Το Ιράν αρνείται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις στoν κόλπο του Ομάν – Περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή Ιράν ζητούν ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν αρνήθηκαν την κατηγορία ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, θα το κάνει ανοιχτά.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπακερί, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars: “Αναφορικά με τα νέα επεισόδια στον Περσικό Κόλπο… Αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποφασίσει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, είναι από στρατιωτικής άποψης αρκετά ισχυρή για να το πράξει πλήρως και ανοιχτά”.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον Κόλπο και κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή.

“Ανέκαθεν λέγαμε ότι εμείς είμαστε οι εγγυητές της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ”, τόνισε ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

“Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και καλούμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να τερματίσουν την παρουσία τους στην περιοχή καθώς αποτελούν την κύρια πηγή της κρίσης και της αστάθειας”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στην απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν  και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο που κατηγορούν ευθέως το Ιράν.

“Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες”, εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

“Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε όλες τις αποδείξεις” προτού να εξαχθούν συμπεράσματα, τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Πέκα Χααβίστο.

Οι υπουργοί της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Βελγίου δεν συμμετέχουν σε αυτήν τη σύνοδο.

Πολλοί άλλοι υπουργοί υιοθέτησαν την άποψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

“Το βασικό καθήκον των υπουργών Εξωτερικών είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας να μην επαναληφθούν τα διπλωματικά ολισθήματα που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ το 2003. “Είμαι πεπεισμένος, όπως ήμουν και πριν από 16 χρόνια, ότι δεν πρέπει να διαπράξουμε το λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή με τα όπλα”, πρόσθεσε.

“Ο κίνδυνος είναι ότι εδώ, παίζουμε με τη φωτιά και, σε τελική ανάλυση, δεν θα υπάρχουν παρά μόνο χαμένοι”, προειδοποίησε εξάλλου ο Αυστριακός υπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι “προκλήσεις” στην περιοχή.

Χ. Ροχανί: “Λιγοστεύει ο χρόνος” για να σωθεί η πυρηνική συμφωνία

Λιγοστεύει ο χρόνος που απομένει στην Ευρώπη για να σώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

“Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα” φέρεται να είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υψηλόβαθμος Ιρανός βουλευτής, μιλώντας στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars, δήλωσε ότι το Ιράν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) εκτός και αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις “σώσουν” την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ.

“Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων”, προειδοποίησε ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο κοινοβούλιο.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι τα σχέδια της Τεχεράνης να υπερβεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα όρια του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ισοδυναμούν με «πυρηνικό εκβιασμό» και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας.

«Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες» δήλωσε ο Γκάρετ Μαρκίς.

«Ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».

“Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει, αμέσως, τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια ομιλία του μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

“Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη συγκαλυμμένη απειλή ότι θα αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση.

Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος