Διασυνοριακό πολιτιστικό φεστιβάλ στην Αμφίπολη

Διήμερο Πολιτιστικό Φεστιβάλ με τίτλο «Διασυνοριακό Φεστιβάλ στην Αμφίπολη» διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) το  Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου 2019 στο Δήμο Αμφίπολης.

Μουσικοχορευτικά σχήματα από συλλόγους των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης αλλά και το βουλγαρικό σχήμα Pirin Folk Ensemble θα παρουσιάσουν  παραδοσιακούς χορούς τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής στο Αρχαιολογικο Παρκο Αμφίπολης.

Στη συνέχεια, πολυφωνικά σχήματα και μουσικά συγκροτήματα θα τραγουδήσουν σε ελληνικούς και βουλγαρικούς ρυθμούς τις δυο βραδιές του φεστιβάλ.

Η ημερίδα πολιτιστικού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11.00 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμφίπολης στο Ροδολίβος Σερρών με θέμα την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς και τις προοπτικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή, με τη συμβολή έγκριτων ομιλητών, επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων. Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται Διαδραστικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά.

Το διασυνοριακό φεστιβάλ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Borderless Culture το οποίο

εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Το πρόγραμμα του διασυνοριακού φεστιβάλ έχει ως εξής:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

18.00: Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους (Αμφίπολη)

20.00: Βραδιά Μουσικής & Χορού

Με τη συμμετοχή των ομάδων:

Πολιτιστικός Σύλλογος "Νέοι Επιβάτες"

Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Φίλοι της παράδοσης"

Λαϊκό Φόρουμ Πιρίν, Βουλγαρία Blagoevgrad

Πολυφωνική ομάδα "Pentatono"

Συναυλία με την μουσική ομάδα "Plagios δ."

 Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ημέρα Πολιτιστικών Πληροφοριών "Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Αειφόρου Τοπικής Ανάπτυξης: Από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση"

Τόπος: Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίπολης, Ροδολίβος Σερρών

20.00: Βραδιά Μουσικής & Χορού

Με τη συμμετοχή των ομάδων:

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων και Φίλων "Λαλίας" Σερρών

Σύλλογος πολιτών του Έβρου στο Δράμα "Ο Έβρος"

Σύλλογος πολιτών του Έβρου στην Κομοτηνή

Εθνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βουλγαρίας "St. Κύριλλος και Μεθόδιος "

Συναυλία με τον Σωκράτη Παπαϊωάννου και την Περσεφόνη

 Side event

"Interactive workshop on wheels", μια εμπειρία VR μέσω πολιτιστικών βίντεο.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), το Δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University "Neofit Rilski".

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η διατήρηση των ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού θεματικού προορισμού που θα επιτρέψει τη βελτίωση της κινητικότητας των τουριστών εντός της διασυνοριακής περιοχής και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού μέσω της ιστορικής κληρονομιάς διασυνοριακής σημασίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μικρών παρεμβάσεων υποδομής προκειμένου να αποκατασταθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επιπλέον, η ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης για τη διαχείριση και την ενσωμάτωση των πολιτιστικών αγαθών θα αναδείξει μια σειρά ενεργειών και καλών πρακτικών (εργαστήρια, κατάρτιση, εκδηλώσεις) με κάποιες από αυτές να υλοποιούνται πιλοτικά στην περιοχή της Αμφίπολης και του Blagoevgrad.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.borderlessculture.eu.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 20 Αυγ. 2019 - 17:03