Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Στ. Γκίκα με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου

Στέφανος Γκίκας
27 Ιανουαρίου 2020 / 15:45

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια και αφορά στο επίδομα γέννησης ύψους 2.000 Ευρώ και αποτελεί ένα από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής ενός παιδιού.
Κατά την συζήτηση δόθηκε επιπλέον έμφαση στις διατάξεις, οι οποίες ορίζουν πως αλλοδαποί από χώρες εκτός ΕΕ θα δικαιούνται πλέον επίδομα παιδιού και στέγασης,μόνο εφόσον κατοικούν μόνιμα κατά τα τελευταία 12 χρόνιαστην Ελλάδα, αντί για πέντε πουισχύει σήμερα. Επιπλέον, το επίδομα παιδιού θα συνδέεται με την υποχρέωση εγγραφής και πραγματικής φοίτησης του παιδιού σε σχολείο.
Ετέθησαν επιπλέον θέματα που αφορούν στα επιδόματα πρόνοιας, στη δυνατότητα δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Κέρκυρα και στη διεύρυνση της σχολικής σίτισης.

Ο κ. Γκίκας μετέφερε στην Υφυπουργό αιτήματα των Τριτέκνων και άλλων φορέων, τα οποία το Υπουργείο ήδη επεξεργάζεται.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση να στηρίξει θέματα κοινωνικής υφής που αφορούν την Κέρκυρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ έθεσε το ζήτημα του Ορφανοτροφείου Κέρκυρας, για το οποίο εκκρεμεί η υποβολή των στοιχείων των παιδιών στο ηλεκτρονικό μητρώο που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε:
«Είχα σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου συζητήσαμε το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή και αφορά στην νομοθέτηση του επιδόματος γέννησης 2.000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Με αυτή την ρύθμιση η Κυβέρνηση υλοποιεί μία βασική προεκλογική της δέσμευση, με την οποία εμπλουτίζει τα μέτρα που έχει ήδη νομοθετήσει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την στήριξη της Ελληνικής οικογένειας. Το επίδομα προστίθεται λοιπόν στην ήδη νομοθετημένη αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 Ευρώ για κάθε παιδί και στην μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για βρεφικά είδη και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.
Επιθυμώ να τονίσω ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυξάνεται για τους αλλοδαπούς από χώρες εκτός ΕΕ που δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, ο υποχρεωτικός χρόνος νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα από τα πέντε στα 12 χρόνια, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους των επιδομάτων παιδιού και στέγασης. Πρόκειται για μία σωστή ρύθμιση, η οποία έχει ως γνώμονα την δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι τα 12 χρόνια αποτελούν ένα ικανό χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη Χώρα.»