Πολιτεία Ευχών και ...συνθέσεων

Το ζήτημα της οργάνωσης της χριστουγεννιάτικης γιορτής είναι πολυδιάστατο κι έχει κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, ψυχολογικές, τουριστικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και για αυτό ως ένα σύνθετο θέμα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η διάρκεια της συζήτησης γύρω απ’ αυτό ούτε ότι έχει καταστεί μήτρα αντικρουόμενων απόψεων.

Τα προηγούμενα χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών δημιούργησε έναν θεσμό, την Πολιτεία των Ευχών, που ελάμβανε χώρα στο κεντρικό πάρκο επί της Δορυλαίου. Η τοποθεσία, από άποψη υποδομών, διασφάλιζε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του και την υιοθέτησή του από τους Σερραίους. 

Δυστυχώς αυτό δεν επαληθεύτηκε! Η επισκεψιμότητα είχε φθίνουσα πορεία, η εικόνα που παρουσίαζε ήταν θλιβερή και απαισιόδοξη, η συμμετοχή των επαγγελματιών ελάχιστη, το εορταστικό κλίμα εξαιρετικά υποβαθμισμένο και η αποδοτικότητα της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε εκεί στο ναδίρ!!

Οι συνέπειες της επιμονής της Δημοτικής Αρχής να συνεχίζει να υλοποιεί στον ίδιο χώρο τις κεντρικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σκόρπισε απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους, τροφοδοτούσε μια οικονομική και κοινωνική εσωστρέφεια στη σερραϊκή κοινωνία, υποβάθμιζε τις άλλες περιοχές της πόλης και γενικότερα του Δήμου, έπληττε βάναυσα το κύρος της πόλης, στρεφόταν ενάντια στους επαγγελματίες της περιοχής και δημιουργούσε ένα αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς όμορες κι όχι μόνο πόλεις.

Αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω αποτελεσμάτων οι αποτυπωμένες εικόνες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα δελτία ειδήσεων, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, οι περιγραφές των μικρών μαθητών στους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, όταν απαντούσαν στην ερώτηση «πώς πέρασες φέτος τα Χριστούγεννα;» αλλά και οι προσωπικές μας εμπειρίες τις οποίες συζητούσαμε μεταξύ μας οι δημοτικοί σύμβουλοι όλα αυτά τα χρόνια.

Στο λιγοστό χρόνο, που είχε στη διάθεσή της η νέα Δημοτική Αρχή για να οργανώσει τη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή, προσπάθησε να αναδιατάξει τις δυνάμεις της ΚΕΔΗΣ και του Δήμου πάνω σε ένα καινούργιο σχεδιασμό. Το κανονιστικό όμως πλαίσιο, που είχε προαποφασιστεί από τη Δημοτική Αρχή του κ. Αγγελίδη, δεν άφηνε πολλά περιθώρια ευελιξίας, ενώ η άρνησή του να συμβάλλει στην αναθεώρηση της κανονιστικής ανέστειλε για φέτος τον αρχικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, η οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων με το ποσό των 70.00 ευρώ μέσα στο Καλοκαίρι, προσέφερε ανάσα αλλά όχι την ορμή, που χρειάζεται για να μπουν οι Σέρρες στο κάδρο των χριστουγεννιάτικων τουριστικών προορισμών. Την ίδια στιγμή στην απόφαση της χρηματοδότησης βρίσκουμε ψήγματα της πολιτικής της νέας Δημοτικής Αρχής, αφού προβλέπεται η επέκταση των εκδηλώσεων στον άξονα της Κωνσταντίνου Καραμανλή- πλατεία Ελευθερίας. Η κριτική περί ολιγωρίας μάλλον είναι ανίσχυρη, καθώς η μεσολάβηση τριών μηνών από τις εκλογές μέχρι την ορκωμοσία κι ενός ακόμη μέχρι τον ορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, δημιούργησε ένα χαλαρό διοικητικό περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις ενός μεγάλου σε εύρος εργασιών και σύνθετων απαιτήσεων εγχειρήματος, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα, που εκ των πραγμάτων πρέπει να το διαχειριστεί η διοίκηση της ΚΕΔΗΣ, η νέα Δημοτική Αρχή αλλά κι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είναι υπόθεση του Δήμου μας

 Για το σκοπό αυτό τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΣ κι η Πρόεδρος, κ. Παλάζη, με την ανάληψη των καθηκόντων τους ασχολήθηκαν με το σημαντικό θέμα της προετοιμασίας της γιορτής, δίνοντας βάρος στο δυσκολότερο και σημαντικότερο μέρος κάθε εκδήλωσης: το περιεχόμενο και οι άνθρωποι που θα το υλοποιήσουν. Κάλεσαν, λοιπόν, σε συνάντηση εργασίας φορείς, σωματεία, διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνέργειες, που θα δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικο κλίμα και θρησκευτική ευφορία σε όλη την πόλη και τους κατοίκους της. Επιπλέον, αναζήτησε συμμαχίες στους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, για να γίνει η γιορτή υπόθεση όλων των δημοτών, όλων των κατοίκων κι όλων των επισκεπτών με δράσεις, που θα είναι και δωρεάν για αυτούς που θα επιλέξουν να βρίσκονται τα Χριστούγεννα στις Σέρρες. Η επέκταση των χριστουγεννιάτικων δράσεων στην πλατεία Ελευθερίας και στο κόσμημα του πεζόδρομου Κ. Καραμανλή, θα κάνει πιο ελκυστική όχι μόνο την παρουσία αλλά και τη συμμετοχή των παιδιών, κάτι που αποτελεί στόχο της νέας Δημοτικής Αρχής.

Η θέρμη με την οποία υπερασπίζονται τη συνέχιση των εκδηλώσεων στη Δορυλαίου οι άνθρωποι που την εμπνεύστηκαν και την υπηρέτησαν δεν πρέπει να μας προβληματίζει! Η Πολιτεία των Ευχών υπήρξε πολιτικό τους γέννημα, κι έχουν κάθε δικαίωμα να την αγαπούν και να την τιμούν. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι εκδηλώσεις εκεί δεν θα σταματήσουν, αφού η σχετική μέριμνα υπάρχει για φέτος κι αυτή εκφράστηκε τόσο με τη μείωση κατά 40% του αντίτιμου για τα σπιτάκια, που θα νοικιάσουν οι επαγγελματίες, όσο και για την διοργάνωση δράσεων στο χώρο. Η ευαγγελική ρήση «και τούτο ποιήναι κακείνο μη αφιέναι» βρήκε εφαρμογή!!

Όλα τα πράγματα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους!! Η επιμονή να δοθεί το κύριο βάρος στη Δορυλαίου είναι αναντίστοιχη με την επιθυμία των Σερραίων και την εκφρασμένη βούληση του Δημάρχου, που διαβάζοντας τα σημάδια των καιρών συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του μια άλλη προσέγγιση τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη χωροθέτηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής της πόλης. Η όποια παρατήρηση για εμπλουτισμό και αναβάθμιση της γιορτής είναι εξαιρετικά χρήσιμη και γι αυτό καλοδεχούμενη!!! Κάθε άλλη προσπάθεια απλά κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες. Εξάλλου τίποτε σημαντικό και μεγάλο δεν έγινε με τη συναίνεση όλων.

Από τα αρχαία χρόνια η κοινωνική, πολιτική και κοινωνική ζωή των πόλεων είχε τοποθετηθεί στο κέντρο τους, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα σε πόλεις και χωριά! Οι κτήτορες της πόλης των Σερρών έχτισαν το πολιτικό (Δημαρχείο) και θρησκευτικό τους (Μητρόπολη) κέντρο γύρω από την κεντρική τους πλατεία και ονόμασαν οδό Ερμού (εμπορική οδό) αυτή που εφάπτεται με την πλατεία Ελευθερίας. Η καρδιά των πόλεων χτυπά στο κέντρο τους, την κεντρική τους πλατεία. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις μεγεθύνονται, όταν πραγματοποιούνται εκεί. Η διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων είναι απαίτηση των δημοτών να ξεκινούν από την πλατεία μας και να επεκτείνονται στις γειτονιές και τα σοκάκια της κι αυτό θα γίνει!!! Η λογοδοσία για την απόφαση αυτή θα γίνει στο χρόνο, στον αέναο κριτή των πάντων.

Όμως τελικά, το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέφτηκε την αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου!!! Έστω και στο παραπέντε ελήφθη ομόφωνη απόφαση!! Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς , αφού οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να έχουν ισχυρή συνάφεια με την ίδια τη ζωή και τις ανάγκες της!!! Τώρα αρχίζουν τα δυσκολότερα!! Ο κύκλος των αποφάσεων έκλεισε κι αρχίζει αυτός των δράσεων. Αρχή παντός αγαθού ο έμπρακτος λόγος. Στελέχη κι εργαζόμενοι των οργανισμών του Δήμου και κυρίως οι εθελοντικές ομάδες ξεκινούν τον αγώνα της υλοποίησης της χριστουγεννιάτικης γιορτής, στην κατεύθυνση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι είμαστε μαζί τους!!!

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 24 Νοε. 2019 - 23:31