Το αρχαιότερο δείγμα Homo Sapiens στην Ευρασία, είναι Ελληνικό (video)

Η ιστορία ξαναγράφεται. Κρανίο, που είχε βρεθεί το 1978 σε ανασκαφή σε σπήλαιο στην Αρεόπολη της Μάνης, μετρήθηκε με σύγχρονες μεθόδους και αποδείχθηκε ότι ανήκει σε homo sapiens. Το κρανίο έχει ηλικία 210.000 ετών και αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου σε όλη την Ευρασία.

Ο Homo Sapiens είναι ο τελευταίος κρίκος στην εξέλιξη του ανθρώπου, ωστόσο συνυπήρχε για χιλιάδες χρόνια με παλαιότερα είδη. Η ανακάλυψη που προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, σε όλον τον κόσμο, αφορά το αρχαιότερο κρανίo, εκτός Αφρικής, του προγόνου μας, του homo sapiens, που βρέθηκε σε σπήλαιο στην Πελοπόννησο.

Υπολογίζεται οτι είναι ηλικίας 210 χιλιάδων ετών, κάτι που το καθιστά το σημαντικότερο εύρημα του είδους, από τους προϊστορικούς πληθυσμούς της Ασίας και της Ευρώπης. Μαζί με αυτό βρέθηκε και ένα κρανίο που αποδίδεται σε Νεάτερνταλ που όμως είναι νεώτερο ενώ προηγείται στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Το κρανίο βρέθηκε στο σπήλαιο Απήδημα δυτικά της Αρεόπολης στη Μάνη το 1978, κατά τη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως τα κρανία μετά από πολλά χρόνια και ζήτησαν την εξειδικευμένη βοήθεια της Ελληνίδας ερευνήτριας Κατερίνα Χαρβάτη στο Πανεπιστήμιο του Τιμπινγκεν.

Η ανακάλυψη αλλάζει τη θεώρηση για το πότε ήρθαν οι σύγχρονοι άνθρωποι από την Αφρική στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Β. Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος