Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)

Το ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση», του κινηματογραφιστή Προκόπη Δάφνου, θα προβληθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 10 το βράδυ, στο σινεμά Αττικόν, από την Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη ζωή του φιλοσόφου, επιστήμονα, διανοούμενου, μαρξιστή. Ο Ευτύχης με έναν απλό τρυφερό, νεανικό και θαρραλέο λόγο αφηγείται με τον μοναδικό του τρόπο τα πιο σημαντικά βιώματα που καθόρισαν την προσωπικότητά του.
Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής του ξεκινάει από το χωριό του Κάδρος Σελίνου Χανίων, όπου γεννήθηκε το 1927, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, την φυλακή και εξορία πριν πάει στο πανεπιστήμιο, τους αγώνες μέσα από το χώρο του ΚΚΕ και της Αριστεράς, την επιστημονική του καριέρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και το έργο (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες). Συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να συμμετέχει στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ο λόγος κυλάει σαν ποταμός, στέρεος, ουσιαστικός, σοβαρός αλλά και ανάλαφρος, αυτοσαρκαστικός, χιουμοριστικός, αισιόδοξος.
Ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών, μιας ζωής 91 χρόνων.

Σκηνοθεσία/Direction: Προκόπης Δάφνος / Prokopis Dafnos Χώρα Παραγωγής/Country: Ελλάδα / Greece Διάρκεια/Duration: 90′ Έτος Παραγωγής/Year: 2018 Γλώσσα/Language: Ελληνικά / Greek
Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, είναι η πρώτη κινηματογραφική προβολή της ταινίας για τον ίδιο και την Ελλάδα του 20ου αιώνα και η προβολή της θα γίνει παρουσία του Ευτύχη Μπιτσάκη ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό.
Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης αναφέρθηκε και στο πενθήμερο δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Πέντε μέρες, όπως είπε, γεμάτες θέαση, δράση και δημιουργία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου:
«Ξεκινήσαμε την Τετάρτη 10 Απριλίου με το διήμερο αφιέρωμα σε ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο κατάμεστο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Πέμπτη και Παρασκευή τις πρωινές ώρες συνδιοργανώσαμε με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και τις συντονίστριες κυρίες Χαρά Ανδρεάδου και Αθηνά Ντούλια – συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου Π.Ε. – επιμορφωτικό σεμινάριο για την δημιουργική γραφή με εισηγητή τον συνεργάτη μας Σταύρο Γρόσδο.
Πέμπτη και Παρασκευή συμμετείχαμε – για μια ακόμη χρονιά – στο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων προβάλλοντας ταινίες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και παράλληλα υλοποιήσαμε σεμινάρια κινηματογράφου σε ομάδες σχολείων.
Το πρόγραμμα των δράσεων μας συνεχίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα με την παρουσίαση του βιβλίου Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή του Σταύρου Γρόσδου. Το Σάββατο το απόγευμα μαθητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου παρακολούθησαν την δίωρη δράση μας Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο βλέποντας ταινία μικρού μήκους και συμμετέχοντας σε βιωματικές ασκήσεις με αφορμή την ταινία αλλά και την τέχνη του κινηματογράφου.
Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση εκπαιδευτικών της ομάδας εργασίας του προγράμματος μας cineΓραφήματα ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε ο σχεδιασμός και τα γυρίσματα ταινίας animation με το τοπικό τμήμα Χανίων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Φυσικά όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε εξέλιξη γυρίσματα ταινιών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.
Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)

Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)
mde
Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)
cof
Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)
cof
Χανιά: Ντοκιμαντέρ για τον Ε. Μπιτσάκη στο Αττικόν (audio)
cof

Ένα πλούσιο πενθήμερο με συμμετοχή, δράση, εκπαίδευση, δημιουργία και φυσικά ενθουσιασμό. Δράσεις όλο τον χρόνο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων».
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Φραντζεσκάκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος