρνει» η εργοδοσία και το κράτος τα μέτρα τους!

Και για όλα αυτά επικαλούνται τη δημοκρατία! Ποιοί; Αυτοί που μετέτρεψαν  με τροπολογία τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης  σε «γλάστρες», παρότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στα συμβούλια τους. Αυτοί μιλάνε «για περισσότερη δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα»!

Την ώρα που ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει και νομοθετεί, ενώ αποτελεί το 40% του 58% του εκλογικού σώματος, για τους εργαζόμενους και τα σωματεία απαιτεί καθολική συμμετοχή σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και πλήρες φακέλωμα για όποιον συμμετέχει!

Με την πρότασή τους επιδιώκουν οι εργαζόμενοι να  βρίσκονται  μακριά και έξω από τις συλλογικές κινήσεις! Αυτή τη διάτρητη διαδικασία κάτω από τα βλέμματα της εργοδοσίας και με παρούσα την εργοδοτική τρομοκρατία, τη βαφτίζουν δημοκρατική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο!

ΣΤΟΧΟΣ αυτής της κυβερνητικής πρότασης είναι η  καταστολή του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απάντηση είναι μία. Τα συνδικάτα είναι συνδικαλιστικά όργανα ,έχουν καταστατικά ,έχουν διαδικασίες  και λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.

Δεν δεχόμαστε καμιά παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιδιώξει να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων και στο δικαίωμα στην απεργία, παίρνουμε απόφαση απεργιακής απάντησης».