Κως: 6,6 ο σεισμός-Οι υποδομές άντεξαν-Από την Κέφαλο η ακτοπλοϊκή προσέγγιση (video)

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκειασυνέντευξης τύπου, το Γεωδυναμικό Ισνιτούτο αναθέωρησε το μέγεθος του σεισμού δίνοντας, 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αντί για 6,4 που ήταν μέχρι πρότινος. Αναλυτική ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο βρέθηκε στο νησί της Κω και κατέγραψε τόσο τις ζημιές όσο και τις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά και τον φονικό σεισμό που ”χτύπησε” το νησί τα ξημερώματα. Όπως ενημερώσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η ακτοπλοϊκή προσέγγιση της Κω μέχρι να αποκατασταθεί το λιμάνι, θα γίνεται από την Κέφαλο. 

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών,  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους στις οικόγενειες των θυμάτων και ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Κως: 6,6 ο σεισμός-Οι υποδομές άντεξαν-Από την Κέφαλο η ακτοπλοϊκή προσέγγιση (video)
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι κυριότερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι καθώς οι υποδομές του νησιού έχουν αντέξει. Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «κρίσιμο ζήτημα είναι η γρηγορότερη αποκατάσταση της κανονικότητας στο νησί. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και είναι υπό έλεγχο» ενώ συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση τόσο από το πολιτικό σύστημα όσο και από τα ΜΜΕ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι οι υποδομές άντεξαν, πώς δεν υπάρχουν βλάβες στην οδοποιία και ότι τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Στο νησί αναμένονται ο διευθυντής των Λιμενικών Υποδομών του υπουργείο μαζί με τέσσερα πολύ έμπειρα στελέχη σε λιμενικές υποδομές μαζί καθηγητές από το Μετσόβειο πανεπιστήμιο και μελετητές ώστε να βρουν τη βέλτιστη λύση για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί», είπε.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αναμένονται κι άλλοι μηχανικοί προκειμένου να συνδράμουν στους μηχανικούς της Κω. Ξεχωριστός έλεγχος σε σχολεία και στο νοσοκομείο καθώς και στο κτίριο των δικαστηρίων.

Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα σε δύο εκκλησίες και στο τέμενος, ενώ έχει αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μοιραστεί τα απαραίτητα έντυπα και έχει μπει τηλεφωνική γραμμή, ενώ το απόγευμα όταν θα έχουν φτάσει όλα τα κλιμάκια θα γίνει μια μεγάλη συντονιστική συνάντηση προκειμένου να βγουν τα κλιμάκια των μηχανικών ώστε να αρχίσουν τους ελέγχους στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα δικαστήρια.

Όπως ενημερώσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η ακτοπλοϊκή προσέγγιση της Κω μέχρι να αποκατασταθεί το λιμάνι, θα γίνεται από την Κέφαλο. Και υπογράμμισε ότι το νησί είναι ασφαλέστατο.

Ο Νίκος Τόσκας, αναφέρθηκε στον έγκαιρο συντονισμό του μηχανισμού. Πιο συκεγκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τους τραυματίες, είπε ότι αεροπλάνο «μετέφερε τους τραυματίες από την Κω στο Ηράκλειο και αργότερα κάποιους άλλους ανθρώπους με ορθοπαιδικά προβλήματα στο Θριάσειο νοσοκομείο». Ξεκαθάρισε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι αφίξεις των τουριστών συνεχίζονται. 

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά αν κάποιος επισκεφθεί το νησί χωρίς να ξέρει τι έχει συμβεί, δεν θα το καταλάβει.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός από την πλευρά του ενημέρωσε πως Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια Κάλυμνος-Μαστιχάρι προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι «Μετά από συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια από τον Πειραιά, αποφασίστηκε ότι η προσέγγιση θα γίνεται στο λιμάνι της Κεφάλου και αυτό σημαίνει ότι το νησί δεν μένει αποκομμένο ακτοπλοϊκά».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε ότι η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα απόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο οποίο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τα συλληπητήριά του αλλά και την συμπαράσταση για τον σεισμό στην Κω.

Σχετικές ειδήσεις

Το λιμάνι της Κω το άμεσο πρόβλημα – Όλα καλά στα ξενοδοχεία – Κυβερνητικό κλιμάκιο (video+photos+upd)

Οι σεισμολόγοι συστήνουν ψυχραιμία για τους μετασεισμούς – Συμβουλές του ΟΑΣΠ (video+upd)

Δύο νεκροί, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από τον φονικό σεισμό (video)

Τα ξένα ΜΜΕ για τον σεισμό – Τουρκία: Τραυματισμοί και περιορισμένες καταστροφές (video)

Φονικός σεισμός 6,5 ρίχτερ στην Κω – Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος