«Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου»

Array

Ένα πρωτότυπο λυρικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και αναφορά ουσιαστικά στο ξεκίνημά της ως ντίβα του λυρικού τραγουδιού στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αύριο (Σάββατο) το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για τη βραδιά λυρικού τραγουδιού με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου», που διοργανώνουν ο Δήμος Οιχαλίας με τo Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στο πλαίσιο του «2017, Έτος Μαρίας Κάλλας».

Σαράντα, ακριβώς, χρόνια μετά το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, οι διοργανωτές επέλεξαν να θυμίσουν το ξεκίνημα της Ντίβας του λυρικού τραγουδιού, στην Ελλάδα, με μία συναυλία αφιερωμένη στην αξεπέραστη λυρική τραγουδίστρια που οριοθέτησε την όπερα στο πριν και το μετά με την παρουσία της. Η ίδια η Μαρίας Κάλλας, σημείωνε σε συνέντευξή της το 1968, στον Edward Downes: «Πρώτη μου καριέρα θεωρώ κι ονομάζω εκείνη στην Αθήνα, στη διάρκεια του πολέμου. Αυτή που μου πρόσφερε την πείρα μου, είμαι σίγουρη, γιατί εκεί ασκήθηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, εκεί είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου… Ώσπου να πάω στην Ιταλία, είχα ήδη μάθει τόσους ρόλους, (αφού) τραγουδούσα επί οκτώ χρόνια…»

Η συναυλία που θα ξεκινήσει στις 21:00 αύριο βράδυ, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, διαμορφώθηκε από τον σπουδαίο σολίστ και παιδαγωγό του κλασικού τραγουδιού Άρη Χριστοφέλλη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του παραγωγή, τον Φεβρουάριο 2017. Στη συναυλία στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσήνη συμμετέχουν οι υψίφωνες Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη και Άρτεμις Μπόγρη οι οποίες, με τον Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αποκλειστικά έργα που η νεότατη Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ξεκινώντας μόλις τη μεγάλη της καριέρα, στα δύσκολα για τη χώρα χρόνια από το 1938 έως το 1945, τραγούδησε σε διάφορες συναυλιακές εκδηλώσεις -ωδειακές εξετάσεις και ακροάσεις, γιορτές, ρεσιτάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- με συνοδεία πιάνου. Τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ με τη φωνή της και σε μας φτάνει μόνο ο απόηχος της ερμηνείας της μέσα από διηγήσεις και κριτικές της εποχής.
Μία συναυλία η οποία εκτός από οφειλόμενο αφιέρωμα στη μνήμη μίας τεράστιας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Οιχαλίας για την αναστήλωση του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, στόχο που ένθερμα υποστηρίζει τόσο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum αλλά και όλοι οι συνδιοργανωτές της βραδιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος