Η Ορειβατική Λέσχη Σερρών διοργάνωσε πορεία 17 χλμ. στον Κάτω Ολυμπο – Λάρισας

Αναμνηστική φωτογραφία της Σερραϊκής ορειβατικής ομάδας, στη λιμνούλα “Β ρύση Κατή” (υψόμ. 1400 μ. περίπου).

Με σύμμαχο τις άριστες καιρικές συνθήκες , η Ορειβατική Λέσχη Σερρών διοργάνωσε εξόρμηση στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Δώδεκα άνδρες και τρεις γυναίκες, στις 6:30~ π.μ. της Κυριακής αναχώρησαν από την πλατεία Ελευθερίας, με τέσσερα ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα και ύστερα από ταξείδι δύο ωρών, περίπου, μετά τον Πλαταμώνα εγκατέλειψαν την εθνική οδό και συγκεντρώθηκαν σε προκαθορισμένο σημείο λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη.
Στη συνέχεια, μέσω σιδηρ. σταθμού Ραψάνης και της Κωμόπολης Πυργετός, έδρα του Δήμου Τεμπών, έφτασαν στην Κρανιά (800 m υψόμ.), όπου στάθμευσαν τα αυτοκίνητα και προετοιμάστηκαν για συνολική ορειβατική πορεία 17 (δέκα επτά) χιλιομέτρων!
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Χάρης Τσουβαλτζής, ενώ την ευθύνη για τη διαδρομή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο είχε ο Κώστας Τσιρογιάννης.
Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας έγινε υπό σκιά των δασών του νοτιοανατολικού Ολύμπου, όπου κυριαρχούν πανέμορφα κωνοφόρα δένδρα. Σε πολλά σημεία της διαδρομής, όπου υπήρχε… αφράτο χώμα, φαίνονταν το… έργο των αγριογούρουνων, τα οποία ``σκάβουν’’ το έδαφος για αναζήτηση τροφής.
Η πορεία είχε και ένα απρόοπτο, καθώς η ομάδα ``ενόχλησε’’ τη φωλιά μελισσών (σφήκες)! Ένα ``σύννεφο’’ των επικίνδυνων εντόμων εφόρμησε εναντίον των διερχομένων και μία σφήκα τσίμπησε στο πόδι μια γυναίκα, η οποία έχει αλλεργία στα τσιμπήματα μελισσών. Όμως, είχε μαζί της το απαραίτητο φάρμακο, το πήρε αμέσως και δεν εμφάνισε αλλεργικό σοκ.
Μετά από πορεία 4,5 ωρών, περίπου, η ομάδα έφτασε στην ορεινή θέση ``Βρύση Κατή’’ (υψ. 1400 m περίπου), όπου υπάρχει μια φυσική λιμνούλα. Χωρίς έκπληξη οι ορειβάτες – σσες των Σερρών είδαν τα ίχνη (μεγάλα πέλματα ποδιών) αρκούδων, οι οποίες πηγαίνουν στη λιμνούλα και πίνουν νερό.
Ύστερα από ανάπαυση μίας ώρας, περίπου και τις αναμνηστικές φωτογραφίες, η ομάδα πήρε το δρόμο της επιστροφής. Κάποια στιγμή σε απόσταση 100 μ. περίπου, σε πλαγιά λόφου, εντοπίστηκε ένα αρκουδάκι.
Ο αρχηγός συμβούλεψε τα μέλη της ομάδας την ταχεία απομάκρυνση από το σημείο, διότι, κοντά στο αρκουδάκι ενδεχομένως να ήταν η μητέρα του, κι αν θεωρήσει ότι κινδυνεύει το μικρό της, όλοι γνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά της γίνεται επικίνδυνα επιθετική.
Χωρίς άλλο απρόοπτο, περί ώρα 5 μ.μ. η ομάδα έφτασε στον οικισμό Κρανιά και μετά την απαραίτητη προετοιμασία κατευθύνθηκε στην κωμόπολη Πυργετός για δείπνο.
Όπως είναι ευνόητο, η όρεξη περίσσευε, πόσω μάλλον που η ταβέρνα είχε αρνί στη σούβλα! Η μπύρα έρρευσε άφθονη, καθώς μετά από πορεία 17 χιλιομέτρων ήταν... επιτακτική  η αναπλήρωση των χαμένων θερμίδων.
Επόμενη εξόρμηση της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών, στα πανέμορφα Τζουμέρκα της Αρτας, στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου τρ.έ.
  Ο… μικρός ορειβάτης

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 18 Οκτ. 2019 - 13:39