Σάμος-Ν. Μηταράκης: Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων/μεταναστών (video)

Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στη Σάμο, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί ώστε να διαπιστώσει τις ζημιές αλλά και την κατάσταση που επικρατεί μετά τα επεισόδια και την φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δομή στο Βαθύ πρέπει να κλείσει εντός της χρονιάς και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην κλειστή δομή Ζερβού, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους και τοπικούς φορείς.

“Η χώρα έχει κανόνες και όλοι πρέπει να τους σέβονται”, επισήμανε αναφερόμενος και στις 22 συλλήψεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

“Κύριο μέλημα είναι να λειτουργήσει η Ζερβού πολύ γρήγορα και με τους μισούς, καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η δομή θα έχουμε μεταφέρει 4.000 άτομα”, πρόσθεσε κι επανέλαβε ότι “τρέχουν” οι διαδικασίες ασύλου με τον αριθμό στις 16.000 τον Απρίλιο, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα ήταν μόνο 4.000.

Απονομή ασύλου επιστροφές και αποσυμφόρηση  εντείνονται το επόμενο διάστημα. Από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα η δομή στο Βαθύ της Σάμου έχει αποσυμφορηθεί κατά 2.000 άτομα και το σύνολο που διαμένουν σήμερα είναι 7.100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, ο κύριος Μηταράκης ευχαρίστησε τον Λιμενάρχη, τους πυροσβέστες και την αυτοδιοίκηση που, όπως είπε, κατόρθωσαν να μην υπάρχουν απώλειες στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ.

Τέλος, ΑΤΜ τίθενται άμεσα σε λειτουργία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την χώρα. Από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν περιοριστικα μέτρα στη χώρα μας, πρόσθετα μέτρα ελήφθησαν στα ΚΥΤ και στους χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσα σε αυτά, η τοποθέτηση μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης σε όλες τις δομές των νησιών ώστε να περιορίζονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Επίσης, με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές ενισχύονται τα ΚΥΤ και οι δομές φιλοξενίας Μέσω τηλεδιάσκεψης Ελλάδας – Αυστρίας, υπεγράφη διμερής σύμβαση παραχώρησης 181 κοντέινερ, παρουσία της πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιηθούν για διαμονή, μια σημαντική συνεισφορά για τις δομές στις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη. Τα πρώτα κοντέινερ θα παραδοθούν την Πέμπτη στον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου και από εκεί όπου θα μεταφερθούν σε δομές στα νησί και την ενδοχώρα με προτεραιότητα την Σάμο.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαββουδάκης, Χ. Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος