Καλαμάτα: Συνελήφθη με αρχαία σημαντικής αξίας

Με αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας στο αυτοκίνητό του, συνελήφθη ένας άνδρας σε χώρο στάθμευσης σε περιοχή της Καλαμάτας.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του κατηγορούμενου και ενός ακόμα ατόμου, που φέρεται ως συνεργός του και αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προηγήθηκε συστηματική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε ο συλληφθείς όπου εντός του οχήματός του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα αρχαία αντικείμενα:

Πλάκα ψευδοσαρκοφάγου – κάλυμμα σαρκοφάγου, που χρονολογείται στον 13ο μ.Χ. αιώνα, κιονόκρανο δωρικού ρυθμού, παλαιοχριστιανικό, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου μ.Χ. αιώνα, ακέραιος δίωτος βυζαντινός αμφορέας, ο οποίος φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ραβδώσεις στο σώμα του και έχει σφαιρική βάση, λίθινο τμήμα από θωράκιο τέμπλου, βυζαντινής εποχής, Δύο διακοσμητικές βάσεις,
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς, από κοινού με τον συνεργό του, αναζητούσαν αγοραστές για να πουλήσουν έναντι 150.000 ευρώ τα παραπάνω αρχαία.

Ακόμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα και σε επαγγελματικό του χώρο, έντυπα οίκου δημοπρασιών με αρχαία νομίσματα, βιβλίο που αφορά στη ραβδοσκοπία, έντυπο που αφορά στους ενάλιους θησαυρούς και ναυάγια της χώρας μας.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ενώ οι δυο διακοσμητικές βάσεις πρόκειται να εξεταστούν περαιτέρω για την αρχαιολογική τους τεκμηρίωση.
Τα αρχαία θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Μουσείο της Καλαμάτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος