Μαγνησία, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος: Αυξάνεται η ζήτηση για ακίνητα (audio)

Η αγορά ακινήτων της Μαγνησίας και των Σποράδων νήσων ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Ελλάδα στον κόσμο” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τους μεσίτες κ. Δημήτρη Τζαμτζή στην Μαγνησία, Παναγιώτη Πανέρη στην Αλόννησο, Γεωργία Βαρσάνη στην Σκιάθο και τον Απόστολο Δημητριάδη στη Σκόπελο.

Δημήτρης Τζαμτζής, Μαγνησία

Η ζήτηση υποχώρησε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και συνακόλουθα οι τιμές στο Πήλιο και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές. Ομως, οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.

Περιμένουν αύξηση τιμών την επόμενη 5ετία τονίζει ο κ. Τζαμτζής ο οποίος είναι 3ης γενιάς μεσίτης αφού ο παππούς του άνοιξε το πρώτο κτηματομεσιτικό γραφείο στο Βόλο το 1925.

‘Ενα αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο μπορεί να αγορασθεί από 20-25 χιλ. ευρώ μέχρι 60-70 χιλ. ευρώ αν έχει θέα στη θάλασσα σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή.

Καινούργια μονοκατοικία 60 τ.μ. στο Πήλιο με οικόπεδο 400 τ.μ. πωλείται από 100 χιλ. ευρώ και πάνω. Γενικά τα ακίνητα παραμένουν κάπου 40% χαμηλότερα απο τα προ κρίσης επίπεδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαγνησία, ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα προς το Πήλιο, το οποίο έχει πάνω απο 100 χωριά, και την αύξηση των αφίξεων απο το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Οσον αφορά την πόλη του Βόλου, ένα διαμέρισμα 10ετίας πωλείται προς 1200 ευρώ το τ.μ. κι ένα νέο προς 1400 ευρώ το τ.μ.

Στο Τρίκερι, κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει σπίτι προς 50 με 60 χιλ. ευρώ.

Ενα σπίτι 120 τ.μ. σε συγκρότημα κατοικιών σε παραθαλάσσια περιοχή, προσβάσιμη από τον Βόλο, πωλείται από 120 έως 220 χιλ. ευρώ.

Παναγιώτης Πανέρης, Αλόννησος

Οι αγοραστές είναι υψηλού επιπέδου. Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί χτίζουν σπίτια που αξίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Παλιά σπίτια 70-80 τ.μ. στη Χώρα πάνω σε λόφο που βλέπει τα πάντα τιμώνται προς 80 με 100 χιλ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν πολλά ελεύθερα παραθαλάσσια οικόπεδα τόνισε ο κ. Πανέρης, προσθέτοντας ότι είναι λίγα τα προς πώληση. Η τιμή για 6-7 στρέμματα στη θάλασσα ανέρχεται σε 600-700 χιλ. ευρώ.

Στην ενδοχώρα, αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με θέα θάλασσα τιμάται προς 100 χιλ. ευρώ

Γεωργία Βαρσάνη, Σκιάθος

Οι τιμές υποχώρησαν περίπου 10% κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά στα ακριβά ακίνητα κατά 30% περίπου καθώς μια βίλα σήμερα πωλείται προς 700 χιλ. ευρώ έναντι 1 εκ. ευρώ.

Αυτοί που πουλάνε ακριβά ακίνητα το κάνουν συνήθως για οικογενειακούς λόγους.

‘Ενα απλό εξοχικό σπίτι πωλείται μεταξύ 120 και 150 χιλ. ευρώ έκαστο. Μια δεύτερη κατηγορία σπιτιών είναι εκείνα που πωλούνται μέχρι 200 χιλ. ευρώ.

Οσοι χτίζουν συγκροτήματα ή βίλες καταλήγουν συνήθως να τα νοικιάζουν.

Παραδοσιακά παλιά πέτρινα σπίτια που χρήζουν επισκευών πωλούνται απο 75-80 χιλ. ευρώ ενώ σπίτια που χτίστηκαν μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 1980 ξεκινάνε από 100 χιλ. ευρώ.

Βρετανοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Νοτιοαφρικάνοι είναι οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές στο νησί της Σκιάθου. Η επέκταση του αεροδρομίου έχει ενισχύσει τον τουρισμό σύμφωνα με την κ. Βαρσάνη.

Ερωτηθείσα πως εξηγείται το ενδιαφέρον των Νοτιοαφρικανών για την Σκιάθο, η ελληνοολανδέζα μεσίτρια ανέφερε ότι τους θυμίζει το Κέιπ Τάουν. Υπάρχουν Νοτιοαφρικανοί που περνούν το καλοκαίρι στην Σκιάθο και τον χειμώνα στη Ν. Αφρική (που τότε είναι καλοκαίρι εκεί).

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα που είναι σπάνια κομμάτια πωλούνται απο 200 χιλ. ευρώ και άνω.

Τα 4 στρέμματα στην 2η ζώνη, δηλαδή σε απόσταση 1-2 χιλ. απο την θάλασσα, τιμώνται προς 40-50 χιλ. ευρώ.

Απόστολος Δημητριάδης, Σκόπελος

Αγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Πολωνοί και τελευταία Νοτιοαφρικανοί είναι οι βασικοί αγοραστές στην κτηματαγορά της Σκοπέλου.

Οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν 30%-40% λόγω της κρίσης τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Ομως, απο πέρυσι, η ζήτηση ξεκίνησε να παίρνει πάνω της.

Τέσσερα στρέμματα πωλούνται από 80 χιλ. ευρώ και πάνω και πιο μακριά από την πόλη της Σκοπέλου, π.χ. 3 χιλιόμετρα, το τίμημα υποχωρεί στις 40 χιλ. ευρώ.

‘Οσον αφορά τα σπίτια, ένα σπίτι 70 τ.μ. μέσα στην πόλη της Σκοπέλου πωλείται προς 70-80 χιλ. ευρώ . Στην Γλώσσα και στο Νέο Κλήμα τα μικρά, πέτρινα σπίτια πωλούνται προς 50-60 χιλ. ευρώ και τα καλύτερα σπίτια από 70 έως 90 χιλ. ευρώ

Η ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού εκτιμάται πως κοστίζει μεταξύ 20 και 30 χιλ. ευρώ.

Ερωτηθείς αν μπορούσε να δώσει στοιχεία για μια αγοραπωλησία, ο ίδιος τόνισε πως σπίτι 140 τ.μ. με θέα πωλήθηκε σε Βέλγο αντί 300 χιλ. ευρώ ενώ ξενοδοχείο 12 δωματίων σε 3 στρέμματα οικόπεδο και πισίνα κοντά σε οικισμό πωλήθηκε προς 400 χιλ. ευρώ.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κώστας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος