Σε επιφυλακή η Ήπειρος για τον καταρροϊκό πυρετό

KAMP.10A

Η επιβεβαίωση  ύπαρξης εστιών καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, θέτει σε επιφυλακή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς με σημερινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τμήματα των Π.Ε  Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης».

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων και προκειμένου να προστατευθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και τους καλεί να εφαρμόσουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος.

Συγκεκριμένα  τα μέτρα αφορούν:

1.            Ψεκασμό για προληπτικούς λόγους  των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Τα εν λόγω σκευάσματα θα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Σε περίπτωση εκτροφών που παραδίδουν γάλα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο χρόνο αναμονής του φαρμάκου στο γάλα.

2.            Ψεκασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά των στάβλων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

3.            Απομάκρυνση των  εστιών  ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

4.            Τακτικό Καθαρισμό και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, προσοχή στην κόπρο .

5.            Καθημερινό έλεγχο των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

6.            Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο.

7.            Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.

8.            Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες – Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών – Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά) – Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

Επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου : Αικατερίνη Ντόντορου  2651087152

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας :               Άγγελος Μανώλης              2681364451

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας :      Κωνσταντίνος Μανώλης   2665360192

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων :         Ευθαλία Οικονόμου          2651087159

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας :           Θεοφάνης Φάης               2682031215

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ