Πληγές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία – Ένας νεκρός στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης κι ένας αγνοούμενος στην Κρήτη (video)

Το άγριο προσωπείο της δείχνει η “Ωκεανίς”, που σαρώνει από το περασμένο Σάββατο ολόκληρη τη χώρα. Ένας άνθρωπος που δηλώθηκε σήμερα αγνοούμενος εντοπίστηκε νεκρός στο Πάρκο Κεραιών στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Στην Κρήτη, που αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, ένας κτηνοτρόφος αγνοείται στα Χανιά, έχουν καταρρεύσει δυο γέφυρες στο Δήμο Πλατανιά και άλλες δυο έχουν υποστεί ζημιές. Οκτώ άτομα απεγκλωβίστηκαν στη θέση Χλιαρό, στο δρόμο προς Ομαλό, ένω παραμένουν εκλωβισμενοι δύο χειριστές μηχανημάτων. Σύσταση για εκκένωση δόθηκε στους κάτοικους παρόχθιων περιοχών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου λόγω φόβων για υπερχείλιση του ποταμού Πλατανιόνα, άλλα χωριά πνίγηκαν στα λασπόνερα και κάποια άλλα παραμένουν  αποκλεισμένα. «Εντολή του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και από αύριο θα ριχτούμε στη δουλειά για να αποκατασταθούν τα πάντα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χ. Σπίρτζης, που μετέβη στο νησί μαζί με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και μηχανικούς.

Ένας άνθρωπος θύμα του χιονιά στον Χορτιάτη

Στο νομό Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Κεραιών στον Χορτιάτη, ένας 60χρονος υπέκυψε στον χιονιά. Πρόκειται για φύλακα ραδιοφωνικής κεραίας που αγνοούταν από το Σάββατο, ωστόσο οι Αρχές ενημερώθηκαν σήμερα για το ότι δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Διενεργούνται έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του.

Το τελευταίο 24ωρο η μανία της φύσης ξέσπασε στην Κρήτη, όπου ολόκληρα χωριά πνίγηκαν στα λασπόνερα και ένας άνθρωπος αγνοείται. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την κατάρρευση γεφυριού στον Πλατανιά του νομού Χανίων.

Στα Χανιά, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό 61χρονου κτηνοτρόφου, που αγνοείται.

Λίγο μετά τις 14:00 εντοπίσθηκε σε σημείο του ποταμού Βατουδιάρη, το αγροτικό όχημα στο οποίο επέβαινε ο 61χρονος κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην προσπάθεια του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου.

Κίσσαμος: Κλειστοί δρόμοι – Κινδυνεύουν  σπίτια

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί στον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Όπως ανακοινώθηκε, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Ισχύει ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στους δρόμους Φουρνέ-Μεσκλά , Λάκκοι-Μεσκλά, Φουρνέ-Λάκκοι, Χλιαρό-Ουρθούνι-Καράνου, Νιο Χωριό-Βουκολιές και Συρίλι-Νεριανά.

Κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, που χρονολογείτο από το 1908 καθώς και η γέφυρα του Πλατανιά στην παλαιά Εθνκή Οδό.

Στη λίμνη της Αγιάς ανέβηκε η στάθμη του νερού, ενώ πρόβλημα καθίζησης υπήρξε στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν ακόμα στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Λίγο μετά τις 11:30 δέντρο έπεσε από την ανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Κατολισθήσεις, πτώσεις ογκωδών τμημάτων βράχων, σπάσιμο δέντρων, φουσκωμένα ρυάκια, μικροί χείμαρροι που ενίοτε δημιουργούν επικινδυνότητα, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου.

Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήταν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους ‘Αγιους Πάντες Χανίων (65).

Χανιά: Διακοπή κυκλοφορίας στη Σήραγγα Τοπολίων

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης.

Έκτακτο συντονιστικό παρουσία Χ. Σπίρτζη

Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με ελικόπτερο Super Puma, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών του υπουργείου.

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που αντί να προσγειωθεί στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο. Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Οι θυελλώδεις άνεμοι κρατούν για τρίτη μέρα δεμένα τα πλοία στα λιμάνια ενώ πολλές περιοχές στην Κεντρική και η Δυτική Ελλάδα είναι θαμμένες στο χιόνι και η θερμοκρασία έχει πέσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Αποκλεισμένα χωριά σε Στερεά Ελλάδα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία

Στους μείον 12 βαθμούς αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος μετά τη δύση του ηλίου, ενώ το χιόνι φτάνει στα 3 μέτρα. Κλειστά έμειναν τα σχολεία στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς αλλά και στη Σκιάθο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν κτηνοτροφικές μονάδες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ζωοτροφές, ενώ οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν με τα πόδια στα ποιμνιοστάσια.

Καρδίτσα: Ανοιχτό το οδικό δίκτυο – Κλειστά τα σχολεία σε πολλές ορεινές περιοχές

Πάγος και χιόνι στα ορεινά αλλά και τα παράλια της Αγιάς

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στα ορεινά της Θεσσαλίας

Η χαμηλότερη θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου, στο Μεσόβουνο της Κοζάνης, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στενή Ευβοίας: ‘Ενα μέτρο χιόνι

Η Κυριακή 24 Φεβρουαρίου βρήκε το χωριό της Στενής με ένα μέτρο χιόνι, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες  στο επαρχιακό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας.

400 κάτοικοι  έμειναν χωρίς ρεύμα στην κορύφωση της χιονοθύελλας, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, από τα Ψαχνά – Προκόπι, Αγ. Άννα – Παππάδες μέχρι το ορεινό κύκλωμα Ιστιαίας, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Περίπου 50 εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δουλεύουν ασταμάτητα για να μην κλείσει ο δρόμος σε όλη την Εύβοια.

‘Εως και τα 10 Μποφόρ στο νότιο Αιγαίο

Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο δεξαμενόπλοιο «SEA BEECH», κατηγορίας Aframax, που το πρωί είχε παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας Αλονήσου. Μέχρι στιγμής, από το περιστατικό δεν έχει αναφερθεί κάποια θαλάσσια ρύπανση, ούτε κάποιος τραυματισμός.

Το δεξαμενόπλοιο με σημαία νησιών Μάρσαλ και με πλήρωμα 26 ατόμων μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας, είχε αναχωρήσει χωρίς φορτίο από το Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 10 Μποφόρ.

Στην Αττική κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου. Ανοιχτοί θα παραμείνουν και σήμερα δύο θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων, οι λέσχες φιλίας Αμπελοκήπων και Κολωνού.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ρίο-Αντίρριο. Σύμφωνα με ΕΜΥ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργότερα από τα δυτικά και βόρεια.

Νέο χιόνι έφερε προβλήματα στις μετακινήσεις στην ορεινή Λέσβο

Στα “λευκά” η Λήμνος και τα ορεινά της Λέσβου-Με αλυσίδες η κίνηση σε αρκετές περιοχές

Σαμοθράκη: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος

Η «Ωκεανίδα» εξακολουθεί να βάλλει το νησί της Σαμοθράκης, καθώς από νωρίς το πρωί συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση, με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 2,5 μέτρα.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης, ενώ στον καλλικρατικό δήμο Αλεξανδρούπολης το κουδούνι χτύπησε στις 09:00, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων δημοτικών Αρχών.

Ήπειρος: «Φλέβισε» ο Φλεβάρης

Κ. Μακεδονία: Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω του χιονιού που έφερε η “Ωκεανίς”. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας (λίγο μετά τη μία το μεσημέρι), στη Χαλκιδική αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται με τα οχήματά τους από το 76ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο -Ταξιάρχης – Αρναία), στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στις δασικές οδούς Ταξιάρχη – Παλαιόχωρας και Πολυγύρου – Ταξιάρχη και στο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.

Οι αλυσίδες είναι επίσης απαραίτητες σε τμήματα του δικτύου της Ημαθίας, συγκεκριμένα από το 81ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς χιονοδρομικά κέντρα Τρία Πέντε Πηγάδια και Σέλι, όπως και από το 21ο έως το 39ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου.

Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων.

Στο μεταξύ, στην Πέλλα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 7ο χιλιόμετρο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας όπου νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία ενώ κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία από το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά, και από τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα περιοριστούν ως επί το πλείστον στην Κρήτη. Οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας, ενώ σταδιακή εξασθένηση τους αναμένεται την Τρίτη. Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τρίτη και την Τετάρτη.

Κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές

Λόγω του παγετού κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στην Αττική θα μείνει κλειστό το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, λόγω προβλημάτων στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στα χωριά του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες.

Κλειστά τα σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Σαμοθράκη

Στον Αλμυρό Βόλου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δήμος Τεμπών: Ποια σχολεία μένουν κλειστά και αύριο λόγω του χιονιά

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Αμφίκλεια, καθώς επίσης και της Υπάτης στην Φθιώτιδα.

Στη Βοιωτία, θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στο Κυριάκι της Λιβαδειάς, του Διστόμου και στο Στείρι.

Στο Δήμο Θηβαίων δεν άνοιξαν τα σχολεία στα Λεύκτρα και στις Πλαταιές. Στο Δήμο Τανάγρας κλειστά είναι τα σχολεία στις κοινότητες Πύλης και Σκούρτων. Στο Δήμο Αλιάρτου θα είναι κλειστά στο Μαυρομάτι και στις Θεσπιές.

Στην Φωκίδα, κλειστά είναι τα σχολεία στη Γραβιά, στο Πολύδροσο και στον Επτάλοφο.

Στο Δήμο Καρπενησίου όλα τα σχολεία είναι κλειστά.

Στην Εύβοια κλειστά είναι τα σχολεία στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στο Μαντούδι, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη.

Κλειστά τα Σχολεία στην Ορεινή Ροδόπη

Κεφαλονιά: Κλειστά αύριο τα σχολεία λόγω παγετού

Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Λήμνο

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Παντελής Χουλιάκης, Σόνια Φίλη, Βαγγέλης Μητρούσιας, ‘Ολγα Ορφανίδου, Ιωάννα Καραγιάννη
Σχετική είδηση:Αγνοείται 61χρονος – Δεμένα τα πλοία – Προβλήματα από την κακοκαιρία – Η πρόγνωση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος