Το έγκλημα της ορεινής μεραρχίας «Εντελβάις» στο Κεφαλόβρυσο

Με πρωτοφανή δολοφονική μανία των ναζί κατακτητών, το μαρτυρικό χωριό του Δήμου Πωγωνίου, το Κεφαλόβρυσο, στις 10 Ιουλίου 1943 πνίγηκε στο αίμα.

Το έγκλημα της ορεινής μεραρχίας «Εντελβάις» στο ΚεφαλόβρυσοTo εγκληματικό έργο στο Κεφαλόβρυσο, το εκτέλεσε η γνωστή για τις θηριωδίες της 1η ορεινή μεραρχία «Εντελβάις», που είχε αιματοκυλίσει την Ήπειρο και Βόρειο Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Κεφαλλονιά (η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Άκουι) και τα χωριά Μουσιωτίτσα, Kομμένο Άρτας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Παραμυθιά.

Το έγκλημα της ορεινής μεραρχίας «Εντελβάις» στο ΚεφαλόβρυσοΤο βιβλίο του Γερμανού ερευνητή Hermann Frank Meyer, με τίτλο Blutiges Edelweiss (Αιματοβαμμένο Έντελβαϊς) με τα συνταρακτικά στοιχεία που είχε, έπαιξε ρόλο ώστε οι εισαγγελείς στη Γερμανία να τραβήξουν την υπόθεση από τα αρχεία και να καλέσουν σε ανάκριση πάλι, άτομα που είχαν συμμετάσχει στις εγκληματικές πράξεις των ομάδων της Βέρμαχτ στην Ελλάδα.

Στο Κεφαλόβρυσο οι Γερμανοί εκτέλεσαν και έκαψαν ζωντανούς, 22 κατοίκους της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, κρατούν ζωντανό το μήνυμα της θυσίας ενάντια στο ναζισμό, όπως και τις δράσεις για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Βιβλίο: Αιματοβαμμένο Έντελβαϊς. Η 1η Ορεινή Μεραρχία, το 22ο Σώμα Στρατού και η εγκληματική δράση τους στην Ελλάδα, 1943-1944 (2 τόμοι) (Blutiges Edelweiß. Die 1. Gebirgs-Division im Zweiten Weltkrieg), ελληνική έκδοση Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2009. ISBN 978-960-05-1423-0 (τόμος Α) και ISBN 978-960-05-1425-4 (τόμος Β)

Το έγκλημα της ορεινής μεραρχίας «Εντελβάις» στο Κεφαλόβρυσο

Το έγκλημα της ορεινής μεραρχίας «Εντελβάις» στο Κεφαλόβρυσο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος