Θεολόγος: «Ο Άγιος Δημήτριος είναι Ελληνας Μακεδόνας»

Την Μακεδονική καταγωγή του  μεγαλομάρτυρα και μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου,  τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος κατά την διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής του Αγίου, στον ομώνυμο εορτάζοντα ιερό ναό της πόλης μας. «Ο Άγιος Δημήτριος δέεται στον Χριστό για την Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, που λαμπροφορεί την ημέρα της μνήμης του,  καθώς και για την Μακεδονία μας, γιατί είναι Έλληνας Μακεδόνας»,  τόνισε στο κήρυγμά του μέσα σε μία κατάμεστη από πιστούς εκκλησία, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου. 

image001.jpg

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου λαμπροφορεμένος, εόρτασε  πανηγυρικά την μνήμη του πρώτου προστάτη του, με πολλές λατρευτικές ακολουθίες, τις προηγούμενες ημέρες,  οι οποίες άρχισαν από την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου με την αγρυπνία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και κορυφωθήκαν το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2018.
Την παραμονή το απόγευμα, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Μητροπόλεως Σερρών και πλήθος κόσμου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καϊμακάμης.
Την ημέρα της εορτής, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, στο τέλος της οποίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα του Αγίου.
Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ετόνισε την φιλοπατρία του Αγίου Δημητρίου, γεγονός όμως που δεν του στερεί την οικουμενικότητα, η οποία είναι χαρακτηριστικό όλων των αγίων.  «Ήταν 26 Οκτωβρίου 1912 όταν ο Άγιος Δημήτριος ελευθέρωσε την πόλη του από την σκληρά τυραννία των Τούρκων. Και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το γεγονός», είπε μεταξύ άλλων. «Αυτό   αποδεικνύει ότι οι άγιοι αγαπούν τις πόλεις τους και τις πατρίδες τους.  Αν η πατρίδα μας σωριαστεί σε ερείπια θα είμαστε άξιοι πολλών δακρύων,  σε αυτούς που πήραμε μια ελεύθερη πατρίδα και απέναντι στους νέους την οποία οφείλουμε να την παραδώσουμε ακεραία με ταυτότητα χριστιανική». Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον λόγο του ευχόμενος ο Άγιος Δημήτριος να σκεπάζει αυτές τις δύσκολες μέρες την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και όλη την πατρίδα μας. 

image002.jpg

Τελειώνοντας, ευχαρίστησε τους ιερείς της ενορίας για τα έργα ευπρεπισμού της εκκλησίας, για τις αγιογραφίες,  και το σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν, καθώς και για  την προσφορά τους στην νεολαία με το σημαντικό έργο που λαμβάνει χώρα στην κατασκήνωση «Χριστού Πηγή».
  Οι εορταστικές Ακολουθίες τελείωσαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον μεθεόρτιο Εσπερινό και την Παράκληση στον Άγιο Δημήτριο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των λατρευτικών ακολουθιών οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου  Δημητρίου που φυλάσσεται στον Ναό. 
 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 30 Οκτ. 2018 - 11:15