Έθιμα, δρώμενα και παραδοσιακές εκδηλώσεις το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς

Κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Έθιμα, δρώμενα και παραδοσιακές εκδηλώσεις και την Καθαρά Δευτέρα για τα “κούλουμα” με το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν έως και τις μεσημεριανές ώρες της Καθαράς Δευτέρας σε ολόκληρη τη χώρα, ευνοώντας τις μετακινήσεις, τις εορταστικές εκδηλώσεις και το πέταγμα του χαρταετού, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τι Σάββατο 9 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου θα είναι οι λίγες -κατά κανόνα- νεφώσεις και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες κατά τόπους θα φτάσουν τους 23-25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές, κυρίως, διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Τον παλμό, τον ρυθμό και το αστείρευτο κέφι της Αποκριάς μεταφέρει η ΕΡΤ σε κάθε άκρη της Ελλάδας, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, μεταδίδοντας απευθείας, από τις 14:00 ώς τις 16:00, τη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει το Καρναβάλι της Ξάνθης την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 13:30. Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Β. Ελλάδος και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή των Εορτών είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση.

Με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο, την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα. Την Κυριακή 10 Μαρτίου το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος κινείται σε ρυθμούς Καρναβαλιού με πολλή μουσική, χορό και εντυπωσιακά σόου. Την Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου, η γιορτή συνεχίζεται με παραδοσιακή μουσική και, φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Σε ρυθμούς καρναβαλικούς από σήμερα και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα το Ρέθυμνο και όλη η πόλη μοιάζει μια παρέα, μ’ ένα τραγούδι, βόλτες και διάθεση για συναντήσεις και παιχνίδια δίνουν τον τόνο. Τα παραδοσιακά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με μαθητές και καθηγητές, τους μουσικούς της πόλης και τις ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αναβιώνουν σήμερα, το έθιμο της κρητικής καντάδας.

Τριήμερο εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης για τις 8,9 και 10 Μαρτίου.

Στην Μυτιλήνη, οι εθελοντές της Καλλονής αναλαμβάνουν δράση και πάλι με πλούσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Εδώ και μέρες ζωντανεύουν στο θεματικό πάρκο της Καλλονής το παραμύθι της Χιονάτης και διοργανώνουν πλούσιες εκδηλώσεις.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Μάλια, στην Ιεράπετρα, στο Αρκαλοχώρι, στο Τυμπάκι και οπουδήποτε διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Την Καθαρά Δευτέρα, ο Δήμος Ηρακλείου γιορτάζει τα Κούλουμα στον Καράβολα, με το πέταγμα του χαρταετού, με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα για όλους και κρητική παραδοσιακή μουσική.

Εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο Δασικό Χωριό Παγγαίου όπου θα υπάρχει paint ball για τα μικρά παιδιά και διαγωνισμός πετάγματος αετού.

Σε Καλαμίτσα και Κρηνίδες χτυπά η καρδιά των εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας για την Καθαρά Δευτέρα, όπου αναβιώνει το έθιμο του “πιασίματος του φιδιού”, με ώρα έναρξης και για τις δυο περιοχές στις 11 το πρωί (Καλαμίτσα, έξω από το κλειστό – Κρηνίδες, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων).

Κορύφωση της Αποκριάς αυτό το τριήμερο και εκτός από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το ιστορικότερο από τα καρναβάλια του νομού, αυτό της Μεσσήνης και το νεοπαγές αλλά πολύ επιτυχημένο 7ο Καρναβάλι της πρωτεύουσας Καλαμάτας, υπάρχουν δύο παραδοσιακά δρώμενα που έλκουν την καταγωγή τους από τις αρχέγονες τελετές της έναρξης της Άνοιξης και τις επικλήσεις στη γονιμότητα της γης. Τα έθιμα αυτά παρουσιάζονται την Κυριακή (10 Μαρτίου) στη περιοχή του Μαγγανιακού του δήμου Μεσσήνης και την Καθαρά Δευτέρα, στη Νέδουσα του Ταϋγέτου στο δήμο Καλαμάτας.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν όχι μόνο στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στα χωριά από σήμερα μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.

Με χρωματιστά αυτοσχέδια αερόστατα θα γεμίζει  ο ουρανός του Πενταλόφου στο Βόιο Κοζάνης την Καθαρά Δευτέρα. Οι πενταλοφίτες τηρώντας την παράδοση χρόνων, κατασκευάζουν αυτήν την ημέρα τα δικά τους αερόστατα και τα αφήνουν να πετάξουν πάνω από τον πανέμορφο πετρόχτιστο χωριό τους, αντί των χαρταετών όπως το έθιμο απαιτεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με ένα πλούσιο τριήμερο κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Κοζάνη, τα Σέρβια, τα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στην Μουσικοχορευτική Παράσταση με Αποκριάτικα ήθη, έθιμα, χορούς και τραγούδια.

Την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί, ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει τη κεντρική του εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης με ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με τα κορυφαία μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την Λαϊκή και την Παραδοσιακή ορχήστρα.

Την πρώτη εμφάνισή τους στο κέντρο της Πάτρας έκαναν απόψε στις 7 το βράδυ τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων. Τα άρματα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Στην παρέλαση τους στους δρόμους της Πάτρας αλλά και στην πλατεία Γεωργίου τα συνόδευσε η 50μελής Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού της Πολυφωνικής (διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος) παίζοντας επίκαιρους-αποκριάτικους μουσικούς σκοπούς.

Εντυπωσιακή υπήρξε η χθεσινή απογευματινή εμφάνιση του κινέζικου θιάσου Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township στην Αγυιά. Ένθερμη ήταν και συμμετοχή του κόσμου που την παρακολούθησε.

Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Ηλεία, τελευταία εβδομάδα της αποκριάς, με ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν σύλλογοι και φορείς σε πόλεις και χωριά του Νομού, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν έστω και για λίγο τη χαρά και το κέφι σε μικρούς και μεγάλους.

Σαρανταπέντε χρόνια κλείνει φέτος το καρναβάλι  των Λεχαινών που έχει ίσως την μεγαλύτερη ιστορία στο Νομό Ηλείας και στηρίζεται στην εντυπωσιακή προσπάθεια των εθελοντών, ιδιαίτερα δε των μελών του Εθιμοτυπικού  Ομίλου Λεχαινών.

Παραδοσιακές εκδηλώσεις με τη διανομή σαρακοστιανών εδεσμάτων και πέταγμα χαρταετού διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην τοποθεσία «Χιλιόδεντρα».

Τα παραδοσιακά Κούλουμα αναβιώνει και φέτος το Τοπικό Συμβούλιο Αχινού τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων πέφτει η αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 42ου Ξινονερίτικου Καρναβαλιού τη Κυριακή 10 Μαρτίου στις 4:00 το απόγευμα.

Στην Καλαμάτα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς έρχεται γεμάτο μουσική και πολύ χορό.

Παραδοσιακή λαγάνα και φασολάδα και Σαρακοστιανά εδέσματα, θα προσφέρει ο δήμος Διδυμοτείχου σε όσους επιλέξουν να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Άλσος της Τσίγγλας, την Καθαρά Δευτέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος