Καμπάνια για την προστασία της μέλισσας από την «Ωδή Αμφιπόλεως»

Η «Ωδή Αμφιπόλεως» διενεργεί καμπάνια μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την προστασία της μέλισσας.

Ο σύλλογος εκφράζει την ανησυχία του για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του ρόλου τους στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών.

Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μέλισσας που εορτάζεται στις 20 Μαΐου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η Ωδή Αμφιπόλεως

παρακάμπτει τις δυσκολίες για φέτος, λόγω του covid-19 και συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, αλλά διαδικτυακά, μέσα από την σελίδα της στο facebook

Visit Amphipolis 

living history

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την μέλισσα, η συμβολή της οποίας στο περιβάλλον και στον άνθρωπο δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προϊόντα που παράγει, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών, την επικονίαση. Είναι πλέον γνωστό ότι οι μέλισσες είναι σε κρίση, οι πληθυσμοί της οποίας μειώνονται συνεχώς και από ασθένειες που σχετίζονται με τη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Έτσι, η Ωδή Αμφιπόλεως προσκάλεσε να γιορτάσουν μαζί της, φορείς του Δημοσίου, Οργανισμοί, τμήματα και παράγοντες της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, επιστήμονες, παραγωγούς μελιού, βοτανολόγους, θεραπευτές, γεωπόνους, διατροφολόγους και όσους σχετίζονται με τη μέλισσα και με ό,τι άλλο γύρω της. 

Έχουν ήδη δηλώσει την συμμετοχή τους και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αποστείλουν το υλικό τους, που θα αναρτηθεί στην σελίδα μας  στο facebook:

Το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών «Ορφέας», ο Διευθυντής του, Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος και η υπεύθυνη της εκδήλωσης, δασκάλα, Γεωργία Κπαράσχου, κάλεσαν τους μαθητές να ζωγραφίσουν και να γράψουν για την μέλισσα μέσα από το υλικό που θα τους παραδώσουν μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, που επικοινωνούν όλο αυτό το διάστημα της απαγόρευσης.

Το ΔΙΕΚ Ν.Ζίχνης, Σερρών και ο διευθυντής του, Σταύρος Σταματούρος, κάλεσαν τους σπουδαστές των τμημάτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και βοηθών φαρμακείου να παρουσιάσουν παρασκευάσματα με βάση το μέλι και τις θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων της μέλισσας και ο ίδιος την εργασία του για «τις ιδιότητες της κοινωνίας των μελισσών & μάνατζμεντ».     

Η Μελισσοκομία Αμφίπολης, μία καθετοποιημένη μονάδα με καινοτόμα προϊόντα του Παναγιώτη Σύρπα στο Ροδολίβος, Δ.Αμφίπολης, Σερρών, συμμετέχει με την εργασία «Η ζωή της μέλισσας στο Παγγαίο», που θα επιμεληθεί ο ίδιος με τον πατέρα του Γεώργιο Σύρπα, εκπαιδευτικό-τεχνολόγο τροφίμων.

H TSAIACADEMY, μία καθετοποιημένη αγροτική επιχείρηση στην Κρηνίδα, Δ.Αμφίπολης, Σερρών, του βοτανολόγου Ιωάννη Ζαλίδα και της θεραπεύτριας   Ζηνοβίας Αντωνιάδου, με στόχο την δημιουργία προϊόντων υψηλών προδιαγραφών επάνω στα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, στην αρωματοθεραπεία, στα μυστικά της γεύσης των βοτάνων στην γύρω περιοχή του ποταμού Αγγίτη και των βουνών (Παγγαίου, Μενοικίου κλπ.), θα μας αποστείλουν το άρθρο τους «τα ρόδα του Παγγαίου και η αναβίωσή του στο κτήμα SELINEA».

 Η Παντζάρη Αθανασία, εκπαιδευτικός Β/θμιας  Εκπαίδευσης, συμμετέχει με την εργασία της  «Beestories, το ταξίδι μιας μέλισσας στο χρόνο», προσεγγίζοντας χρονικά την παρουσία της μέλισσας στον ελλαδικό χώρο, μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, κείμενα και παραδόσεις, που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα της παρουσίας της για την ίδια του την ύπαρξη.

Η Άννα Γιάννακα, διαιτολόγος-διατροφολόγος Α.ΤΕΙ.Θ, με σπουδές BSc Διατροφής και Διαιοτολογία, με πλούσια απασχόληση και συμμετοχή σε σεμινάρια του κλάδου, θα παρουσιάσει το πόνημά της, ένα power point για «το μέλι στην διατροφή μας». 

Η Θέλμα Τσεχερίδου, γεωπόνος Α.ΤΕΙ.Θ, συμμετέχει με την εργασία της «Η μέλισσα στην καλλιέργεια και η προστασία της».

Ο τουρισμός προκειμένου να εξελιχθεί και να είναι βιώσιμος πρέπει να συνδεθεί με τα άλλα στοιχεία που προσφέρει απλόχερα η περιοχή που περικλείεται στους Δήμους Αμφίπολης και Ν. Ζίχνης: φύση, παράδοση, ιστορία, γαστρονομία. Αυτό που ονομάζουμε μελισσοκομικός τουρισμός και μελισσοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, που συνδέεται άρρηκτα με την τέχνη της μελισσοκομίας και την ζωή της μέλισσας, είναι μία νέα ταξιδιωτική τάση με προσέγγιση στην αειφορία, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την σημασία των μελισσών για την ανθρωπότητα και τον εμπλουτισμό της γνώσης σχετικά με την χρήση και τις επιπτώσεις των προϊόντων μελισσών στην θεραπεία και την ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων. 

Προσκαλούμε λοιπόν όσους άλλους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’αυτήν την πολύ  όμορφη γιορτή μας και να μας δηλώσουν το ενδιαφέρον στο 

odiamfipolis@gmail.com

και να μας αποστείλουν το υλικό με τα στοιχεία τους για να τα αναρτήσουμε στην σελίδα μας στο facebook, Visit Amphipolis living history

γιατί 

ημέρα της μέλισσας δεν είναι μόνο η 20ή Μαΐου!!...

 

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

            Ο Πρόεδρος                                                            Ο  Γ. Γραμματέας

   Γιώργος Μακουσιάρης                                                 Χρήστος Τσερβένης»

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 14 Μάιος. 2020 - 11:17