Φωτογραφία σφραγίζει το δράμα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ (video)

Άλλη μια φωτογραφία-σοκ που έκανε σήμερα το γύρο του κόσμου απεικονίζει με τον πιο τραγικό τρόπο το δράμα των προσφύγων. Μια φωτογραφία που δεν μπορεί να μη μας θυμίσει μια άλλη συγκλονιστική εικόνα που στοίχειωσε τη συλλογική μνήμη, εκείνη του μικρού Αϊλάν, από  τη Συρία να κείτεται νεκρός στα παράλια της Αλικαρνασσού. Θύματα, αυτή τη φορά, ένας 25χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ και η κόρη του ηλικίας περίπου 2 ετών που άφησαν αγκαλιά την τελευταία τους πνοή στα νερά του ποταμού Ρίο Μπράβο -Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία- στην προσπάθειά τους να περάσουν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Ο πατέρας, Ραμίρεζ και η κορούλα του Βαλέρια, εντοπίστηκαν νεκροί τη Δευτέρα στα περίχωρα της Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας.

Φωτογραφία σφραγίζει το δράμα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ (video)
Ο 25χρονος Ραμιρεζ και η μικρούλα Βαλέρια, όπως βρέθηκαν στις όχθες του Ρίο Μπράβο AP Photo/Julia Le Duc

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο, συνοδεία ενός φίλου.

Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και στο Ελ Σαλβαδόρ.

«Αυτός ο πατέρας, που πρέπει να ήταν ένας εξαιρετικός άντρας, και η κόρη του… Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για την «πολιτική τους αναφορικά με το άσυλο».

Όπως δήλωσε, οι Δημοκρατικοί θέλουν «ανοιχτά σύνορα κι αυτό σημαίνει ότι θα πνίγονται άνθρωποι».

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Με τεράστια λύπη, ο Άγιος Πατέρας είδε τις εικόνες του πατέρα και της κορούλας του, που πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι.

«Ο Πάπας είναι βαθιά θλιμμένος από τον θάνατό τους και προσεύχεται για εκείνους και για όλους τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τον πόλεμο και τη μιζέρια».

Οι New York Times χαρακτήρισαν τη φωτογραφία «πορτρέτο απόγνωσης» επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, όπως η φωτογραφία του προσφυγόπουλου Αλάν Κούρντι, που πνίγηκε στη Μεσόγειο και η σορός του εκβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας το 2015.

Η εφημερίδα του Βατικανού, L’Osservatore Romano, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της.

Άλλη φωτογραφία του AFP που ελήφθη το Σαββατοκύριακο και δείχνει δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι που έχουν συλληφθεί από βαριά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ρίο Μπράβο για να φτάσουν στις ΗΠΑ, προκάλεσε αγανάκτηση και δριμείες επικρίσεις για την μεξικανική κυβέρνηση.

Φωτογραφία σφραγίζει το δράμα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ (video)
AP Photo/Christian Chavez

Σφοδρές είναι οι επικρίσεις τις τελευταίες μέρες  στην μεξικανική κυβέρνηση  για τη στάση της απέναντι στους μετανάστες. Το Μεξικό πιέζεται και αυτό απο τις ΗΠΑ καθώς ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί με τελωνιακούς δασμούς όλα τα μεξικανικά προιόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μόλις στις 7 Ιουνίου οι δυο χώρες συμφώνησαν και δόθηκε διορία 45 ημερών για να ληφθούν μέτρα.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες την διάθεση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή.

Το  νομοθετικό σώμα ψήφισε με ψήφους 230-195 (και τους Δημοκρατικούς να συντάσσονται σχεδόν στο σύνολό τους, με την κομματική γραμμή) την διάθεση του πακέτου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τις εισροές των παράνομων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, φτάνοντας στο όριό τους, τις υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος