Στη δημιουργία brand name για το μέλι του Παγγαίου στοχεύει ο Πολιτιστικό Σύλλογος Σ. Σταθμός Αγγίστας

Στον Παγκόσμιο χάρτη των δράσεων των Ηνωμένων Εθνών για την  Μέλισσα, συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ Σταθμός Αγγίστας.   

Γιατί  τιμάμε την 3η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας; 

Διότι η σημασία των μελισσών για την επισιτιστική ασφάλεια και την διατροφή των ανθρώπων είναι καθοριστική! 

Με απλά λόγια, χωρίς τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές  βέβαια, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στην Γη..! 

 “Η εξαφάνιση της πείνας είναι ευθύνη όλων” είπε ο Μπαν Κι Μουν, 8ος Γενικός  Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (Ιανουάριος 2007 - Δεκέμβριος 2016). 

Με την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα υπάρξει και αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα, πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, την ανθρώπινη ανάπτυξη και ευεξία. 

Οι μέλισσες είναι γνωστές για την παραγωγή εξαιρετικά θρεπτικών προϊόντων που είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, και άλλα προϊόντα όπως το κερί, η πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας τα οποία χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και σε άλλους τομείς. 

Αλλά οι μέλισσες κάνουν πολύ περισσότερα από προϊόντα! Είναι οι βασικοί επικονιαστές του πλανήτη, δηλαδή: μεταφέρουν από άνθος σε άνθος την γύρη και τον γόνο των φυτών. Με τον τρόπο αυτόν υλοποιείται η γονιμοποίηση που οδηγεί στην καρποφορία του μεγαλύτερου μέρους του φυτικού βασιλείου! 

Ο ρόλος των μελισσών και των άλλων επικονιαστών είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένου ότι παρέχουν το 90% της παγκόσμιας διατροφής. Με άλλα λόγια τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επικονίαση. Ήδη σήμερα, κάθε τρίτη μπουκιά τροφίμων που παίρνουμε είναι χάρη στην μέλισσα ή κάποιον άλλον επικονιαστή. 

 Η σημασία για τη γεωργία 

Τα τελευταία 50 χρόνια, η παγκόσμια γεωργία εξαρτάται όλο και περισσότερο από επικονιαστές. Οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από επικονιαστές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καλλιέργειες σπόρων προς σπορά, καρπών με κέλυφος και λαδιού, αυξήθηκαν κατά 300%. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων εξαρτάται πλέον από τις μέλισσες. 

Η αποτελεσματική επικονίαση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων και την αυξημένη ανθεκτικότητά τους έναντι παρασίτων. Έτσι οι μέλισσες συμβάλλουν στη γεωργική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών. 

 Σημασία για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον 

«Η ύπαρξη των μελισσών αποδεικνύει την καλή λειτουργία των οικοσυστημάτων» είπε ο José Graziano da Silva, Γ. Δ/ντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και  Γεωργίας FAO. 

Οι μέλισσες, ως επικονιαστές, αποδεδειγμένα παρέχουν υπηρεσίες στην λειτουργία του οικοσυστήματος.  Καθιστούν δυνατή την παραγωγή τροφίμων. Συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα διασφαλίζοντας τα οικοσυστήματα, τα είδη και την γενετική ποικιλότητα.  Αποτελούν μια θεμελιώδη ρυθμιστική λειτουργία για την διατήρηση του φυσικού  οικοσυστήματος. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ Σταθμός Αγγίστας  γνωρίζοντας την σημασία της παραγωγής μελιού για την περιοχή του Παγγαίου επιθυμεί να συμβάλει στην  συνέχεια και την αύξηση της παραγωγής των προϊόντων μελιού.  Η δημιουργία «σήματος» για την προώθηση των προϊόντων  του μελιού της περιοχής του Μυθικού Παγγαίου είναι ένας επιδιωκόμενος στόχος. 

Ο Σύλλογος συμμετέχει στην 3η «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Μαΐου 2020, με την διοργάνωση 2 διαγωνισμών στα Σχολεία του Ν Σερρών: ο ένας ζωγραφικής με θέμα  «Ζωγραφίζοντας την μέλισσα» και ο άλλος με θέμα την συγγραφή μιας μικρής ιστορίας ή παραμυθιού «Μια φορά και ένα καιρό ..ήταν μία μέλισσα…». 

Ένας επιπλέον στόχος του Συλλόγου είναι: τα σημερινά παιδιά που θα συμμετέχουν, με την πάροδο του χρόνου ως γονείς πλέον, να μπορούν να επισκέπτονται με τα δικά τους παιδιά ένα «Μουσείο Παιδικής δημιουργίας»..! 

Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος μας θα διαθέσει για την δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου  αναξιοποίητα κτήρια που υπάρχουν στις περισσότερες κοινότητές του. Με τον τρόπο αυτό θα προωθηθεί η θαυμαστή βιοποικιλότητα της περιοχής μας. 

Πιστεύοντας ότι όλα στη ζωή γίνονται βιώματα που ξεκινούν από την παιδική ηλικία, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια περιοχή ποιοτικής βιωματικής ανάπτυξης.  Με την ελπίδα της πραγματικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της ιστορικής περιοχής μας και επειδή όλα θέλουν χρόνο για να γίνουν κτήμα στη ζωή του ανθρώπου, ξεκινάμε δημιουργώντας το εκθεσιακό υλικό  των δικών μας ανθρώπων..!  

Μαζί θα γιορτάσουμε και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας που κλείνει στις 22-5-2020, 27 χρόνια προώθησης της προστασίας της βιοποικιλότητας σ’ όλο τον κόσμο. 

Η δράση αυτή εντάσσεται στους παγκόσμιους στόχους 4,11,15  των 17 Global Goals UNESCO και γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ζίχνης και τον Όμιλο για Unesco.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 19 Μάιος. 2020 - 15:54