Τα νέα έργα που δρομολογεί ο Δήμος Ιωαννιτών το 2021

giannena okt

Έναν από τους υψηλότερους δείκτες –αγγίζει το 95%-  υλοποίησης και προγραμματισμού καταγράφει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος. Στη βάση αυτής της παραμέτρου στηρίζεται το πρόγραμμα έργων της νέας χρονιάς που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης και το οποίο παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος έργων.

Το πρόγραμμα υπερψήφισαν η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα, της Τατιάνας Καλογιάννη και του Λάζαρου Νάτση.

Στο τρέχον έτος (2019-2020), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ενώ είναι σε φάση δημοπράτησης 40 έργα προϋπολογισμού 14,2 εκατομμυρίων.

Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένονται εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης για εικοσιπέντε έργα – υπηρεσίες προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η  «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί» στο Άσυλο Ανιάτων, η «Ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου της Πόλης των Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου)», η «Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων, Οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη στο Κάστρο Ιωαννίνων», η «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο περιοχής αστικών εξυπηρετήσεων» και η «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών».

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ, αλλά και έργα που έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και τρέχουν αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωαννιτών, συμπεριλαμβάνονται η «Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά – Λακκωμάτων», η «Ανέγερση Νηπιαγωγείου στη θέση Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία», η «Βελτίωση αγροτικών οδών στον Δήμο Ιωαννιτών», η «Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο) Κουτσελιού σε εκθεσιακό χώρο πολυδραστηριοτήτων», οι «Διαμορφώσεις – πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα», και η «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης των Ιωαννίνων», καθώς και η ωρίμανση των μελετών που αφορούν την «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων».

Επιπλέον δρομολογείται η υποβολή και ένταξη σημαντικού αριθμού έργων στο ΕΣΠΑ και στο Πράσινο Ταμείο (Κυκλικοί Κόμβοι, Πράσινο Σημείο), καθώς και η υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η πορεία του προγράμματος

Αναλυτικότερα, ο προυπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 12.042.958 ευρώ, των έργων σε φάση δημοπράτησης φτάνει στα 14,2 εκατομμύρια ευρώ, των έργων σε φάση μελέτης σε 35,9 εκατομμύρια και των νέων έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών και με γνώμονα την ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων.

Αποτυπώνει τις βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως:

-Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του δήμου με έμφαση στις γειτονιές και τις κοινότητες.

-Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

-Την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών.

– Την βελτίωση των αθλητικών υποδομών με στόχο την δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης.

«Με τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν στις ΔΕ Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Περάματος, Νήσου και Ιωαννίνων ενισχύεται η αναβάθμιση των υποδομών των περιοχών, οι οποίες σε συνέχεια με τα συναφή έργα που υλοποιήθηκαν το 2020 ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά και δημοπράτησης, επιλύουν χρόνια προβλήματα των Δημοτών μας.

Επιπλέον οι διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, όπως στην περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης, θα συνδράμουν στην αναβάθμιση μιας ιστορικής συνοικίας της πόλης αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, ενώ η ανάπλαση του πάρκου Κατσάρη θα συμβάλει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του παραλίμνιου μετώπου, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη.     

Ακόμη, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου, αποσκοπεί στην ενοποίηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων με τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, ενισχύοντας τη χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.        

Τέλος σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται στην Καλλιθέα, στην Καλούτσιανη και στην Κιάφα, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος αποζημίωσης ρυμοτομιών, περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα υποδομών, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Προκύπτει αυταπόδεικτα ότι η διαρκής προσπάθεια, ο σωστός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η αφοσίωση στο έργο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μάχη για έναν καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί η σημερινή Δημοτική αρχή λειτουργεί με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον των πολλών», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Αρλέτος.

Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα τοπικά συμβούλια για την συνεργασία που προηγήθηκε στη σύνταξη του προγράμματος καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Τα νέα έργα που δρομολογούνται

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 είναι τα ακόλουθα:                                                                        

-Αναπλάσεις αστικών και περιαστικών περιοχών (πάρκο Κατσάρη) ΙΩΑΝΝΙNΩΝ             280.000,00                         

-Διαμόρφωση οδικού δικτύου και κατασκευή λοιπών υποδομών στα Ρ.Σ. Νέας Ζωής – Καρδαμιτσίων – Κάτω Νεοχωρόπουλου – Λόφου Βελισσαρίου  700.000,00                        

-Διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας (περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης)                          200.000,00                                          

-Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου – Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων                          200.000,00                          

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Ανατολής 400.000,00         

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Παμβώτιδας 400.000,00   

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Μπιζανίου 350.000,00       

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Περάματος 350.000,00      

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων                      600.000,00                          

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Νήσου             80.000,00                            

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος στην περιοχή Καλλιθέας 400.000,00                  

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος περιοχής Καλούτσιανης – Κιάφας 400.000,00                                               

-Οριζόντια – κάθετη σήμανση – διαγραμμίσεις οδικού δικτύου 200.000,00                                          

-Ωρίμανση φακέλου δημοπράτησης για την κατασκευή νέας οδού στην κοινότητα Ηλιόκαλης                 10.000,00                                            

-Ωρίμανση φακέλου για τη δημοπράτηση της κατασκευής κυκλικών κόμβων    15.000,00                                            

-Αναβάθμιση οδικού δικτύου – υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων (Μάρμαρα- Σταυράκι – Νεοχωρόπουλο)                               400.000,00                          

-Σύνταξη Μελετών για ωρίμανση Έργων                              100.000,00                          

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε πλήθος ερωτημάτων που απαντήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος έργων.

 «Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. Δεν θα ωραιοποιήσω τίποτα. Είχαμε καθυστερήσεις σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την καραντίνα και όσα τη συνόδευσαν. Όμως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια κι έτσι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο σήμερα γίνεται πράξη, το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων έχει ξεμπλοκάρει και βαίνει προς υλοποίηση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να μην χάσουμε καμία ευκαιρία σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ