Το ΜΕΚΔΕ αποχαιρετά τον Ίωνα Σαγιά

ion sagias

Η οικογένεια του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» είναι από φτωχότερη καθώς έφυγε από την ζωή ο Καθηγητής Ίων Σαγιάς.

Το ΜΕΚΔΕ τον αποχαιρετά με ένα συγκινητικό σημείωμα.

«Ο Ίων ήταν ένας από τους βασικούς διδάσκοντες του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» για πολλά χρόνια. Συνέβαλε αποφασιστικά στην καλλιέργεια του διεπιστημονικού χαρακτήρα του μεταπτυχιακού. Όταν ιδρύθηκε η β’ κατεύθυνση «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», στο Μέτσοβο, υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της. Αγκάλιασε την ιδιαίτερη αυτή εκπαιδευτική προσπάθεια, τη στήριξε, οι σπουδαστές τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν.

Είχε γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη για τα βουνά και τις κοινωνίες τους, καταγόμενος ο ίδιος από το Δαδί, την Αμφίκλεια, στα ριζά του Παρνασσού. Φρόντιζε να εμπλουτίζει το μάθημά του με εκδρομές σε όλες τις αετοφωλιές της Ηπείρου, ενώ είχε πολύ καλές σχέσεις και με την τοπική κοινωνία του Μετσόβου. Δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά στην Ήπειρο και προσπάθησε να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες, στην προσπάθεια ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, κι όχι να «σχεδιάσει επί χάρτου».

Με τον Ίωνα χαιρόσουν την παρέα. Άνθρωπος φύσει ευγενής, με πλατιά μόρφωση και καλλιέργεια. Σε επαφή με τα ρεύματα της σκέψης, της επιστήμης της τέχνης. Συνειδητά με την πλευρά του αδύναμου, διόλου τυχαία τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια υπηρετούσε ως βοηθός «Συνήγορος του Πολίτη». Τα μοναδικά πάρτι στο ΜΕΚΔΕ – αλλά και στο «11» και στο «Κάρμα» στο Μέτσοβο, στα οποία πρωτοστατούσε, ήταν η φυσική συνέχεια του μαθήματος και των συζητήσεων. Σαν σε συμπόσιο, η μουσική (βαθύς γνώστης της οποίας ήταν ο Ίων) και ο χορός συμπλήρωναν τις πνευματικές αναζητήσεις.

Το ΜΕΚΔΕ, οι ερευνητές του, οι καθηγητές και οι σπουδαστές θα θυμούνται για πάντα τον Ίωνα.

Καλό σου ταξίδι, φίλε μας. Σε αποχαιρετούμε με τα λόγια ενός τραγουδιού του Bob Dylan που είχες ανεβάσει πριν λίγο καιρό…

“Oh, stop that cursed jury”

Cried the attendant and the nurse

“The trial was bad enough

But this is ten times worse”

Just then a bolt of lightning

Struck the courthouse out of shape

And while ev’rybody knelt to pray

The drifter did escape.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ