Covid-19: Αύξηση εγχώριων κρουσμάτων – Προβληματισμός για τα “ορφανά” κρούσματα (video)

Δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Κυριακή. Για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες, τα εγχώρια κρούσματα είναι περισσότερα από τα εισαγόμενα.  Τη Δευτέρα αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγωνυπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Τριάντα ένα είναι τα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 είναι από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα 24 εντοπίζονται: 6 στην Αττική, 6 σε Κοζάνη, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Ημαθία και από ένα σε Χαλκιδική και Καστοριά. Ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 3.803 κρούσματα.

Τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν 193, καθώς δεν καταγράφηκε νέος θάνατος.

Η ανησυχία εντείνεται από την αιφνίδια αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, με την Πολιτεία να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων.

Η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική προβληματίζει τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έλευση δεύτερου κύματος, αν τα μέτρα χαλαρώσουν κι άλλο.

«Η αύξηση ορφανών κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μας δημιουργεί μία ανησυχία για πιθανή έλευση 2ου κύματος, δηλαδή εφόσον έρθει 2ο κύμα κάπως έτσι θα το βλέπαμε (…) Η αύξηση ορφανών κρουσμάτων σχετίζεται με τη χαλάρωση και πολύ πιθανό με μεταδόσεις σε σημεία υπερμετάδοσης, όπου δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ατόμων, π.χ. πανηγύρια» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δ. Μακεδονία: Εννέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Και στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ανησυχία μετά την εμφάνιση και άλλων εννέα κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία προστίθενται στα ήδη 27 επιβεβαιωμένα που υπήρξαν από τις 24 Ιουνίου 2020.

Τα 8 από τα νέα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Κοζάνη και το ένα στην Καστοριά. Τρεις από αυτούς τους ασθενείς νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο συνεχίζεται ομαλά η νοσηλεία και για άλλους τέσσερις ασθενείς, από την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των ασθενών είναι και ο Σέρβος που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου νοσηλεύθηκε μετά από τροχαίο ατύχημα.

Ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών αφορά το γεγονός ότι από τα 9 νέα κρούσματα τα 7 είναι «ορφανά», καθώς διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ τα άλλα δύο είναι Σερβικής καταγωγής. Μάλιστα το ένα απ’ αυτά έχει ήδη επαναπατριστεί.

Από τα συνολικά 36 θετικά κρούσματα Covid-19 στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που διαγνώστηκαν από το Εργαστήρι Μοριακής Βιολογίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι και σήμερα, τα 25 είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, τα 10 κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Πιο αυστηρά μέτρα στον Προμαχώνα

Από την Τετάρτη, αρνητικό τεστ κορονοϊού και βεβαίωση διάγνωσης στα αγγλικά πρέπει να φέρουν όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. Στον τελωνειακό σταθμό η κίνηση είναι συνεχής, καθώς αρκετοί σπεύδουν να έρθουν στη χώρα πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

13-26 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστά ΚΑΠΗ, χαρτοπαικτικές λέσχες, ντισκοτέκ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου τα ΚΑΠΗ, επιχειρήσεις υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, χαρτοπαικτικές λέσχες και ντισκοτέκ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μάκης Νασιάδης, Λεωνίδας Κασάπης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος