Εξόρμηση της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών στο Κερδύλλιο όρος σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Νιγρίτας

Οι αποστολές της Ο.Λ.Σ. και του ΕΟΣ Νιγρίτας, με απλωμένα λάβαρα στο πυροφυλάκειο του Κερδυλλίου όρους.

Στα πλαίσια των εξορμήσεων της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τρ.έ. πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο Κερδύλλιο όρος, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Νιγρίτας.
Αρχηγός της εξόρμησης ήταν ο Χάρης Τσουβαλτζής, ενώ αφετηρία στην πόλη μας ήταν η πλατεία Ελευθερίας. Παρά τις αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν την Κυραική στην πόλη μας, αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, η συμμετοχή στην εξόρμηση της Ο.Λ.Σ. ήταν ικανοποιητική.

eos_topio_tristili.jpg

Με εφόδια την καλή διάθεση και συμπαραστάτη τις άριστες καιρικές συνθήκες, η αποστολή των Σερραίων, μεταξύ τους και τρεις κοπέλες, με ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν στη Νιγρίτα, όπου ενσωματώθηκαν και μέλη του εκεί ΕΟΣ. Μέσω Θερμών, Λαγκάδι, Λίμνη και Σκεπαστό, η αποστολή έφθασε στο ωραιότατο χωριό Στεφανινά (υψόμ. 485 m.).
Μετά την απαραίτητη προετοιμασία, η πολυμελής ομάδα άρχισε την ανάβαση προς την κορυφή ``Γιαννίτσι’’ του Κερδύλλιου όρους (υψόμ. 1090 m.). Η διαδρομή είναι 6,5 χλμ., μέσα από πυκνό δάσος, μεγάλη ποικιλία δένδρων, θάμνων αλλά και βατομουριές.

eos_oxia.jpg

Λόγω του νυχτερινού ψύχους η οχιά βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο! Ευτυχώς…


Σε κάποιο σημείο της πορείας στο μονοπάτι και επάνω σε πέτρα,  σε ανήλιο σημείο, ``κοιμόταν’’ μια κουλουριασμένη οχιά! Το επικίνδυνο φίδι ήταν σε λήθαργο λόγω του νυχτερινού ψύχους. Ετσι, πολλοί ορειβάτες φωτογράφισαν την οχιά από απόσταση μικρότερη των 50 εκατ. του μέτρου!
Ακολουθώντας το χαραγμένο μονοπάτι, η αποστολή έφθασε στην κορυφή ``Γιαννίτσι’’, ύστερα από πορεία 2,5 ωρών, περίπου. Ένα νεόκτιστο ωραιότατο τριώροφο πυροφυλάκειο δεσπόζει στην κορυφή του όρους, απ’ όπου οι ορειβάτες – σσες απόλαυσαν την ωραία θέα προς την ανατολική Βισαλτία, μεγάλο μέρος της Φυλλίδας, ενώ στο βάθος φαίνονταν σχεδόν ως… νάνοι, τα όρη Παγγαίο, Μενοίκιο και Φαλακρό.
Μετά από παραμονή μίας ώρας, περίπου και τις απαραίτητες φωτογραφίες, η αποστολή πήρε το δρόμο της επιστροφής. Φυσικά, η οχιά δεν ήταν στη θέση της, διότι, όταν ο ήλιος έφτασε ψηλά, το φίδι ζεστάθηκε, ξύπνησε και εξαφανίστηκε!
Υπολογίζω ότι το μήκος της οχιάς πρέπει να έφτανε τα 80 εκατοστά του μέτρου, περίπου. Όταν η αποστολή έφτασε στα Στεφανινά, μετά από σύντομη ξεκούραση και… διαβουλεύσεις αποφασίστηκε άλλοι να πάνε στη θάλασσα για ένα… τελευταίο μπάνιο, οι της Νιγρίτας έφυγαν για την  πόλη τους, ενώ οκτώ άτομα, περίπου, με αρχηγό τον Κώστα Τσιρογιάννη, κατευθύνθηκαν προς τον οικισμό Ορέσκεια – Βισαλτίας, προκειμένου να επισκεφθούν τις βάθρες και να δροσιστούν στα νερά τους.
Η Ορέσκεια είναι οικισμός της άλλοτε Κοινότητας Δάφνης, όπου ο φημισμένος Πύργος της Μάρως. Στον οικισμό λειτουργεί και παραδοσιακή ταβέρνα, με τίτλο ``Πανόραμα’’. Διευθύνεται από τον Ανέστη Φωτιάδη και την Κατερίνα Αποστολίδου.
Με οδηγό τον Αν. Φωτιάδη, η αποστολή των Σερραίων ορειβατών, επισκέφθηκε τις βάθρες, δροσίστηκε στα κρυστάλλινα νερά, ενώ βγήκαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στα ερείπια μιας μεγάλης Ιεράς Μονής, στο νερόμυλο που υπήρχε, ενώ μας οδήγησε και στα σπάργανα λιθόστρωτου μονοπατιού της Βυζαντινής εποχής.
Επίσης, μας οδήγησε και στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, όπου, όπως είπε, παλαιότερα γίνονταν μεγάλη πανήγυρη με χορούς συνοδεία ποντιακής λύρας και τυμπάνου.
Λίγο αργότερα, τα μέλη της αποστολής γευμάτισαν λιτά στην ταβέρνα ``Πανόραμα’’, ενώ η δροσερή μπύρα ξεκούρασε τους ορειβάτες, μεταξύ τους κα η Πετρούλα, η οποία πρόσφατα έλαβε το πτυχίο Φαρμακευτικής από Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου!
Τσίπρα τ’ ακούς;
Επόμενη εξόρμηση της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στον Κάτω Όλυμπο, από Ραψάνη, Κρανιά σε Βρύση Κατή και Στρογγυλή!


Ενας… μικρός ορειβάτης

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 04 Οκτ. 2019 - 11:32