Γ. Πεταλωτής: Ναι, η κοινωνία μπροστά!Θα πρέπει να δώσουμε ρόλο στους νέους

Για την υποψηφιότητα του στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, για το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα, όπως και για τις προτεραιότητες που θέτει για τα ζητήματα της Θράκης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου,  πρώην βουλευτής Ροδόπης και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: “Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί θα πρέπει να ξαναδούμε το πολιτικό μας στίγμα το πολιτικό μας αφήγημα”. 

Τι είδους γεύση σας άφησε η συμμετοχή σας ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας;
Γ.Π.:
Ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη υπό το βάρος της απόφασης μου ότι δεν θα έβαζα υποψηφιότητα εδώ στη Ροδόπη. Αυτό το είχα ξεκαθαρίσει. Όταν μου έγινε η πρόταση για την Νότιο Αθήνα εξεπλάγην στην αρχή. Ένας τομέας πολύ μεγάλος η Νότια Β’ Αθηνών. Παρά το «σπάσιμο» της Β΄Αθηνών εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με ένα εκατομμύριο περίπου πολίτες. Όταν είδα, όμως, τα χαρακτηριστικά και άρχισα να κινούμε σε εκείνη την περιοχή είδα ότι είναι μια πολύ ελκυστική περιοχή και υπό αυτή την έννοια δέχτηκα να κάνω αυτό το πολύ μεγάλο και το πολύ δύσκολο εγχείρημα, χωρίς να απομακρύνομαι φυσικά από τον τόπο μου που είναι η Ροδόπη.
Αλήθεια, εντοπίσατε κάποια κοινά με την περιοχή μας;
Γ.Π.:
Υπάρχουν διαφορές μεγάλες ανάμεσα στη Θράκη και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, αλλά και πολλές ομοιότητες όντως. Ο κόσμος πρώτα από όλα είναι παντού ίδιος. Η κοινωνία έχει θέματα και ζητήματα τα οποία τα θέτει η ίδια η ζωή, απλώς είναι οι συνθήκες διαφορετικές. Η κοινωνική διαστρωμάτωση είναι επίσης ενδιαφέρουσα στην Νότιο Αθήνα, όπως ενδιαφέρουσα είναι και στη Θράκη . Η Νότιο Αθήνα αποτελείται από 13 δήμους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους. Από το Μοσχάτο, τον Ταύρο , φθάνει στην Γλυφάδα και στο Ζωγράφο. Ο Ταύρος είναι μια πρώην Βιομηχανική και νυν βιοτεχνική περιοχή ,η  Πειραιώς στο Μοσχάτο έχει Πολιτιστικά Ιδρύματα, έχει ακόμη και συμπολίτες μας μουσουλμάνους που διαβιούν εκεί. Μέχρι το παραλιακό μέτωπο που είναι πιο ανεβασμένη οικονομικά κι ανεβαίνοντας επάνω μέχρι Ζωγράφου Καισαριανή που είναι μια άλλη κοινωνική διαστρωμάτωση . Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος για μένα υπό την έννοια ότι γνώρισα καινούργιους ανθρώπους , καινούργια ζητήματα, κλήθηκα να τα γνωρίσω με κάποιο βεβιασμένο τρόπο καθ’ ότι η προεκλογική περίοδος ήταν πολύ περιορισμένη ούτε ένας μήνας, μετά την πρόωρη απόφαση για εκλογές από τον κο Τσίπρα. Κινήθηκα μόνος μου, με τον δικό μου τρόπο. Παρά το γεγονός ότι αυτή η προεκλογική δραστηριότητα δεν είχε κανένα χαρακτηριστικό από αυτά της Ροδόπης , μπορώ να αποτιμήσω το αποτέλεσμα ως πολύ ικανοποιητικό για μένα, όχι μόνο για τις ψήφους, αλλά ως προς το ότι γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άλλα ζητήματα . Και εκεί 13 δήμοι είναι 13 μικρές κοινωνίες. Μεγαλύτερες από ότι της Κομοτηνής αλλά έχουν το κέντρο τους, τα τοπικά τους χαρακτηριστικά που εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πρωτεύουσας.
Γ. Πεταλωτής: Ναι, η κοινωνία μπροστά!Θα πρέπει να δώσουμε ρόλο στους νέουςΔιατυπώθηκε κάποιο ενδιαφέρον για τη Θράκη;
Γ.Π.:
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη Θράκη. Γνωρίζοντας ότι προέρχομαι από τη Θράκη η πρώτη φράση ήταν “πες μας για την Θράκη” κι αυτό είναι πολύ ελκυστικό αυτό. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αλλά και επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης . Το βάρος πέφτει σε μας που μπορούμε να είμαστε ενδιάμεσοι αλλά και στα ΜΜΕ. Σίγουρα και με την δική μου παρέμβαση θα δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ της Θράκης και της  Νότιας  Αθήνας.
Το 8% του ΚΙΝΑΛ σας βρίσκει ικανοποιημένο;
Γ.Π.:
Σαφώς και δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ικανοποιεί και όποιος το λέει, το λέει μέσα με συμφραζόμενα εννοώντας και κάτι άλλο. Εκλέχτηκα βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του 40% και έγινα κυβερνητικό μέλος με 45% αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 8% δεν αξίζει σ’ αυτή την μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τα πολλά καλά που προσέφερε στην κοινωνία, τα οποία δυστυχώς με ένα πολύ συστηματικό τρόπο ισοπεδώθηκαν επικοινωνιακά και με την ιστορία της ακόμη και με τις παθογένειες της.
Αυτή η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει σχέση με την προοδευτική συμμαχία που περιγράφει ο κ. Τσίπρας;
Γ.Π.:
Όχι δεν έχει σχέση με την προοδευτική συμμαχία του κ. Τσίπρα, καθώς ήταν ένα εγχείρημα με καθαρά εκλογικό χαρακτήρα. Θυμήθηκε τα περί προοδευτικής συμμαχίας όταν τελείωσε ο ρόλος του κ. Καμμένου δύο τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Δεν μπορείς να αγκαλιάζεσαι με έναν ακραίο δεξιό εταίρο και με πολλούς άλλους, πολλά απομεινάρια του. Μπορεί οι ΑΝΕΛ να μην κατέβηκαν στις εκλογές. Κατέβηκαν όμως στελέχη του εκφράστηκαν μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ακροδεξιούς υποψηφίους με απόψεις που έχουν εκφράσει περί ρατσισμού, ακροδεξιάς, οικονομίας κ.α. Η προοδευτική συμμαχία μπορεί να χτιστεί και πρέπει να χτιστεί γιατί δεν μπορεί να πάει έτσι, όχι όμως με τους όρους που είπαν ότι χτίζουν. Οι όροι ήταν καθαρά όροι εκλογικής διάσωσης και μπορεί αυτοί που πήγαν εκεί να πήγαν να κάνουν τις επιλογές τους και να είναι σεβαστές και δεν πρόκειται συνολικά για αριβίστες, μακριά από μένα τέτοιου είδους ισοπεδώσεις, αλλά επειδή ακριβώς η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή δημοκρατική παράταξη με την διακυβέρνηση της ΝΔ. Θα φανεί. Χωρίς θεμέλια και χωρίς σοβαρές συζητήσεις με  ξεκάθαρο στίγμα της δημοκρατικής παράταξης η προοδευτική συμμαχία δεν μπορεί να χτιστεί.
Θεωρείτε ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί σήμερα να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Γ.Π.:
Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί θα πρέπει να ξαναδούμε το πολιτικό μας στίγμα το πολιτικό μας αφήγημα. Εκείνο που θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω είναι ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές μερίδες συμπολιτών μας, ανθρώπων σοβαρών δημοκρατικών οι οποίοι προσπαθούσαν να εμπιστευτούν το ΚΙΝΑΛ βρισκόταν στις παρυφές, αλλά φαίνεται ότι δεν πείστηκαν και αυτές τις μεγάλες ομάδες σοβαρών ανθρώπων θα μπορέσουμε με μια σοβαρή πολιτική προσέγγιση να τις ενεργοποιήσουμε . Χρειάζεται μια σοβαρή κίνηση της ηγεσίας. Θα πρέπει να ανοίξει και η ηγεσία, να σπάσουν στεγανά, τα οποία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πρέπει να σταματήσουν οι επιρροές από την πολύ μεγάλη «κοιλιά», την απαράδεκτη «κοιλιά» που έγινε από το Νοέμβριο του 2017 με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ως αρχηγού μέχρι το τέλος του 2018 και να υπάρξει μια καινούργια αρχή η οποία είναι επιβεβλημένη και για τη χώρα μας και για το χώρο μας.
Τίθεται θέμα αλλαγής της ηγεσίας;
Γ.Π.:
Όχι, δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας γιατί αν το θέμα ήταν θέμα ηγεσίας θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε ότι δεν μας κάνει η κα Γεννηματά , μας κάνει κάποιος άλλος . Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τίθεται επισταμένα και πολύ εντατικά κατά την άποψη μου θέμα αλλαγής όλων μας , από την ηγεσία μέχρι και τα απλά μέλη του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν μπορεί αυτή η Δημοκρατική Παράταξη να εκφράζεται από ένα κομματικό κέλυφος το οποίο μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι φιλότιμοι και έκαναν εξαιρετική δουλειά, αυτό όμως για την κοινωνία δεν λέει τίποτα. Η κοινωνία μπορεί να πήγε και να ψήφισε ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό για να μην έχει παντοδυναμία η ΝΔ είναι, όμως, και θα αποδεχθούν ψήφοι κατά συνθήκην. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν σε μας αυτόματα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ελκυστική αυτή τη δεξαμενή. Δεν ξέρουμε με ποιους ανθρώπους, πρόσωπα, ή ονόματα. Θα πρέπει να βάλουμε πρώτα τις πολιτικές, προοδευτικές πολιτικές, που να έχουν σχέση με την κοινωνία , να αναλύουν τα ζητήματα και τα προτάγματα που είναι σημαντικά σήμερα στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο. Και βέβαια να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και τις πολιτικές μας ιδιότητες.
Η Θράκη πως θα πρέπει να πορευτεί; Εδώ ζείτε κι εσείς και η οικογένια σας , εδώ δημιουργείτε; Πώς νομίζετε ότι αυτός ο τόπος πρέπει και μπορεί να προχωρήσει;
Γ.Π.:
Ζω στη Θράκη, είμαι πάντα παρόν στα θέματα που την απασχολούν. Και τώρα με τα καινούργια ανοίγματα μου θα είμαι ακόμη περισσότερο παρόν. Αυτό που θα πρέπει να «σπάσει» είναι μια εσωστρέφεια που υπάρχει η οποία ίσως αναπαράγεται και από εμάς τους πολιτικούς στη Θράκη, ότι η Θράκη είναι εγκαταλελειμμένη από το κέντρο και ότι θα πρέπει να έρθουν κάποιοι εκτός Θράκης και να μας σώσουν, αυτό είναι και η μεγαλύτερη παγίδα. Και μάλιστα όταν το ακούω από πολιτικούς που είναι πολλά χρόνια στην πολιτική και έχουν ασκήσει κεντρικό ρόλο. Δυστυχώς αυτή η πολιτική θέση και άποψη αναπαραγόταν από νεοφερμένους στην πολιτική κι αυτό είναι απαράδεκτο. Και μάλιστα αυτός ο διαχωρισμός χριστιανών και μουσουλμάνων αναπαράχθηκε από την ΝΔ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίστε χριστιανό για να μην βγει μουσουλμάνος του ΣΥΡΙΖΑ» αυτά είναι απαράδεκτα ζητήματα τα οποία η ίδια η κοινωνία της Θράκης θα πρέπει να τα θέσει. Η ΤΑ μπορεί να παίξει θετικό ρόλο. Με νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες που πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να το αποδείξουν. Η Θράκη έχει ένα ρόλο, όπως όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, έχει φίλους σε όλη την Ελλάδα,αυτό είναι ξεκάθαρο και με το ΔΠΘ και με την γεωγραφική της Θέση. Άρα ανοιχτά μυαλά χρειάζονται, οράματα , τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε δει σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έγινε μια μάχη μεταξύ των υποψηφίων , αλλά τα οράματα αυτά δεν παρουσιάστηκαν. Θα πρέπει οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης να ξαναδούν το ζήτημα της προβολής μας και να γίνουν κοινωνοί και οι πολίτες αυτής της μεγάλης προσπάθειας η οποία θα αφορά τους πολίτες. Ό,τι γίνεται από την κορυφή ή με «στημένους» ρόλους της ίδιας της κοινωνίας, δεν φτάνει στον κόσμο και δεν αξιοποιούνται πολίτες οι οποίοι έχουν πολύ σημαντικές απόψεις, ρόλους, προτάσεις και ιδέες. Πρέπει να προβληθούν με μια αυθεντικότητα αυτές οι προτάσεις των πολιτών, για να μην αναπαράγεται αυτό που γίνεται.
Άρα η κοινωνία μπροστά;
Γ.Π.:
Ναι, η κοινωνία μπροστά!Θα πρέπει να δώσουμε ρόλο στους νέους, όχι για να μας ψηφίζουν. Ούτε να ερχόμαστε και να τους «χαϊδεύουμε» λέγοντας «εμείς ξέρουμε τα προβλήματα και θα σας τα λύσουμε». Ρόλο στους νέους, να μπουν μπροστά, να πουν τα δικά τους πράγματα, όχι τους νέους που υποκρίνονται τους παλιότερους και τους αντιγράφουν γιατί το βλέπουμε έντονα αυτό το φαινόμενο, αλλά με την αυθεντικότητα τους και με τα ζητήματα τα οποία θέτουν και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε.
Φώτο:Ο κος Γιώργος Πεταλωτής συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος