Καθαρά Δευτέρα σε Ροδόπη και Ξάνθη

Array

Φανάρι, Μεσοχώρι, Μικρό Κρανοβούνιο, Γρατινή, Αμβροσία, Μαρώνεια, Σάπες, Ξυλαγανή κ.α. η Ροδόπη υποδέχεται και φιλεύει ντόπιους και επισκέπτες. Στην Ξυλαγανή τα «Ισνάφια» μπορεί να λησμονήθηκαν, όχι, όμως, και η αγάπη για γλέντι και χορό. (Τα «Ισνάφια» ξεκίνησαν όταν οι επαγγελματίες του χωριού που ήταν και πιο εύρωστοι οικονομικά σε σύγκριση με τους αγρότες, διοργάνωναν τέτοιες μέρες γλέντια και χορούς, καλώντας και τους πελάτες τους στο γλέντι.) Η Ξυλαγανή και χωρίς «Ισνάφια» παραμένει πόλος έλξης για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Νταούλια, ζουρνάδες, γκάιντες και άλλα παραδοσιακά όργανα καλούν τον κόσμο στο ξεφάντωμα, ενώ προσφέρονται σε όλους δωρεάν κρασί, λουκουμάδες με μέλι και νηστίσιμα.

Καθαρά Δευτέρα σε Ροδόπη και ΞάνθηΣτους Υφαντές ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Υφαντών καλεί φίλους και κατοίκους του χωριού να γιορτάσουν όλοι μαζί την Καθαρά Δευτέρα. Θα προσφέρονται δωρεάν από τον Σύλλογο νηστίσιμα εδέσματα. Στο Μεσοχώρι ο σύλλογος Θρακιωτών Μεσοχωρίτες από τις 10.30 το πρωί διοργανώνει διαγωνισμό χαρταετού και προσφέρει την παραδοσιακή φασολάδα. Στο Μικρό Κρανοβούνιο ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών “Άγιος Παντελεήμων” ανοίγει τον χώρο του δημοτικού σχολείου, στέκι του Συλλόγου, από τις 11 το πρωί για να υποδεχτεί ντόπιους και επισκέπτες προσφέροντας φασολάδα, έτοιμη από νωρίς, χαλβά και άλλα νηστίσιμα. Παραδοσιακή φιλοξενία και στη Γρατινή, στους Αγίους Θεοδώρους. Επίσης, στις Σάπες, στην Κρωβύλη, στους Ασκητές, στην Μαρώνεια, στον Ίμερο και στην Πελαγία. Σχεδόν σε κάθε πλατεία ή σε κάθε στέγη πολιτισμού το έθιμο τηρείται.

Διαγωνισμός χαρταετού από την Ολυμπιάδα

Καθαρά Δευτέρα σε Ροδόπη και ΞάνθηΟ Σύλλογος “Ολυμπιάδα Κομοτηνής” διοργανώνει τη γιορτή του χαρταετού! Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στο πέταγμα του χαρταετού και να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσει ο Σύλλογος.

Στην Ξάνθη την Καθαρά Δευτέρα, στην Σταυρούπολη και στους οικισμός Κιμμερίων, Λεύκης, διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακά γλέντια, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Το έθιμο της καμήλας.
Καθαρά Δευτέρα σε Ροδόπη και ΞάνθηΤελείται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης. Είναι το έθιμο της καμήλας. Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Καθαρά Δευτέρα σε Ροδόπη και ΞάνθηΤην ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κομνηνών με ήχους ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χορεύουν και γλεντούν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί. Και φυσικά η 55η ΜουτζουροΔευτέρα (Καθαρά Δευτέρα), στον Πολύσιτο. Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στους οικισμούς Αβδήρων, Μάνδρας και Μυρωδάτου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος