Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ένα προσκύνημα της Παναγίας (video)

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστοί σε κάθε γωνιά της  Ελλάδας, αλλά και στις χώρες τις Διασποράς οι Απόδημοι Έλληνες, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα της Παναγίας, για να γιορτάσουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το «Πάσχα του καλοκαιριού». Με επίκεντρο την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, οι πιστοί με ευλάβεια, μαρτυρούν τη πίστη τους στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεανθρώπου.

Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει φέτος -όπως και κάθε χρόνο- στην Πάρο, για το ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα πανελληνίως. Απόψε θα πραγματοποιηθεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός και το πρωί της Τετάρτης η λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1.

Στην Τήνο, χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα θα ζητήσουν την ευλογία της αύριο, ατενίζοντας την εικόνα της και προσκυνώντας γονυπετείς. Το πλοίο της γραμμής δένει στην προβλήτα του λιμανιού της Τήνου. Εκατοντάδες προσκυνητές αποβιβάζονται για το μεγάλο προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη. Είναι η Παναγία τους, η μητέρα των μητέρων, η δύναμή τους, η πίστη τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, γονυπετείς ή μή, με λαμπάδες στα χέρια, ανεβαίνουν τη Λεωφόρο της Μεγαλόχαρης. Αν και παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η ουρά των προσκυνητών έφτανε μέχρι τον περίβολο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα θα τελεστεί ο Δεκαπενταύγουστος στην Κοίμηση Της Παναγίας στο Μάτι. Εκεί τελέστηκε ο μέγας παρακλητικός εσπερινός.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κιλκίς: Στη Χάρη Της εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσευχές τους, πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που συρρέουν, κατά χιλιάδες, κάθε χρόνο, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας Κιλκίς, σ’ αυτή την ακριτική “γωνιά”, όπου η Παναγία ως Μητέρα, συμπαραστάτης και βοηθός στον πνευματικό και καθημερινό αγώνα, γαληνεύει τις καρδιές τους. Στην κατάφυτη Γουμένισσα, η Ιερά Μονή της Παναγίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και υπήρξε το εκκλησιαστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για αιώνες. Η Μονή ήταν και η αφορμή για να “γεννηθεί” η ομώνυμη πόλη της Γουμένισσας, γύρω από αυτό το ιστορικό μοναστήρι.

Τρίκαλα: Εκατοντάδες κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής Φαρκαδόνας, συνόδευσαν σήμερα την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από το χωριό Αχλαδοχώρι, στην Οιχαλία με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήνη. Ενα έθιμο που τηρείται με ευλάβεια παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες σημείο της περιοχής από οκτώ κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία χωριά, την Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους τέσσερις επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.

Παναγία Σουμελά: Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία των Ποντίων απανταχού της γης, το ισχυρό θρησκευτικό, πνευματικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Την ύμνησαν οι Πόντιοι για αιώνες, προσέτρεξαν σε βοήθεια της στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους, την τιμούν και την προσκυνούν οι απόγονοί τους και όλος ο Ορθόδοξος ελληνισμός. Και φέτος, τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα της γιορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, λατρευτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου χτίστηκε το νέο μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελάς, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε ανιστόρηση του προσκυνήματος της παλιάς ιστορικής μονής του Πόντου. Οι εκδηλώσεις, λατρευτικές και πολιτιστικές, στο πλαίσιο της πανήγυρης ξεκινούν σήμερα, και κορυφώνονται αύριο με τον επίσημο εορτασμό και με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από παραδοσιακά ποντιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Λέσβος: Χιλιάδες οδοιπόροι προσκυνητές στην Παναγία της Αγιάσου

Νίσυρος: Γιορτάζει η Παναγιά η Σπηλιανή

Μαγνησία: Το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Δυτική Μακεδονία: Εορτασμός Δεκαπενταύγουστου

Κεφαλλονιά: Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας» με τον μικρό σταυρό στο κεφάλι, κάνουν την εμφάνισή τους στον ναό της Κοιμήσεως. Στο μέρος αυτό, όπως λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι που δέχτηκε επίθεση από πειρατές. Οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει φίδια ή πουλιά. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι, όπως το 1953, οπότε και δοκιμάσθηκε το νησί από φοβερό σεισμό.

Σκιάθος: Στιγμές βαθιάς κατάνυξης βιώνουν κι όσοι βρεθούν στη Σκιάθο τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας. Ένα έθιμο που μετρά δύο αιώνες στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας.

Κύθνος: Στον ιερό ναό της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, η θαυματουργή εικόνα του περίφημου αγιογράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη περιφέρεται στην πευκόφυτη ακρογιαλιά του νησιού, όπου και γίνεται αναπαράσταση της ευρέσεως της εικόνας από ψαράδες στο κανάλι -ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο- εξ`ου και η ονομασία της, Κανάλα. Η λατρεία στο πρόσωπο της Παναγίας εκφράζεται μέσα από τα εκατοντάδες ονόματα που της έχουν προσδώσει: Γιάτρισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παντάνασσα, Κεχαριτωμένη, Γλυκοφιλούσ, Θαλασσινή, Πλατυτέρα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος