Γαστρονομία, κρασί και τοπική παράδοση στη Νάουσα

Mε τη μεγάλη γιορτή του Ξινόμαυρου στη Νάουσα μάς αφήνει ο Νοέμβριος. Από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η καρδιά των #xinomavristas χτυπά στη «Νάουσα, πόλη του Οίνου», η οποία φιλοξενείται στο κτήριο «ΕΡΙΑ», στην ιστορική πόλη της Ημαθίας.

Την πρώτη ημέρα της οινικής γιορτής όλοι οι επισκέπτες, για το καλωσόρισμα, είναι καλεσμένοι σε πάρτι-έκπληξη στο καφέ «Βoston’s» όπου θα δοκιμάσουν ντόπια εδέσματα, θα απολαύσουν άφθονο κρασί (Ξινόμαυρο, φυσικά!) και θα διασκεδάσουν με επιλεγμένες μουσικές.

Το Σαββατοκύριακο, το Ξινόμαυρο της Νάουσας θα είναι στο ποτήρι των επισκεπτών. Όλοι οι ντόπιοι παραγωγοί-μέλη του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας θα βρίσκονται στο Κτήριο «ΕΡΙΑ» σερβίροντας τα κρασιά τους και μιλώντας για το όραμα και τη δουλειά τους με τους οινόφιλους.

Παράλληλα, μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων θα πλαισιώσει την έκθεση με στόχο ξεχωριστές γευσιγνωστικές εμπειρίες αλλά και… τροφή για σκέψη. Έτσι, ενώ οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν σε επίσημη πρώτη το Ξινόμαυρο εσοδείας 2019, το θέμα της ημερίδας -το οποίο παρουσιάζουν ο δρ. Στέφανος Κουνδουράς, η δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Αντώνης Γρηγορόπουλος- θα είναι οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στην αμπελοκαλλιέργεια. Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθεί και το ερώτημα της μετάβασης της ΠΟΠ ζώνης της Νάουσας στην εποχή της Βιοοικονομίας. Φυσικά δεν θα λείπουν ενότητες αφιερωμένες στη ντόπια γαστρονομία, καθώς και γευσιγνωστικοί διαξιφισμοί ανάμεσα σε Barolo, Βουργουνδία και Νάουσα.

Επίσης, ο Γιώργος Πίττας, δημιουργός των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, του πιο φιλόδοξου έργου της ελληνικής γαστρονομίας, παρουσιάζει για πρώτη φορά την εξειδίκευση του προγράμματος στη Νάουσα, τα 20 ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας της Νάουσας, καθώς και το έργο που πραγματοποιήθηκε τον πρώτο χρόνο της δράσης του.

Με οικοδεσπότη Σύνδεσμο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, όλη η πόλη θα κινείται στον ρυθμό της γιορτής του Ξινόμαυρου. Θα υπάρχουν ειδικά μενού και προσφορές από τα τοπικά εστιατόρια και wine bars, αλλά και ειδικές τιμές από συγκεκριμένα ξενοδοχεία για τους οινόφιλους που θα επισκεφτούν την πανέμορφη Νάουσα.

To τριήμερο ολοκληρώνεται με ανοιχτά τα Οινοποιεία για τους επισκέπτες, προσφέροντας ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ειδικές εκδηλώσεις.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στις εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελπίδα Παλαμίδα στο τηλέφωνο 6938250088 και μέσω email: naoussawinecity@gmail.com

Γαστρονομία, κρασί και τοπική παράδοση στη Νάουσα

Πρόγραμμα

Παρασκευή 22/11/2019

19:00-22:00
“Welcome Party”
Boston’s (απέναντι από το κτήριο των εκδηλώσεων)
Το φετινό τριήμερο «Νάουσα Πόλη του Οίνου» ξεκινάει στο καφέ Βoston’s. Απαιτείται ειδικό εισιτήριο. Περιλαμβάνει σερβίρισμα από ειδικό μπουφέ κι ένα ποτήρι Ξινόμαυρο.

Σάββατο 23/11/2019

Kτήριο “ΕΡΙΑ” – 1ος όροφος
11:00-21:00
“Κεντρική γευστική δοκιμή”

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κτήριο “ΕΡΙΑ” – Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – Ισόγειο
12:00-13:00
«Νάουσα 2019»
Πρώτη ευκαιρία δοκιμής της νέας σοδειάς της Νάουσας με τον Γιώργο Διαμαντάκο από το Κτήμα «Διαμαντάκου». Απαιτείται ειδικό εισιτήριο.

Αίθουσα Διαλέξεων “ΕΡΙΑ”
12:30-13:00
1879-2019: 140 χρόνια Μπουτάρη «Νάουσσα Μπουτάρη, ένα ιστορικό αγαπημένο κρασί». Παρουσίαση Γιάννης Βογιατζής και Μαρίνα Μπουτάρη. Eίσοδος ελεύθερη.

Kτήριο “ΕΡΙΑ” – 1ος όροφος
13:00-13:30
Παρουσίαση του έργου της «Γαστρονομικής Κοινότητας Νάουσας» από τον Γιώργο Πίττα.

Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – Ισόγειο
14:00-15:30
Η άλλη Νάουσα – Κρασιά από άλλες ποικιλίες, φυτεμένες στη Νάουσα.
Για τη χρησιμότητά τους και τις δυνατότητές τους, καθώς και τον ρόλο τους και για τα blends με το Ξινόμαυρο ενημερώνει ο Στέφανος Κόγιας DipWSET. Απαιτείται ειδικό εισιτήριο.

Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – Ισόγειο
16:00-17:00
Παρουσίαση πρώτων βοηθειών από το τμήμα Ερυθρού Σταυρού Νάουσας. Μία σημαντική εκπαίδευση για όλους, που μπορεί να σώσει ζωές. Είσοδος ελεύθερη.

Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – Ισόγειο
18:30-20:00
NAOYΣΑ – BAROLO – BΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ, ένα ταξίδι σε 3 διαφορετικές περιοχές.
Με τους Χριστόφορο Γεωργιάδη (Οινοποιείο «Αργατία»), Bασίλη Γεωργίου (Οινοποιία Μπουτάρη), Kων/νο Αργυράκη (Οινοποιείο Αργυράκη). Απαιτείται ειδικό εισιτήριο.

17.00-18.30 | Αίθουσα Διαλέξεων “ΕΡΙΑ”
Ημερίδα: “Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και στο Περιβάλλον”

17:00-17:10
Χαιρετισμοί του προέδρου του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, Γιώργου Φουντούλη, και του Δήμαρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα
17:10-17:40
“Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια”
Παρουσίαση: Δρ. Στέφανος Δ. Κουνδουράς, αναπλ. καθηγητής, Εργαστήριο Αμπελουργίας, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ., και δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Οινοποιείο «Αργατία».
17:40-18:10
“H Mετάβαση της αμπελουργικής ζώνης των οίνων ΠΟΠ Νάουσα στην εποχή της Βιοοικονομίας”
Παρουσίαση: Aντώνης Γρηγορόπουλος, περιβαλλοντολόγος.
Είσοδος ελεύθερη.

20:30
Βραβείο Κοινού
Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

Κυριακή 24/11

11.00-18.00
“Κεντρική γευστική δοκιμή”
Κτήριο “ΕΡΙΑ” – 1ος όροφος

Η ανακάλυψη του πολυδιάστατου χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και της δυναμικής των terroirs της Νάουσας μέσα από δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Φουαγιέ Κτηρίου “ΕΡΙΑ”
11:00-12:00
Imathia Brunch Win – Edition
Πρόκειται για ένα Brunch Win-Edition στο φουαγιέ του κτηρίου “ΕΡΙΑ”, μία προσφορά της Περιφέρειας Ημαθίας.

Κτήριο “ΕΡΙΑ” – Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων – Ισόγειο
12:00-13:30
Στo πλαίσιo της εκδήλωσης, οι μικροί επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος στη μουσική αφήγηση «Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» του Δημήτρη Μπασλάμ. Με τη Δήμητρα Μητρέντση. Μαζί της ο Roger Rovento. Eίσοδος ελεύθερη.

11:00-19:00
Περιήγηση στα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα

  • ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ: 11:00-17:00
  • KTHMA KEΛΕΣΙΔΗ: 11:00-17:00
  • ΚΤΗΜΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ: 11:00-19:00 / Κάβα Μελιτζανή
  • ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ: 11:00-18:00
  • KTHMA ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ: 11:00-17:00
  • OIΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ: 12:00-18:00: «Το Ξινόμαυρο και οι φίλες του»
  • ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 11:00-17:00: Γευστική Δοκιμή «Κλασσική Νάουσα vs Ξινόμαυρο χωρίς θειώδες»
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ: 11:00-18:00
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΑΝΤΙΔΗ: 11:00-17:00
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ: 11:00-17:00

*****

“Βόλτα στην Παράδοση της Νάουσας”
Μια βόλτα δίπλα στο ποτάμι, ξενάγηση στο διατηρητέο κτήριο Υδρόμυλος «Μάκη», στο σπίτι του ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» και στον παλαιότερο μύλο της Νάουσας.
Επικοινωνία: Άρης Τόσσιος 697 924 0324
Ώρες επισκέψεων: Σάββατο & Κυριακή 19:30-21:30

Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι εκδηλώσεις στην επίσημη σελίδα στο FB NAOYΣΑ ΟΙΝΟΣ/NAOUSSA WINE.

Γαστρονομία, κρασί και τοπική παράδοση στη Νάουσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος