Σεισμοί στα Ιόνια Νησιά – 12 Αυγούστου 1953

Οι ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά, 9-12 Αυγούστου του 1953, ήταν το βαρύτερο πλήγμα από τη φύση που δέχτηκαν τα Ιόνια Νησιά σε ολόκληρη την ιστορία τους. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δύο ταινίες Επικαίρων, στις οποίες καταγράφονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και την ανακούφιση των κατοίκων.

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

(video)

Νέο

Η πρώτη κύρια σεισμική δόνηση, 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου 1953,  με επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης. Στις 11 Αυγούστου ακολούθησε μεγάλη σεισμική δόνηση (6,8 Ρίχτερ), με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ στις 12 Αυγούστου σημειώθηκε ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ. Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, που ήδη είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς, ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Στις ταινίες Επικαίρων παρακολουθούμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής.

Στο σεισμόπληκτο Αργοστόλι, ο ελληνικός στόλος, ο 6ος αμερικανικός στόλος της Μεσογείου, αγγλικά πολεμικά, σκάφη από το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία και επιβατηγά πλοία, έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι για να παράσχουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους, οι οποίοι στεγάζονται προσωρινά σε σκηνές. Στην κατεστραμμένη πόλη συνεργεία καθαρίζουν τα ερείπια. Πρόχειροι σταθμοί πρώτων βοηθειών λειτουργούν επίσης σε σκηνές. Στις ακτές Αμερικανοί ναύτες βοηθούν στην εκφόρτωση δεμάτων με προμήθειες, ενώ άνδρες του Στρατού Ξηράς εποπτεύουν τη διανομή των εφοδίων. Επίσης έχουν σταλεί φορτία ξυλείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων. Στην προκυμαία του λιμανιού του Αργοστολίου παραθεριστές περιμένουν το πλοίο για να φύγουν από την Κεφαλονιά.

Ίδιες εικόνες καταγράφονται και στη Ζάκυνθο, που έχει υποστεί επίσης μεγάλες καταστροφές. Στην ερειπωμένη πόλη τα συνεργεία σβήνουν ακόμη τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά τους σεισμούς. Στα ελάχιστα κτήρια που διασώθηκαν συγκαταλέγονται ο ναός του Αγίου Διονυσίου, το σχολείο και το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας. Εκσκαφείς ανοίγουν δρόμους για την επικοινωνία με την ενδοχώρα, ενώ ελικόπτερα μεταφέρουν τραυματίες και τρόφιμα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει εγκαταστήσει πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών σε σκηνή. Σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ζακύνθου στεγάζονται σε σκηνές, ενώ στρατιώτες και ναύτες βοηθούν στη διανομή των προμηθειών.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS