Κέρκυρα: Δημοσιοποίησε τη διακήρυξη του ο Χρ. Σαρλής

Τη διακήρυξη του έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Κέρκυρας Χρύσανθος Σαρλής . Ο κος Σαρλής αναφέρει ότι η παράταξη «Κερκυραϊκή  Αναγέννηση» θα αγωνιστεί για να ξαναγίνει ο Δήμος μας πολιτικό αυτοδιοικητικό κέντρο και δημοκρατικό προπύργιο, προσηλωμένο στον αγώνα για τα στρατηγικά συμφέροντα και την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της νήσου Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την στήριξη και ενίσχυση της οικονομίας της και την στήριξη και προστασία της εργασίας.
Πιστεύουμε, υπογραμμίζεται στο κείμενο της διακήρυξης, ότι ο αυτοδιοικητικός άνεμος πρέπει να πνέει συνεχώς σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας. Είναι αδιανόητο η αυτοδιοικητική έρημος που επικράτησε στα χρόνια του Δήμου Κέρκυρας στις δημοτικές κοινότητες και τους οικισμούς της Κέρκυρας, εκεί που άλλοτε έσφυζαν από ζωή οι ιστορικές κοινότητες της Κέρκυρας, που λειτουργούσαν ως γνήσια αυτοδύναμα και δημιουργικά κύτταρα αυτοδιοίκησης.

Κέρκυρα: Δημοσιοποίησε τη διακήρυξη του ο Χρ. Σαρλής

Το κείμενο της διακήρυξης του Χρ. Σαρλή αναφέρει τα εξής:

«Η βαριά αυτοδιοικητική κρίση που μαστίζει την Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει διαστάσεις επώδυνες για τον τόπο μας είναι πολυεπίπεδη και έχει  πολλές αιτίες.
          Το υδροκέφαλο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος έχει καταστήσει ασφυκτικές τις συνθήκες λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και την οδήγησε σε προϊούσα αδυναμία να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα. Ταυτοχρόνως, η οικονομική κρίση του 2008, η οποία εκδηλώθηκε με πρωτοφανή δριμύτητα και εγκαταστάθηκε στη χώρα μας, αποτέλεσε την αφορμή για ακόμα περισσότερο οικονομικό και γραφειοκρατικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης χωρίς, δυστυχώς, να δώσει το έναυσμα της στροφής προς περισσότερη αυτοδιοίκηση, ώστε με την ισχυροποίησή της και την ένταση των προσπαθειών να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της κρίσης, να απελευθερωθούν δυνάμεις και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες,
          Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, αντέδρασαν με ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τις υποδομές και το περιβάλλον στην εδαφική δικαιοδοσία τους, προβάλλοντας έτσι εμφαντική αντίθεση με τις συνθήκες παθητικής και μοιρολατρικής αποδιοργάνωσης και κατάρρευσης που επεβλήθηκαν στη χώρα μας.
          Στην Κέρκυρα δεν συνέβη αυτό. Δεν υπήρξε αντίδραση και η αυτοδιοίκηση υπετάγη και κυριαρχήθηκε από την παθητικότητα και την αδράνεια που κάποια στιγμή κορυφώθηκαν στο στάδιο της παράλυσης. Χαρακτηριστική εκδήλωση και σύμπτωμα αυτής της παράλυσης υπήρξε «το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα», η πρωτοφανής διάσταση που έλαβε και η οξύτητα που παρουσιάζει.
          Επί 15 συναπτά χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να αποκατασταθεί ένας ξεκάθαρος βηματισμός υλοποίησης των σταδίων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με εγκαταστάσεις φιλικές στο περιβάλλον και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός και σύγχρονος μηχανισμός για την διαλογή και ανακύκλωση.
          Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα τοπικό πρόβλημα που έπρεπε να πάρει πρώτη προτεραιότητα στην αντιμετώπισή του με απλές, εύστοχες και σταθερές προγραμματικές αποφάσεις και να οδηγηθεί στην αποτελεσματική κατάληξη.
          Είναι αδιανόητο ότι παρά την διαδρομή τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, η Κέρκυρα έφτασε στις συνθήκες της τελευταίας διετίας που απειλούν την δημόσια  υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την  σταθεροποίηση της οικονομίας της.
          Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα περισσότερο αδιανόητη, συγκρινόμενη με άλλα προβλήματα, δυσκολότερα και πολυπλοκότερα που αντιμετώπισε και επέλυσε τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Κερκυραίων, όπως αυτό της βιολόγησης των λυμάτων της πόλης, των προαστίων της και των περιαστικών περιοχών, με την μελέτη και κατασκευή του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού, των αντλιοστασίων και του εκτεταμένου δικτύου αγωγών σύνδεσης, εγκαταστάσεις που αντιμετώπισαν ριζικά το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, και έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ποιότητα ζωής των Κερκυραίων και στην οικονομία μας.
          Οι πρωτοφανείς διαστάσεις που έλαβε στην Κέρκυρα το πρόβλημα των απορριμμάτων και οι βαριές συνέπειες που είχε αυτό στην περιβαλλοντική εικόνα της Κέρκυρας, μετέθεσαν από το προσκήνιο όλα τα άλλα σημαντικά και εκκρεμή προβλήματα της Κέρκυρας, τα οποία μάταια ανέμεναν όλα αυτά τα χρόνια την οφειλόμενη προγραμματική αντιμετώπισή τους εκ μέρους ενός αδρανούς Δήμου Κέρκυρας.
          Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι για την Κερκυραϊκή αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να αποσπαστεί από την παρακμιακή ακινησία της.
          Αυτές οι δημοτικές εκλογές πρέπει να δώσουν το έναυσμα για την αναγέννηση της Κέρκυρας, να βάλουν ΤΕΛΟΣ στην περίοδο της παθητικής αδράνειας και αποτελμάτωσης του Δήμου  Κέρκυρας, να ανακόψουν την θεσμική και οργανωτική του καθίζηση και την επιχειρησιακή του κατάρρευση.
          Αυτές οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν το καταλυτικό γεγονός για την ριζοσπαστική επανεκκίνηση της χειμαζόμενης Κερκυραϊκής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επανεύρει την πολιτική λειτουργία της, να αποκτήσει την απαιτούμενη επαφή με τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της Κέρκυρας, να ανακτήσει τον οργανωτικό δυναμισμό και την επιχειρησιακή ενεργητικότητα και αποτελεσματικότητα που είχε και να επιδοθεί σε πυρετώδη δράση, σε διαρκή συναγερμό, για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει με πρώτο και κορυφαίο αυτήν την εποχή το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
          Πρέπει να τεθούν και πάλι στο προσκήνιο τα μεγάλα ζητήματα της Κέρκυρας, η προστασία του φυσικού και κτιστού περιβάλλοντος, η προστασία και ανάδειξη της ιστορικής παλιάς πόλης, των μνημείων και των ιστορικών οικισμών, η σύγχρονη και επαρκής υδροδότηση όλης της Κέρκυρας με υγιεινό πόσιμο νερό,  η πολεοδομική ανασυγκρότηση και οργάνωση, η δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και κυκλοφοριακών συνθηκών, ζητήματα που εγκαταλείφθηκαν στο περιθώριο κατά τον μακροετή λήθαργο του Δήμου Κέρκυρας.
          Η κλίμακα της προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί για να επιτευχθεί η ανόρθωση της Κέρκυρας και η απαλλαγή της από την σημερινή ερεβώδη κατάσταση είναι τεράστια.
          Η Κέρκυρα πρέπει να μπει σε διαρκή και πυρετώδη ενεργοποίηση των δυνάμεών της, η οποία δεν πρέπει να σταματήσει μέχρις ότου αντιμετωπιστούν τα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα με πρώτο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκλείψουν οι σημερινές δυσχερείς καταστάσεις και κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
          Είναι φανερό ότι στην προσπάθεια αυτή ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ και όσοι εκδηλώνουν την ανησυχία τους και στρατεύονται σ’ αυτήν προσθέτουν κοινωνική δύναμη και προσδίδουν ορμή στην αυτοδιοίκηση.
          Είναι επίσης φανερό ότι Κερκυραίες και Κερκυραίοι πολίτες που λειτούργησαν διαχρονικά στα διάφορα μετερίζια της τοπικής αυτοδιοίκησης και απέκτησαν σημαντική εμπειρία από την τριβή τους στα τοπικά ζητήματα  ή στα τοπικά και κοινωνικά κινήματα με αναφορά στο τοπικό πρόβλημα, την προστασία και υπεράσπιση του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητοι και επιβάλλεται η συμμετοχή τους αυτή την εποχή, που έχει τόσο μεγάλη κρισιμότητα για το μέλλον της Κέρκυρας.
          Είναι, επίσης, φανερή η ανάγκη μεταλαμπάδευσης στις νεότερες γενιές της αποκτηθείσας πολιτικής και διοικητικής εμπειρίας, ώστε να αποκατασταθεί η διαρραγείσα τα τελευταία χρόνια ανάδειξη αυτοδιοικητικών στελεχών, διακρινομένων από αυτογνωσία, σεβασμό στην ιστορία και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς.  
          Για τους λόγους αυτούς, όλοι εμείς οι Κερκυραίες και Κερκυραίοι ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι πολίτες που μας εκφράζει αυτή η Διακήρυξη βασικών στόχων μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πιστεύουμε στη δύναμη και την αποτελεσματικότητά της να υπηρετήσει με την αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της τα συμφέροντα της Κέρκυρας και του Κερκυραϊκού λαού και να χαράξει με την στήριξη και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών την πορεία της αναγεννημένης Κέρκυρας στο μέλλον,

Αποφασίσαμε 
την ίδρυση της Δημοτικής Παράταξης
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
με υποψήφιο Δήμαρχο 
τον Χρύσανθο Σαρλή    

 για να δώσουμε την μάχη για την Αναγέννηση της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων,
 για μια ανοιχτή δημοκρατική Κερκυραϊκή κοινωνία που θα έχει αποτελεσματικό λόγο για την πορεία προς το μέλλον,
 για να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί εις τον τόπο μας, ιδιαίτερα για να λύσουμε οριστικά και  με επιτυχία το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να απαλλάξουμε την Κέρκυρα από τον βραχνά που έχει εξελιχθεί το πρόβλημα αυτό για τον τόπο μας και τους κατοίκους τους,
√ για να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα της Κέρκυρας προς κάθε κατεύθυνση.
          Εμείς πιστεύουμε εις το όραμα της ισχυρής και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης στα πλαίσια δημοκρατικά αποκεντρωμένης Ελλάδας, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυτοδύναμης ανάπτυξης να ανήκει στις τοπικές κοινωνίες.
          Πιστεύουμε εις την προαγωγή όλων των τοπικών ζητημάτων μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και την αδιάλειπτη συμμετοχή στις τοπικές κοινωνίες και των κινημάτων της.
          Εμείς θα αγωνιστούμε για να ξαναγίνει ο Δήμος μας πολιτικό αυτοδιοικητικό κέντρο και δημοκρατικό προπύργιο, προσηλωμένο στον αγώνα για τα στρατηγικά συμφέροντα και την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της νήσου Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την στήριξη και ενίσχυση της οικονομίας της και την στήριξη και προστασία της εργασίας.
          Πιστεύουμε ότι ο αυτοδιοικητικός άνεμος πρέπει να πνέει συνεχώς σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας. Είναι αδιανόητο η αυτοδιοικητική έρημος που επικράτησε στα χρόνια του Δήμου Κέρκυρας στις δημοτικές κοινότητες και τους οικισμούς της Κέρκυρας, εκεί που άλλοτε έσφυζαν από ζωή οι ιστορικές κοινότητες της Κέρκυρας, που λειτουργούσαν ως γνήσια αυτοδύναμα και δημιουργικά κύτταρα αυτοδιοίκησης.
          Ολέθρια εξέλιξη αποτέλεσε η διαρκής στέρηση από οποιαδήποτε οικονομική δυνατότητα των δημοτικών κοινοτήτων κατά παράβαση μάλιστα και αυτής της μεταρρύθμισης που οδήγησε εις τον ενιαίο Δήμο, με βαθμιαίο αποτέλεσμα την συρρίκνωσή τους.
          Επιβάλλεται η κατάργηση του υδροκεφαλισμού του κεντρικού Δήμου, που δημιούργησε η περίοδος 2011-2019 και η άμεση λειτουργία ενδοδημοτικής αποκέντρωσης στο επίπεδο των τοπικών συμβουλίων, στα οποία πρέπει να διατίθενται σε ετήσια βάση τακτικοί οικονομικοί πόροι.
          Θεωρούμε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατικής λειτουργία του Δήμου και των επί μέρους θεσμών του.
          Σας καλούμε να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον καλό αγώνα για την Κέρκυρα και τα Διαπόντια  Νησιά, να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες ώστε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, να κατακτήσουμε το ρόλο που μας ανήκει σε μια Ελλάδα περιφερειακά ισχυρή, αναπτυγμένη, αποκεντρωμένη και δημοκρατική, να οδηγήσουμε σε δυναμική ανόρθωση και μόνιμη ανάπτυξη την Κερκυραϊκή Οικονομία, να δώσουμε δικαίωμα ζωής και μέλλοντος στην Κερκυραϊκή Νεολαία και να την κρατήσουμε στον τόπο της, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό αποτελεσματικό και δυναμικό στυλοβάτη της Κέρκυρας, το Δήμο Κερκυραίων Πολιτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος