«Χωρίς ανάσα» η χώρα – Αγγίζει τους 40 ο υδράργυρος (video)

Περίπου τρεις μέρες θα διαρκέσει ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή θερμών αέριων μαζών στην Ελλάδα.

Από την Παρασκευή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, παρόλα αυτά θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης θα φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου και τοπικά πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη θα φτάσουν τους 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα όμως, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

«Χωρίς ανάσα» η χώρα – Αγγίζει τους 40 ο υδράργυρος (video)

Απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Εξαιτίας των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά από απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως:

  • Πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, χυμούς ή αναψυκτικά
  • Διατηρείτε δροσερό τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, επειδή αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης.
  • Κάνετε τακτικά χλιαρά ή κρύα μπάνια
  • Ντυθείτε με ελαφριά και άνετα ρούχα, για να μην παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα
  • Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα, τρώγοντας άφθονα φρούτα και σαλάτες
  • Διατηρείτε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους σας, ιδίως τους ηλικιωμένους
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση υπό ακραίες θερμοκρασίες. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Εάν στη διάρκεια της άσκησης νιώσετε καταβολή, ναυτία, ζάλη ή πονοκέφαλο, σταματήστε αμέσως
  • Ενημερωθείτε για τις μετεωρολογικές συνθήκες

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου της θερμικής εξάντλησης είναι οι κράμπες (επώδυνες μυϊκές συσπάσεις), ένα αίσθημα γενικευμένης αδυναμίας, ένα αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, ναυτία ή έμετοι, υπερβολική εφίδρωση, ψυχρό και υγρό δέρμα, ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές) και ταχυκαρδία, δίψα, σκουρόχρωμα ούρα κ.α.

Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην πιο σοβαρή κατάσταση της θερμοπληξίας, η οποία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου στο σώμα, κατάρρευση των θερμορυθμιστικών μηχανισμών, συμπτώματα διάχυτης δυσλειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (σύγχυση, ψευδαισθήσεις, δυσαρθρία, τρόμο, αδυναμία συντονισμού των μυών, ληθαργικότητα, σπασμούς) και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων του σώματος.

Ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα αυτοί με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις), τα βρέφη και τα νήπια, τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (διουρητικά και βήτα-αναστολείς, αντιχολινεργικά, αντιψυχωσικά και αντι-ισταμινικά). Ιδιαίτερα τα διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδίως όσους είναι άνω των 50 ετών και υπέρβαροι, αντιμετωπίζουν συμπτώματα στηθάγχης και δύσπνοιας ή πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακή πάθηση.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο: να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, να συνοδεύονται από άλλους στις αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια, να φοράνε καλά αεριζόμενα παπούτσια, καθώς επίσης ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από βαμβάκι ή συνθετικό ύφασμα που απωθεί τον ιδρώτα, και ακόμη να βάζουν συχνά αντηλιακό και να αποφύγουν τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων παραμένουν ανοιχτές έως το βράδυ της Παρασκευής στις 20:00:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη 22 & Δύμης, τηλ. 2108223946
  • Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044
  • Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου “Η Ανάληψη του Κυρίου”: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
  • Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος 25, τηλ.210 6459890

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του Δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα Κ.Α.Π.Η. που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού.
Οι χώροι που θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι έως και την Παρασκευή, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και για τις ώρες από 08:00 έως 20:00 είναι:

  • 4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002, 2310245242)
  • 6ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Στεφάνου Νούκα 10, Χαριλάου, ισόγειο, τηλ. 2310 314424, 2310 313887).

Οι χώροι αυτοί θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι:

  • Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 έως την επομένη ημέρα στις 9:00
  • Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9:00 έως τις 20:00.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2313318200.

Η πρόγνωση του καιρού

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικό μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες αναμένονται τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές στα βόρεια κυρίως ορεινά, τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 40-41 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά τοπικά 40-41 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία στο Καρπάθιο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά αναμένονται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Σχετική είδηση: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Τα μέτρα – Οι προφυλάξεις (video)

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Βαγγέλη Μητρούσια], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος