Μοναδικά τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στο Δεσποτικό (video)

Μοναδικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησί στα δυτικά της Αντιπάρου. Εκεί, είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ανασκαφικό και αναστηλωτικό πρόγραμμα, που έχει αποκαλύψει θαυμαστά μυστικά για το σημαντικό θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας.

Όταν ο αρχαιολόγος Γιάννος Κουράγιος, ξεκίνησε ανασκαφές στο Δεσποτικό, πριν από 22 χρόνια, τίποτα δεν προμήνυε ότι στο ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο.

Η αρχαιολογική σκαπάνη θα έφερνε στο φως ένα μεγάλο Αρχαικό Ιερό που συγκέντρωνε προσκυνητές απ΄όλη τη Μεσόγειο.

Στο νησί, προχωράει γοργά η αναστήλωση του μεγάλου ναού όπου λατρεύονταν η Άρτεμις και ο Απόλλωνας, αλλά και η αναστήλωση του τελετουργικού εστιατορίου, όπου οι πιστοί, έτρωγαν σε ανάκλιντρα, τα ζώα που θυσίαζαν στον μαρμάρινο βωμό.

Η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής έρευνας ήταν τα πέντε μεγάλα δημόσια κτήρια μήκους 18 μέτρων που αποκαλύφθηκαν στη νησίδα Τσιμηντήρι, η οποία στην αρχαιότητα, συνδεόταν με το Δεσποτικό με έναν Ισθμό, εξού και η λατρεία της Εστίας Ισθμίας.

Αλλά και τα κινητά ευρήματα ήταν πλούσια. Σπασμένα μέλη αρχαικών Κούρων, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, πήλινα ειδώλια, λύχνοι, όστρακα αγγείων που στον πάτο τους είναι γραμμένο το όνομα του Απόλλωνα.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και αυτή τη χρονιά χάρις στις χορηγίες των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και των Ιδρυμάτων Λεβέντη και Κανελλόπουλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ρεπορτάζ: Ε. Βασσάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος