Κέρκυρα: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου

Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Κεφαλονιά, εξαιτίας της παράστασης διαμαρτυρίας κατοίκων. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τις εξορύξεις και τους φόβους τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη σεισμικότητα, τον τουρισμό και την αλιεία.
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη που έθεσε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και οι οποίοι έγιναν δεκτοί στο σύνολό τους. Μάλιστα ενημέρωσε ότι συστάθηκε ήδη το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, που είχε απαιτήσει η Περιφέρεια να δημιουργηθεί και στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες που θα ελέγχουν την πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση του έργου του Τουριστικού Καταφυγίου στην Σπηλιά Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 9,7 εκ. ευρώ, έργο που είχε μείνει ημιτελές. Το έργο θα περιλαμβάνει επέκταση του προσήνεμου μώλου του καταφυγίου κατά 160μ., κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, υποδομές για την εξυπηρέτηση των σκαφών (υδροδότηση, σταθμό συλλογής λυμάτων σκαφών, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό τηλεφωνοδότησης σκαφών, σταθμό συλλογής ελαιωδών καταλοίπων σκαφών, σταθμό καυσίμων και μέσα πρόληψης και καταπολέμησης της ρύπανσης), διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ανακαίνιση αποκατάσταση εκδοτηρίων.
Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν από τον ΟΛΚΕ, που είχε την ευθύνη και συμπεριλαμβάνονται στο MASTER PLAN του λιμανιού αλλά καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα δημοπράτησης έργων τέτοιου προϋπολογισμού, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την υλοποίηση της ολοκλήρωσης του Τουριστικού Καταφυγίου Σπηλιάς.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το οικόπεδο των Αδελφάτων (5 στρ) στο Τεμπλόνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος