Βιολογική καταπολέμηση ασθενειών σε αμπέλια και μηλιές

Η βιολογική καταπολέμηση της ευδεμίδας στα αμπέλια και της καρπόκαψας στις μηλιές και τις αχλαδιές, προωθείται μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι αγρότες πάρουν μέρος, δεσμεύονται για πέντε χρόνια να εφαρμόζουν τη μέθοδο της παρεμπόδισης σύζευξης των ακμαίων εντόμων, ώστε να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 20.000.000 ευρώ και το ύψος της ανά στρέμμα ενίσχυσης ορίζεται:

-Για το οινοποιήσιμο αμπέλι στα 35,63 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα πρώτα τρία έτη εφαρμογής και στα 42,63 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα τελευταία δύο έτη εφαρμογής.

-Για το επιτραπέζιο και σταφιδοποιήσιμο αμπέλι, στα 49,08 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα πρώτα τρία έτη εφαρμογής και στα 56,35 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα τελευταία δύο έτη εφαρμογής.

-Για τα μηλοειδή στα 54,20 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα πρώτα τρία έτη εφαρμογής και στα 62,70 € ανά στρέμμα ετησίως για τα τελευταία δύο έτη εφαρμογής.

Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας και της καρπόκαψας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους αμπελώνες και δενδρώνες, στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση και στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου και μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης  https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/protogenis-tomeas/programmata/ όπου έχει αναρτηθεί το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος