Ψυχικά φαινόμενα και σωματική υγεία

Κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή με μια εν δυνάμει ικανότητα να αντέχει στις δυσκολίες. Τι γίνεται όμως όταν μπλοκάρει η ψυχική οδός, τα γεγονότα μας συνθλίβουν, η στάθμη των αντοχών μας πέφτει; Είναι τότε που αναλαμβάνει το σώμα μας να μιλήσει εκδηλώνοντας διάφορες ασθένειες.

Πολύ συχνά τα σωματικά επεισόδια αναδεικνύουν όσα δεν μπορεί να αντέξει η ψυχική μας υποδομή, λέει στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή « Στο ντιβάνι της κρίσης » η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά. Μπορεί εξωτερικά να εκδηλώνουμε αδιαφορία για αυτό που μας συνέβη, « αλλά από κάτω κάτι θα σκάβει», κάτι θα δουλεύει, οπότε όλη αυτή η ενέργεια βγαίνει στο σώμα μας. Το πως θα βγει είναι ανάλογα με τον καθέναν.

Στο βιβλίο της με τίτλο,  «Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα», εκδόσεις Αρμός, κάνει μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες ψυχοσωματικές σχολές για την αναζήτηση της  σχέσης μεταξύ της ψυχικής και σωματικής υγείας. Από τον ανιμισμό, όπου όλα είχαν ψυχή, έως τον Όμηρο και την λαϊκή χριστιανική πίστη  το ζήτημα της ψυχής γοητεύει και η ψυχή  επιβιώνει του σώματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κλινικά περιστατικά που αναφέρονται σε σχέση με τις θεματικές. Υπάρχουν περιστατικά που αφορούν στο δέρμα, στο άγχος, στις αλλεργίες, στην υποχονδρία, στους χρόνιους πόνους.

Ψυχικά φαινόμενα και σωματική υγεία
Η Ψυχή και το Σώμα. Η ταινία της Ίλντικο Ενιέντι

Και που βρίσκεται η ψυχή;  Η ψυχή μας, λέει η Κατερίνα Μαγγανά, δεν είναι ούτε στο κεφάλι μας ούτε στην καρδιά μας. Ούτε πετάει κάπου γύρω μας ως πνοή, όπως πίστευαν οι Στωικοί. Η ψυχή μας είναι όπου είμαστε εμείς. Από τη στιγμή που η ψυχική μας ζωή είναι μια εργασία που ξεκινάει από το βιολογικό και από το σώμα μας, όπου είμαστε εμείς, όπου είναι το σώμα μας, είναι και η ψυχή μας.Ψυχικά φαινόμενα και σωματική υγεία

Όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα ψυχοσωματικά προβλήματα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Ψυχοσωματικής που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία, το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 11 και 12 Μαίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Κάθε συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ψυχοσωματικής περιλαμβάνει μια σειρά κλινικών εργαστηρίων, τα οποία οργανώνονται συνήθως από διάφορες χώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος