Τρίκαλα, Λάρισα, Πιερία : Τουρισμός και κτηματαγορά με μέλλον στο κέντρο της χώρας

Στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό των περιφερειακών ενοτήτων Τρικάλων, Λαρίσης και Πιερίας επικεντρώθηκε η εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Σωτήρη Φαμίση, πρόεδρο ξενοδόχων Τρικάλων, την Ειρήνη Παπαϊωάννου-Γαβαλά, πρόεδρο ξενοδόχων Λάρισας και τον Κωνσταντίνο Κολοβό, μεσίτη που δραστηριοποιείται στις ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Πιερίας.

Σωτήρης Φαμίσης, πρόεδρος ξενοδόχων Τρικάλων

Η επισκεψιμότητα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, κυρίως Τρίκαλα, Μετέωρα, είναι χαμηλότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι, ίσως 20% πιο κάτω, τόνισε ο κ. Φαμίσης.

Το 90% περίπου των επισκεπτών είναι αλλοδαποί και αρκετοί είναι Ασιάτες απο την Νότιο Κορέα, την Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία αλλά και άλλες ηπείρους, π.χ. ΗΠΑ, και ασφαλώς Δυτικοευρωπαίους όπως Γερμανούς και Γάλλους. Την περιοχή επισκέπτονται επίσης φοιτητές από κολέγια της Ιταλίας που αποβιβάζονται στην Ηγουμενίτσα και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι Ιάπωνες έρχονται στην Ευρώπη για 14 ή 21 μέρες και επισκέπτονται διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, η παραμονή συνήθως περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, τους Δελφούς και τα Μετέωρα.

Το 10 % περίπου είναι ‘Ελληνες επισκέπτες που έρχονται για “μεγάλα τριήμερα” και γιορτές, π.χ. Πάσχα. Αρκετοί μάλιστα ομογενείς επισκέπτονται τα Μετέωρα για γάμο κ.τ.λ.

Στα Μετέωρα με τις 6 μονές υπάρχουν 35 ξενοδοχεία και αρκετά καταλύματα, π.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι χτιζόταν ένα κατάλυμα τον χρόνο ακόμα και την περίοδο της κρίσης λόγω του αυξημένου τουρισμού.

Κάπου 1500 κλίνες εκτιμάται πως είναι διαθέσιμες στη πόλη των Τρικάλων, 1000 στον ορεινό όγκο και 5000 κλίνες στην Καλαμπάκα η οποία έχει πληθυσμό 12.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη των Τρικάλων έχει βραβευθεί ως “έξυπνη πόλη” και είχε γίνει αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος η κυκλοφορία λεωφορείου χωρίς οδηγό.

Η πόλη φιλοξενεί τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που λειτουργεί τα 7 τελευταία χρόνια και δέχεται 1 εκατ. επισκέπτες.

Ο κ. Φαμίσης αναφέρθηκε επίσης στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, στο Βαρούσι (την παλιά πόλη των Τρικάλων), το κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και άλλα.

Οσον αφορά την διαμονή σε δίκλινο, αυτή κοστίζει απο 60 έως 100 ευρώ την βραδιά σε 3στερα και 4στερα ξενοδοχεία, απο 80 έως 120 ευρώ σε ξενοδοχείο μπουτικ και 55-60 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σύμφωνα με τον ίδιο που πρόσθεσε πως το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb) έχει κάνει και στα Τρίκαλα αισθητή την εμφάνισή του.

Ειρήνη Παπαϊωάννου-Γαβαλά, πρόεδρος ξενοδόχων Λάρισας

Ορισμένα ξενοδοχεία βγήκαν απο την αγορά τα χρόνια της κρίσης, η οποία χτύπησε ιδιαίτερα τη περιοχή, τόνισε η κ. Παπαϊωάννου-Γαβαλά.

Οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης της Λάρισας είναι ‘Ελληνες που έρχονται για επαγγελματικούς λόγους ενώ στην πόλη φιλοξενούνται πολλά συνέδρια. Η πόλη έχει επίσης πολύ νέο κόσμο λόγω του πανεπιστημίου.

Πολλοί ομογενείς με καταγωγή απο την περιφερειακή ενότητα Λαρίσης βρίσκονται στην Ευρώπη και κυρίως στις ΗΠΑ, π.χ. Νέα Υόρκη, Σικάγο, και επισκέπτονται συχνά την πατρίδα τους.

‘Οσον αφορά τα αξιοθέατα, το Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ‘Ιδρυμα Κάπλαν χρηματοδότησε μελέτη και γίνονται προσπάθειες να ανέβουν παραστάσεις στο αρχαίο αυτό θέατρο το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, εδώ και δυο χρόνια λειτουργεί το “Διαχρονικό Μουσείο” όπου ο επισκέπτης μπορεί να ‘ταξιδεύσει’ στη περιοχή τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια.

Αρκετοί Πολωνοί, Σέρβοι Ρουμάνοι και άλλοι επισκέπτονται την ακτογραμμή, π.χ. τον Αγιόκαμπο, αλλά παρόλη την ομορφιά της δεν είναι τόσο γνωστή και δεν έχει αναπτυχθεί όπως άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου,Ιούλιο και Αύγουστο, κάποιος μπορεί να ενοικιάσει δωμάτια προς 50-60 ευρώ την μέρα και 30-40 ευρώ στις αρχές Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο.

Κωνσταντίνος Κολοβός, μεσίτης στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα ακίνητα καταγράφουν δειλή ανάκαμψη μετά από 10 χρόνια που η πτώση των τιμών κινήθηκε από 40% έως 60% κατά μέσο όρο και ακόμα και έως 70% στα οικόπεδα.

Αντίθετα, τα αγροτεμάχια για καλλιέργειες κράτησαν τις τιμές τους σύμφωνα με τον ίδιο.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν εκτός των άλλων και αγορές μεγάλων εκτάσεων, π.χ. 500-700 στρεμμάτων, από Έλληνες της Γερμανίας και της Ελβετίας. Οι τιμές κυμάνθηκαν προς 1800-2000 ευρώ το στρέμμα.

Ενδιαφέρον υπάρχει απο Ισραηλίτες για αστικά ακίνητα και από Κινέζους για καταστήματα. Τσέχοι και Σέρβοι ενδιαφέρονται για αγορές από 70 έως 150 χιλ. ευρώ στα παράλια της Πιερίας.

Διαμερίσματα 65-80 τ.μ. 10ετίας-15ετίας πωλούνται από 1000 έως 1300 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με τον κ. Κολοβό.

Πάντως, κάποιος μπορεί να αγοράσει αγροτεμάχια 4 στρεμμάτων οικοδομήσιμα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από 15 έως 20 χιλ. ευρώ.

Παραγωγοί-παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Σοφία Μαντά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος