Τι τρέχει στην Αστυπάλαια (και) αυτό το καλοκαίρι;

Πόλο έλξης Πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργίας αναμένεται να αποτελέσει η Αστυπάλαια στις αρχές Ιουνίου, απόρροια του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου 2019 και διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Αστυπάλαιας και η δράση ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ.

Εμπνεύστρια και ψυχή της διοργάνωσης είναι η αστυνομικός και συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου η οποία δηλώνει στο ert.gr ότι “το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στην Αστυπάλαια ξεκίνησε σαν όνειρο! Ένα όνειρο που χτιζόταν χρόνια καθώς διαπίστωνα, επισκεπτόμενη απομακρυσμένες περιοχές της χώρας προκειμένου να παρουσιάσω τα βιβλία μου, ότι υπήρχαν παιδιά που βίωναν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό. Ο αποκλεισμός αφορούσε στη μηδενική ή ελάχιστη πρόσβασή τους στο πολιτιστικό προϊόν που λέγεται βιβλίο, αλλά και στις Τέχνες. Έτσι, όταν ήρθε στη ζωή μου η Αστυπάλαια, το απομακρυσμένο μικρό νησί με τα 89 παιδιά, ήταν σαν κάτι να με κάλεσε να υλοποιήσω εκεί αυτό ακριβώς που είχα κατά νου: ένα σύνολο δράσεων με αναφορά στο βιβλίο και στις Τέχνες”.

Δείτε το τρέιλερ

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε επιλεγμένες εκπαιδευτικές, εικαστικές και ψυχαγωγικές δράσεις του Φεστιβάλ που στοχεύουν με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, στην προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και στην κατανόηση των αρχών της ανακύκλωσης, έννοιες απαραίτητες για ένα καλύτερο αύριο.

Τι τρέχει στην Αστυπάλαια (και) αυτό το καλοκαίρι;
Εμπνεύστρια και ψυχή του Φεστιβάλ είναι η αστυνομικός και συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

“Το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας είναι η φυσική συνέχεια της ενασχόλησή μου με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Ρομά, πρόσφυγες, ακρίτες) σε μια πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη μορφή. Με την κλιμακωτή διάταξη των επιλεγμένων εικαστικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεών του, τα παιδιά θα αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και γνώση” αναφέρει χαρακτηριστικά η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

Το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας έρχεται από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου 2019, διευρυμένο, τόσο στις ημέρες διάρκειάς του, όσο και στο πλήθος των συγγραφέων, εικαστικών και επιστημόνων που συμμετέχουν, αλλά και των δράσεων που θα υλοποιήσουν, ενώ επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του νησιού.

Τι τρέχει στην Αστυπάλαια (και) αυτό το καλοκαίρι;
1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας (2018)

“Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ εστιάζει στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην κατανόηση των αρχών της ανακύκλωσης. Είμαι περήφανη για την κοινωνική δράση της διοργάνωσης! Στην περσινή πρώτη χρονιά του, το Φεστιβάλ φιλοξένησε τα έξι παιδιά της μικρής Ανάφης, που τη μεταφορά τους στήριξε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε μια μονοήμερη εκδρομή αγάπης. Φέτος, η κοινωνική δράση αφορά στην πενθήμερη φιλοξενία 15 παιδιών που στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού και συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά της Αστυπάλαιας στο πρόγραμμά του” τονίζει η συγγραφέας στο ert.gr.

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου κάνει έκκληση σε όλους μας να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συνεισφέρουμε με κάθε είδους προσφορά. «Στόχος είναι η επέκταση αυτής της γιορτής βιβλίου και σε άλλα απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά με επίκεντρο πάντα την Αστυπάλαια και όραμα την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ1

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Τι τρέχει στην Αστυπάλαια (και) αυτό το καλοκαίρι;Στις 5 Ιουνίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η HELMEPA-Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας το φετινό Φεστιβάλ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Καθαρισμού «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», θα συντονίσει με στέλεχός της τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών Πέρα Γιαλός και Λιβάδι με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και κατοίκων του νησιού.

Στις 5-6 Ιουνίου 2019, ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, θα πραγματοποιήσει βιωματικές δράσεις για όλες τις ηλικίες με έντονο οικολογικό χαρακτήρα.

Στις 7-10 Ιουνίου 2019 το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: παρουσιάσεις βιβλίων, workshops, βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες θα υλοποιήσουν (αλφαβητικά) οι: Μπάμπης Αλεξιάδης (animator | illustrator), Αναστασία Ασβεστά (τέχνη από χαρτί), Ανδρέας Δερμάτης (Θέατρο Σκιών), Μυρτώ Δημητρίου (Κοιν. Ανθρωπολόγος | Συγγραφέας | Instructor Origami- Κάτοχος 2 Ρεκόρ Γκίνες), Φωτεινή Κωνσταντοπούλου (συγγραφέας | ιδρύτρια της δράσης ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ), Μαργαρίτα Κωτσίνη υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, Μαριλένα Μελισσινού (εικαστικός), Κούλα Μπορμπουδάκη (Αρχαιολόγος MSc | Archaeolab), Βενετία Νεστορίδου (συνεργάτης της ΑμΚΕ planetagents.org), Αλεξάνδρα Σελελή (Μουσειολόγος), Ελένη Σβορώνου (συγγραφέας | συνεργάτης της WWF Ελλάς), Κατερίνα Φωτοπούλου (εικαστικός), Αφροδίτη Χαραλαμπάκη (Εκπαιδευτικός- M.A.Ed. Θεατροπαιδαγωγός), με τη συνοδεία της μουσικού Μαρίας Κοτσίρη, που ειδικεύονται στην παιδαγωγική, τα εικαστικά και την ψυχαγωγία.

Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει το απόγευμα της 10ης Ιουνίου 2019, στην κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων και θα πραγματοποιηθεί συλλογική εικαστική δράση origami.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΤΑΚΗΣ.

Πολύτιμοι συνεργάτες: Μαργαρίτα Κωτσίνη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, Βαγγέλης Μακρής, Κοινωνιολόγος MSc, Αδάμ Σάμιος, γραφίστας.

Η είσοδος και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ελεύθερη.


Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος