Και δεύτερο κύμα από τη “Ζηνοβία”-Πού χρειάζονται αλυσίδες (video)

Επιμένει η κακοκαιρία “Ζηνοβία”, που οπισθοδρομώντας προς τις Κυκλάδες, προκαλεί σημαντική ενίσχυση των φαινομένων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Αττική, κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 Μποφόρ, κρατώντας δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια.

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που αργότερα θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Βαθμιαία από τη νύχτα εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων προσδιορίζεται περισσότερο στη Βοιωτία τα νότια τμήματα της Φθιώτιδας και στη Δυτική Αττική.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται επί ποδός και η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα οχήματά τους σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βίλια, Μάνδρα και Καλάβρυτα.

Χιόνια έπεσαν επίσης σε Πεντέλη, Πάρνηθα, Θρακομακεδόνες, Διόνυσο, Νέα Ερυθραία, Βίλια ενώ κύρια χαρακτηριστικό του καιρού ήταν το χιονόνερο και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Στα βόρεια προάστια από την Κηφισιά μέχρι τους Αμπελόκηπους και από τη Λυκόβρυση μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ δεν έλειψαν και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων από υπόγεια.

Στη Στενή Ευβοίας τα εκχιονιστικά κράτησαν ανοικτούς τους δρόμους, ενώ το χιόνι έφτασε στις κορφές της Δίρφυς το ένα μέτρο.

Η επέλαση της “Ζηνοβίας” δημιούργησε προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Βοιωτίας. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα καλύφθηκε από πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας την κυκλοφορία ΙΧ και φορτηγών.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους του Ελικώνα και του Παρνασσού.

Στα χωριά Ανάληψη, Ζερίκι, Κυριάκι, Αγία Άννα  το χιόνι ξεπέρασε τα 60 εκατοστά. Οι χειριστές των εκχιονιστικών μηχανημάτων έδωσαν σκληρή μάχη για να ανοίξουν τους δρόμους.

Στο νομό Φθιώτιδας, η χιονόπτωση προκάλεσε προσωρινά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο προς Δομοκό.

Στην ορεινή Πελοπόννησο, σε τμήματα των ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα  λόγω των χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Βυτίνα με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

  • Στην εθνική οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο , έως το 35ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Αγίου Δημητρίου, από το 20ο , έως το 42ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό που οδηγεί από τον Καρδαρά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο έως και την Γκούρα.

Φορτηγά από την Περιφέρεια ρίχνουν συνεχώς αλάτι στους δρόμους, ενώ σε ολόκληρη την Αρκαδία χιονίζει κατά διαστήματα σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα.

Όπως είναι αναμενόμενο, μετά από αυτό το κύμα ψύχους οι θερμοκρασίες τουλάχιστον για το επόμενο διήμερο θα παραμείνουν χαμηλές και τοπικά  ο παγετός θα είναι ισχυρός.

Και δεύτερο κύμα από τη “Ζηνοβία”-Πού χρειάζονται αλυσίδες (video)

Οι χαμηλότερες μέχρι στιγμής θερμοκρασίες, ήταν 10 υπό το μηδέν στο Ανήλιο Μετσόβου και  7 βαθμοί κάτω από το μηδέν στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα και στο Νευροκόπι Δράμας.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά-Πρόγνωση 3-7 ημερών

Με θερμοκρασία ως  11 βαθμούς Κελσίου, αλλά και βροχές από το απόγευμα στα ανατολικά Ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αναμένεται η Πρωτοχρονιά.

Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου με χιονοπτώσεις αλλά και παγετό.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Νίκος Καπόγλης, Αθανασία Σταμοπούλου, Θανάσηείς Μερτζάνης, Σταύρος Ζορμπαλάς

Σχετική είδηση:Σε εξέλιξη το πέρασμα της «Ζηνοβίας» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος