Φωτιές σε 36 μέτωπα- Ο Χάρτης Επικινδυνότητας (video)

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι σε αγροτοδασική περιοχή στην Τιθορέα Φθιώτιδας. Χορτολιβαδική έκταση καίει η φωτιά στην περιοχή Ανεμοχώρι του Πύργου, στην Ηλεία και έχει ήδη κάψει περίπου 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Καλύτερη η κατάσταση στην Aρχαία Όλυμπία, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Συνολικά εκδηλώθηκαν 36 πυρκαγιές ,εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο.

Για αύριο Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 5/8, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και νομό Λασιθίου Κρήτης.

Σε πέντε σημεία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα πυρκαγιά λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ανάμεσα στην Αμφίκλεια και την Τιθορέα , στους πρόποδες του Παρνασσού.

Η φωτιά στην Τιθορέα ξεκίνησε μέσα από ελαιοπερίβολα αλλά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δασική έκταση και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους κατευθυνόταν προς την πλευρά του Παρνασσού. Δύο Καναντέρ, δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και ένα ελικόπτερο μαζί με 35 πυροσβέστες, 15 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα καθώς και οχήματα της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και μηχανήματα του δήμου έδωσαν πραγματική μάχη για να μπορέσουν να περιορίσουν τις φλόγες και να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούσαν, με τρακτέρ, με ψεκαστικά μηχανήματα.

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και άρχισε η πλήρης κατάσβεση της.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες απόπειρες αλλά σε διαφορετικά σημεία.

Για την αντιμετώπιση των 44 πυρκαγιών χθες συνολικά επιχείρησαν 382 πυροσβέστες, 156 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 υδροφόρες ΟΤΑ, δύο μηχανήματα έργου των πΠριφερειών και περιοδικά 5 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 4 PZL, καθώς και 5 ελικόπτερα.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος